Cesur Bir Kadın: Güldal Mumcu

04 Aralık 2012 Salı

Öncelikle Güldal Mumcuya bütün yüreğimle teşekkür etmek istiyorum. Büyük acısına rağmen, taşıdığı toplumsal sorumluluğa rağmen; yağmur altında yürüyen kalabalıklar dağıldığında, türküler sustuğunda pes etmediği için, bütün hakikatleri hiç abartmadan bize anlattığı için

\n

Hakikatler ürkütücü. Bir tarafta bir genç kadın, iki çocuk ve onların yanından hiç ayrılmayan avukatları var, öte yandan devletin bütün karanlık güçleri, ordusuyla, emniyetiyle, yargısıyla sürekli bir cinayetin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Ve hiç kimseye hiçbir şey sorulmuyor.

\n

Kitapta şöyle bir bölüm var: Uğur Mumcu, 70li yıllarda Baki Tuğun savcı olduğu bir davada Öcalanın aynı suçtan yakalanan diğer sanıklardan daha hafif bir ceza almasının ve onlardan daha kısa bir sürede serbest bırakılmasının nedenini öğrenmeye çalışıyordu. Bunları anlatınca Baki Tuğ, Bana onun MİT görevlisi olduğuna dair bir yazı gelmişti. Arşivimde olma ihtimali yüksek. Arşivime bir bakayım. Çarşamba günü gelin, bulursam belgeyi size vereyimdemişti.

\n

Baki Tuğ bu sözleri daha sonra inkâr ediyor. Kimse de Kardeşim, bak vaktiyle böyle böyle demişsin, böyle bir belge var mı, varsa getirdememiş.

\n

Siyasiler, adeta kendi korkaklıklarını sergileyen bir tavır göstermişler. Darbe olduğunda eyvallahdeyip, şapkasını alıp giden, tek bir direniş göstermeyen ama nedense daha sonra demokrasi havarisi pozlarıyla milleti açıkça küçümseyen Demirel, JFKyi bile vurdular, akıllarına koyunca yapıyorlardiyor ama gerisini getiremiyor. Kim kardeşim bunlar? Şu anda içimizde binlerce ajanı dolaşan, devlete değil de NATOya bağlı bir örgüt mü? Özel Harp Dairesi mi? Bilelim. Ey Demirel, şu ahir ömründe Türkiye için faydalı bir iş yap! Belki o zaman İlla ki asacağımdiye tutturduğunuz üç güzel insanın ruhları sizi rahatsız etmez!

\n

Ve Mehmet Ağar... Ey savcılar bir sorun, Bir tuğla çekersem bütün duvar yıkılır!demekle ne söylüyorsun? Cesur bir kadın çıkıyor, tüm haşmetli devlet erkânına kim bunlar diye soruyor ve savcılar susuyor. Ama savcılar da haklı olabilir. Çünkü bu örgütlenmenin ucu bucağı yok ve ölüm kusuyorlar.

\n

Örneğin olayı soruşturan ve aileye Fail için uluslararası istihbarat örgütleri, mafya ve karanlık güçler, diyebilirimsözünü söyleyen savcı Kemal Ayhan evinde ölü olarak bulunuyor. Ve otopsi yapılmadan, Başsavcı Nusret Demiralın talimatıyla hemen defnediliyor. Olayı soruşturan Meclis Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonunun raportörü Akman Akyürek nasıl olduğu anlaşılmayan bir trafik kazasında ölüyor. UMUT davasının tahliye edilen sanıklarından biri İstanbulda adi bir vaka olduğu söylenen bir cinayete kurban gidiyor.

\n

Kardeş Ceyhan Mumcuya Mumcu cinayetiyle ilgili önemli bilgilere ulaştım, yakında açıklayacağım diyen Diyarbakırın efsane Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, tam da Uğur Mumcu için düzenlediği anma törenine giderken öldürülüyor.

\n

Hollywoodun muhalif yönetmeni Oliver Stonenin JKFfilmini izleyenler bu ölüm olaylarını hiç yadırgamayacaklardır. Biliyorsunuz Kennedynin öldürülmesinden sonra katil adayları hemen, olayın 17 tanığı da iki yıl içinde baca onarırken düşmek, küvette banyo yaparken saç kurutmaya kalkmak gibi bir dizi tuhaf cinayetlerle ölüme gittiler.

\n

Bir de Güldal Mumcuyu iki kez ziyaret eden ve şifreli sözlerle Size sadece olayın faillerini bulsak yeterli olur mu?sözünü eden Yeşil olayı var. Bu sözlerden daha da ilginci, Yeşil artık nasıl bir ruh haliyle, adeta feryat ederek, Mumcu’ların apartman girişindeki taziye defterine şöyle yazıyor: Artık yeter. Buraya gerçek adımı yazıyorum. Gerçek adım Mahmut Yıldırım. Gerçekler açığa çıksın.Fakat bu taziye defteri ertesi gün ansızın ortadan kayboluyor.

\n

Her zaman şu söz doğrudur: Şeytan ayrıntılarda gizlidir.Güldal Mumcunun İçimden Geçen Zaman adlı kitabı, herkesi göreve çağırıyor. Bütün faili meçhul cinayetlerin gerçek faillerinin bulunması, belki de hepimizin bu görevi kabul etmemize bağlı.

\n

Çünkü bu ülke, failli meçhul cinayetlerini araştırmadığı, ortaya çıkarmadığı sürece karanlık bir bataklıkta yok olup gidecektir.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları