Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Enflasyon panik yarattı
Dünya enflasyonla mücadeleyi para politikalarını sıkılaştırma, faizleri artırma yoluyla yapıyor. Türkiye ise dokunamadığı faizler nedeniyle bankalar ve iş dünyasından cesur adım bekliyor.
Türkiye yine yüksek enflasyonla boğuştuğu zor bir dönem yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre nisanda yüzde 69.97 olan tüketici fiyatları endeksi, bağımsız kuruluş ENAG’a göre yüzde 154.
Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonun sorumlusu olarak gösterdiği iki sektörden biri enerji, diğeri ise gıda. TÜİK’e göre yüzde 89.1 olan gıda enflasyonu çarşıyı pazarı kavuruyor.
Enflasyonda makul sınır unutuldu, yıl sonuna kadar TÜİK’in bile üç haneli enflasyon açıklaması şaşırtıcı olmayacak.
Enflasyonu kasımdan itibaren raydan çıkaran politikalar belli. Önce politika faizi yüzde 14’e indirildi, kurlar patladı. Dolar 18 TL’ye kadar tırmandı, sonra gerilese de 16’ya doğru gidiyor. Enerji savaşları dünyada artarken Türkiye’de üzerine bir de döviz krizi bindi. İğneden ipliğe, fiyat artışları tutulamaz duruma geldi.
Hükümet gıda fiyatlarında görülen keskin artışları biraz olsun durdurabilmek için temel gıda ürünlerinden alınan vergiyi düşürdü ama artış vergi indirimlerine rağmen devam etti. Ekonomi çevreleri enflasyonla gerçek bir mücadele beklerken ne yazık ki atılan adımlar bunun hayal olduğunu gösteriyor.
Çünkü Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelenin yolunu bazen açıkça bazen de telefonlarla iş dünyasını uyarmakta buluyor.
EMİRLE FİYAT DÜŞMEZ
Nebati, dün bu mücadele yöntemlerinden birini kullandı. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gıda ve perakende sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Öğrendiğime göre çok sayıda iş insanı telefonla defalarca aranarak toplantıya davet edilmiş. Adeta bir “panik” havası estirilmiş.
Bu tür toplantılarla enflasyonla mücadele edilemeyeceğini söyleyen iş insanları, fiyatları artıran gerçek nedenlere yönelmek gerektiğini söylüyorlar. Şu uyarıyı yapıyorlar:
“Devlet ciddiyeti kalmadı. Kurumlara güven kalmadı. Emir komuta ile fiyatlar düşmez. Önce maliyetler düşürülmeli.”
Nebati toplantıya katılan üreticilerden “cesur adımlar” atmalarını, katılanlar ise bunun olabilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söylemiş ve destek istemişler.
Dünya enflasyonla mücadeleyi para politikalarıyla, faiz politikalarıyla sürdürüyor. Türkiye’de ise görünen o ki “fiyatlar artmaya, hükümet iç ve dış mihrakları suçlamaya devam edecek.”
Olan da geliri eriyen vatandaşa olacak!
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Dünya’nın bütün çöplerini neden Güneş’e fırlatmıyoruz?