Nilgün Cerrahoğlu
Nilgün Cerrahoğlu nilgun@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bir Entelektüel Olarak Atatürk (II)

13 Kasım 2011 Pazar
\n

Atatürk bir entelektüel miydi?

\n

Atatürk üzerinde uzmanlaşan yerli ve yabancı akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen bir sempozyumda hafta içinde bu soruya yanıt aradı.

\n

Sempozyum öncesinde; hemen aynı isimlerle -Erik-Jan Zürcher, Nermin Abadan Unat, Talat Halman, Andrew Mango, Halil İnalcık, François Georgeon, Fabio Grassi, Klaus Kreiser, Oktay Yenal, Zafer Toprak- hazırlanan bir de kısa film gördük.

\n

Birbirinden değerli uzmanlarla hazırlanan ilginç programı kâh hüzünlenerek, kâh zenginleştiğimizi hissederek izledik.

\n

Sempozyumda söz alan konuşmacıların hemen tümü; Atatürkün entelektüel birikiminden söz ederken, yaşamı boyunca okuduğu 4000 kitaptan söz etti. Anıtkabirde muhafaza edilen kitapların, önderin kütüphanesinde birer dekorasyon unsuru olarak bulunmadığını, hepsinin satır satır üzerlerine notlar alınarak okunduğunu; böyle düşünerekokuyan birinin haliyle doğal bir entelektüel olduğunu belirttiler

\n

‘Entelektüelliği yalnız ‘teori’ ile sınırlı değildi’

\n

Atatürkünentelektüelboyutu üzerindeki en çarpıcı saptama, Modernleşen Türkiyenin Tarihikitabıyla tanıdığımız Eric-Jan Zürcherden geldi.

\n

Zürcher; öncelikle Atatürkün düşünce sisteminin salt kitaplarda aranmaması gerektiğiniifade etti

\n

Bizdeki yaygın kanının aksine.. yalnız çok kitap okumakla entelektüel olunmayacağını da söylemiş oldu böylelikle...

\n

Atatürkün gerçek bir entelektüele dönüşmesinin arkasındaki en önemli dinamik Zürcherin bakışına göre, onun Balkan kökenli olmasındaydı.

\n

Rumeli doğumlu olması hasebiyle Mustafa Kemal Atatürk; modernleşme ve çağdaşlaşma merakını”, bu çağdaşlaşmanın en önce ulaştığı Selanikte edinmişti.

\n

Atatürkün zihin haritasını biçimlendiren baş etmenin -Batılılaşma bağlamında!- Selanikolduğu fikrine, sempozyum öncesinde gösterilen filmde Andrew Mango da değindi.

\n

Elektrik, tramvay, modern binalar, limanlarimparatorluğun en önce bu köşesine gelmişti. Atatürk bunları doğrudan orada, kendi çevresinde görmüştü.

\n

Atatürkün çağdaşlığında/modernliğindededi böylece Eric-Jan Zürcher;yaşanmış bir gerçeklik vardı. Onun birikimi sadece kitaplardan öğrenilen teorikbir şey değildi…”

\n

Atatürkün okuduğu ciltlerle kitaptan hayata taşınabilir bir sentezçıkarabilmesini, birikiminin salt teoriyle sınırlı olmamasına bağladı Zürcher

\n

Buna paralel olarak Zürcherin işaret ettiği diğer önemli nokta, Atatürkün entelektüelliğinin sırf bilgi toplama hazzı/akademik zevktenibaret olmadığı; entelektüel uğraşının odağında günün problemlerine çözüm arama/üretmeçabası olmasıydı.

\n

Konuşmacılardan Prof. François Georgeonun da altını çizdiği gibi;Atatürkün Jön Türk kuşağının tipik bir temsilcisiolduğunu kabul etmekle birlikte Zürcher; liderin ayırt edici nitelikleri üzerinde durdu. Ve Mustafa Kemalin kendi kuşağındanfarklı kılan niteliklerini, kişilik, zihniyetitibarıyla; a) daha radikal, b) daha cesur, c) işbitirici, d) gerçekçi olmasıyla açıkladı.

\n

‘Dünya ölçüsünde devrim kahramanı’

\n

Atatürk olmasaydı neler farklı olurdusorusunun da izini süren Zürcher, bunları;

\n

a) Cumhuriyetin kuruluşu,

\n

b)Şeriatın kaldırılması,

\n

c) Ankaranın başkent olması olarak sıraladı.

\n

Hollandalı tarihçi; Cumhuriyetin o dönem için radikal bir fikir olduğunu; Atatürk olmasa Cumhuriyetin hiç doğmayabileceğini belirtti. Şeriatın kaldırılmasının da Atatürk olmaksızın kolayca hayal olacağına değindi. Nihayet geçmişten kopuş ve bir yeniden doğuş sembolüolan Ankaranın başkent yapılmasının gene Atatürksüz düşünülemeyeceğini söyledi.

\n

Atatürkü biricikyapan ekseni en özlü biçimde dile getiren Halil İnalcık -sempozyum öncesinde gösterilen belgeselde!- Atatürk dünya ölçüsünde bir devrimin kahramanıdırdiye konuştu: Avrupada ekonomik ve siyasi emperyalizmi yıkan Atatürk oldu. Çin kapitülasyonları bizden sonra, bizden aldığı ilhamla kaldırmıştır!

\n

‘Tarihin manipülasyonu yapılıyor!’

\n

Çeşitli konuşmacılar, Atatürk düşüncesinin diğer belirleyici unsurunu rasyonel düşünce/laisizmve kadının statüsündeki kazanımlarolarak sıraladı.

\n

Değerli akademisyen Nermin Abadan Unat için örneğin; Atatürk devrimlerinin en başlıca iki ayağı bunlardı. Unat bu büyük kazanımların yanında, bugün içinde bulunduğumuz tarihi revizyonizme de dikkat çekti.

\n

Atatürkün sürekli saldırı altında olmasına işaret eden Nermin Hoca;Tarihin manipülasyonu, tek partiye giden tüm ülkelerde uygulanan bir metottur. Bunu biz çok iyi biliriz. Düne dek iyi olan şey, ertesi gün birden kötü olur Atatürk gibi 20. yüzyıla damga vurmuş, antiemperyalizm savaşını yürütmüş, Avrupa için örnek olmuş bir insanı daha ne kadar parçalayacağız? Ben artık görmesem de ümit ederim bir yerde bunun sonu gelirdedi.

\n

Türkiyede birkarşıdevrimyaşandığına, yerli konuşmacıların hemen hepsi değindi.Atatürk düşüncesiningeleceğine ilişkin saptamalarda derinlerde paylaşılan kuşkunun gölgesi yazık ki hep hissedildi.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump’ın dönüşü 10 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları