Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Rus Baharı' ve Korku Duvarı (2)
Çok değil birkaç yıl önce yaptığım son Rusya gezisinde tanıdığım rehber; “Ruslar” demişti: “Siyaseten hiçbir zaman böylesine ölü, böylesine sönük olmadı!”
\nMesleği gerçekte doktorluk olan rehberimiz, ekmeğini taştan çıkarmak için turist gezdiriyordu. Baş döndürücü hızla son bir haftada internette örgütlenen muhalefetin simge ismi 35 yaşındaki Aleksei Navalny gibi o da aynı “post-Sovyet dönemi” kuşağındandı.
\nSt. Petersburg’u bize unutulmayacak şekilde gezdiren genç doktor rehberimiz; “Putin’siz Rusya!” sloganıyla bugün meydanlara dökülen Ruslardan farklı şeyler söylemiyordu.
\nBundan böyle yazıda “Dimitri” adıyla anacağım genç rehber; Navalny’nin “Dolandırıcılar ve Hırsızlar Partisi” ismini taktığı “Birleşik Rusya”/iktidar partisinin çok yaygın ve sistemli yolsuzluklarından şikâyetçiydi. Doğalgaz ve petrol şirketlerindeki gizli hisseler yoluyla, Putin’in 40 milyar dolar civarında servet edindiğini ilk kez bana o söylemişti. Bu minval bilgilerin internet ortamında gayet yaygın olduğunu ancak “Putinizm” baskıları nedeniyle serbestçe konuşulamadığını anlatıyordu Dimitri.
\n‘Çürük çorba malzemesinden bıktık’
\nDoktor olması hasebiyle Rusya’nın gerileyen sağlık koşullarından, düşük doğum hızıyla daralan nüfusundan, kronik alkol problemlerinden, azgelişmiş ülkelerle karşılaştırılabilecek ölçüde kısa yaşam beklentilerinden de Dimitri söz etmiş; yoğun ekonomik sorunlardan yakınmıştı. Ekonominin temel dayanağının yüksek petrol gelirlerinden ibaret olduğunu anlatan muhatabım; bunun yanı sıra ortada doğru dürüst bir Rus imalatı da olmadığını belirtmişti. Hatta şöyle bir şey söylemişti: “Büyük mağazalardaki mallara şöyle bir bakın: Hindistan, Çin, Bangladeş, Kore… Asya’ nın dört bir yanında üretilen eşyalar görürsünüz. Bunlar arasında tek bir ‘Rusya Federasyonu malıdır” etiketine rastladınız mı? Rusya görece anlamda geriliyor ve çok yönlü bir gerileme bu.”
\nBir dokun bin ah işit misali St. Petersburg’da geçirdiğim üç gün boyunca Dimitri’yi dinledim. Putin karşıtı sloganlarla büyük “korku duvarını yıkıp” sokaklara inen Ruslara baktıkça şimdi hep onu, doktor rehberim; Dimitri’yi düşünüyorum. Zembereğinden boşalan bu yüksek dozlu muhalefet, sadece pazar günkü seçimlerde yapılan sandık hileleriyle açıklanamaz. Hileli seçim, yıllar yılı kendisini ifade edemeyen muhalefetin belli ki sabrını taşıran son damla oldu.
\n“Putin karşıtı gösterilerde” yer alan Rus muhaliflerin geniş dağılımından da nitekim bunu anlayabiliyoruz: Liberallerden milliyetçilere, sağ uçtan sol uca dek her siyasi görüş mensubu var aralarında.
\nDün, bu geniş dağılımdan gelen, çok yönlü muhalefeti, küresel kanal “France 24” televizyonuna konuşan bir Moskovalı; “Önümüze dayatılan bu çorbanın çürük malzemelerinden artık bıktık!” diye anlattı: “Yalnız işbaşındaki Birleşik Rusya Partisi’nden değil; muhalefet partilerinden de usandık. Muhalefet de sahici bir seçim sunmuyor. Yoz politikacılardan, yolsuzluklardan çok daraldık. Fikir ve ifade özgürlüklerinin olmadığı bir rejimde yaşamaktan sıkıldık!”
\nYirmi yılın en büyük gösterisi
\nMuhalifler, Arap Baharı’ndaki gibi şimdi uluorta “diktatörü devirmek” talepleriyle meydanlara inmiyor.
\nPutin karşıtı sloganlar atmakla birlikte, Rusya’nın muhalif gösterilerinde öncelikli olarak ileriye sürülen talepler; “hileli seçimlerin iptali” ve “YSK başkanının istifa etmesi” ile sınırlı…
\nParlamento seçimlerinden bu yana geçen ilk haftada birdenbire “son yirmi yılın en büyük gösterilerine” dönüşen sokak hareketleri; bu bağlamda daha çok 2009’da İran’da yaşanan “Yeşil İsyan”ı anımsatıyor.
\nHatırlanabileceği gibi İran’ın “Yeşil İsyan”ı da, hileli seçime karşı, “sandığın yenilenmesi” istemiyle internet ortamından yayılan bir örgütlenmeyle başlamış, kısa sürede “Ahmedinejad” ve “rejim karşıtı bir bilek güreşine” dönüşmüştü.
\nİran; Mısır ve Tunus gibi ülkelerle karşılaştırılmayacak oranda güçlü ve örgütlü bir “baskı devleti” olduğu için, ivme dozu yükselen isyan on beş günde, her türlü zor ve şiddete başvurularak ardından bastırılmıştı. Büyük olasılıkla Rusya’da da olacak olan şimdi budur.
\nTarihini geçmişte birkaç kez sıfırlayan Rusya; İran gibi malum bir “devrim ülkesi”. Bu ülkelerde isyanlar büyürse, işin sonu devrim yapmaya kadar varıyor. “Putin Rusyası” da, “Ahmedinejad İranı” gibi durumu bu itibarla hemen zapturapt altına almak için her yöntemi kullanacaktır.
\nAhmedinejad’ın sokaklarda -misal- isyancıları sindiren “besiç” güçleri varsa, Putin’in de -partisinin sözüm ona “gençlik kolları” olarak adlandırılan- “Naşi”leri var. Putin rejimi, TV ekranlarında gördüğümüz devasa güvenlik aparatusunu “isyancılar” üzerine salmakla yetinmeyecek, Hitler’in “gençlik kollarıyla” karşılaştırılan “Naşiler”de muhalifleri hizaya sokmak amacıyla ilk günden bu yana olduğu gibi büyük ihtimalle seferber edilecek.
\nMarttaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan Putin, ciddi bir yol ayrımında. Ya komşu İran’da tanık olduğumuz yöntemlere başvurup büsbütün sertleşecek ya demokratik taleplere taviz verecek.
\nSiz demokratik bir Putin düşünebiliyor musunuz? Keşke olabilse...
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu