Yahya Arıkan

Otomobil Meraklılarına Vergi Sürprizi

19 Ocak 2012 Perşembe
\n\n\n

Otomobile meraklısınız. Aynı otomobili uzun süre kullanmak yerine, değişik otomobilleri kullanmayı tercih ediyorsunuz ve bu nedenle de sık otomobil değiştiriyorsunuz. Dikkat edin vergi mükellefi olmanızı isteyebilirler

\n

Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir okurumdan mesaj aldım. Okurum, bir mobilya atölyesinde sigortalı olarak çalıştığını, otomobile meraklı olduğunu ve 2011 yılında birden fazla araç değiştirdiğini belirtmiş. Okuruma, vergi idaresinden bir yazı gelmiş, yazıda özetle otomobil ticareti ile uğraşıldığı bu nedenle beyanname verilip mükellefiyet açtırılması gerektiği, aksi halde cezalı vergi uygulaması yapılacağı belirtiliyormuş. Evet, noterler, düzenli olarak vergi idaresine bilgi veriyorlar. Bu kapsamda otomobil alım satım işlemleri de bildiriliyor. Vergi idaresi de bu bilgilerden hareketle vergi mükelleflerini tespit etmeye çalışıyor.

\n

Geçtiğimiz yıl araç alım satım işlemlerinin masrafları azaldı. İkinci el otomobil ticareti ile uğraşan mükellefler yani oto galeriler, bu masrafların yüksek olduğu dönemlerde araçları kendi adlarına tescil ettirmeden, satıcıdan alıcıya tescilini sağlıyorlar ve komisyon geliri elde ediyorlardı. Ancak, masrafların azalması üzerine, satışa konu ikinci el otomobilleri, kendi adlarına ya da işyerlerinde çalışanlar adına tescil ettirip alıcıya satıştan sonra alıcı adına tescilini yaptırdılar. Vergi idaresi de temelde bunları tespit etmeye çalışıyor yani ticari amaçla yapılan araç satışlarını tespit edip vergi kayıp ve kaçağını önlemeye çalışıyor. Ancak bu arada kurunun yanında yaşın da yanması ihtimali doğuyor. Yani gerçek otomobil meraklıları, sanki oto galerileri gibi değerlendirilip vergi mükellefi yapılmaya çalışılıyor.

\n

Bu noktada gelin kısaca otomobil satışından elde edilen kazançların vergilendirilmesinden bahsedelim. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, gerçek kişilerin elde ettikleri gelirlerin vergiye tabi tutulabilmesi için öncelikle bu kanunda sayılan 7 gelir unsurundan birinin kapsamına girmesi gerekir.

\n

Bir gerçek kişinin 30.000.TL.ye satın aldığı bir otomobili 35.000.-TL.te satmasından elde edeceği 5.000.-TL. kazanç, herhangi bir gelir unsurunun kapsamına girmez. Yani, ticari kazanç değildir, zirai kazanç değildir, ücret değildir, serbest meslek kazancı değildir, gayrimenkul sermaye iradı değildir, menkul sermaye iradı değildir ve diğer kazanç ve irat da değildir. Ancak yapılan işlemde sermaye, devamlılık ve organizasyon unsurları varsa, bu işlemden elde edilen kazanç, vergi idaresi tarafından, ticari kazanç olarak değerlendirilir. Buradaki kritik kavram devamlılık kavramıdır. Bu kavramla ilgili, vergi idaresinin iki kabulü var. Yılda devamlılıkveya olayda devamlılık”. Yani bir işlem, birbirini takip eden yıllarda yapılıyor ya da bir yıl içinde birden fazla yapılıyorsa,devamlılıkunsurunun gerçekleştiği ve işlemden elde edilen kazancın ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

\n

Bu çerçevede, otomobil alıp satma işlemini bir yıl içinde birden fazla yapan şahısların elde ettikleri kazançların da ticari kazanç olduğu iddia ediliyor. Bir işleme ticari kazanç demek hem gelir vergisini doğuruyor hem de katma değer vergisini gündeme getiriyor. Otomobil ticareti ile herhangi bir ilgisi bulunmayan, sadece merak, ilgi ve tercihleri nedeniyle sık otomobil değiştiren, bu arada da alım - satım arasındaki pozitif fark nedeniyle kazanç elde eden şahısları, oto galerileri gibi değerlendirip hem gelir vergisi hem de katma değer vergisi mükellefi yapmak doğru görülmüyor.

\n\n\n

Asgari Geçim İndirimi’ne

\n

devam

\n\n\n

Ücretlilerin, elde ettikleri ücretin bir bölümü için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulanır. Uygulamadan, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler ile ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler yararlanabiliyor.\t 2012 yılında da uygulama \tsürüyor. Aynı anda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, AGİ en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştiriliyor. Bu durumdaki ücretlinin birden fazla AGİden faydalandığının tespiti halinde ise; oluşan vergi kaybı ücretliden cezalı tahsil ediliyor.

\n

Ücretliler evlilik, çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumunu ise Aile Durumu Bildirimiyle işverenlerine iletmek zorunda. Boşanma, ölüm, doğum vb. değişiklik olanlar bunu da bir ay içerisinde bildirmek durumunda.

\n

Bu uygulamada çocuk tabiriyle ise, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan 18 yaş, veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamışlar kastediliyor.

\n

İşverenler de, kendilerinde mevcut medeni durum ve çocuk sayısı ile ilgili bilgiler doğrultusunda, her yıl ocak ayı itibarıyla Asgari Geçim İndirimine Ait Bordroyu düzenlemek zorunda. Her bir ücretlinin yararlanacağı asgari geçim indirimi ise ayrı ayrı hesaplanarak bordroda ilgili aya ait sütunda gösterilecek...

\n\n\n

MİLLİ PİYANGO BAYİSİ NASIL SİGORTALI OLUR?

\n\n\n

28 Haziran 1994ten beri seyyar Milli Piyango bayisiyim ve Odaya kayıtlıyım. 2011e kadar geçen sürenin Bağ-Kura sayılması ve emekli olmam için ne yapmam gerekir? Murat Ayhan Anamur 1 Ekim 2008 öncesinde Bağ-Kur kaydınız yok ise, bundan öncesini ödemek imkânı yoktur. Ancak bu tarihten sonra Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlarBağ-Kurlu olabilir.

\n

\n\n\n

SORU - CEVAP

\n\n\n

Sorularınız için malicozum6ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek cevaplanacaktır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları