Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İsteğe Bağlı Sigortalılar Eski Yılları Ödeyebilir mi?
2003 yılında çıkan SSK prim affından yararlanarak isteğe bağlı SSK borcumu taksitlendirdim. Ama 2 taksidini ödedikten sonra 2003 yılı sonunda taksitlendirmem bozuldu. Bu yeni çıkan yasadan faydalanarak sigortamı ödeyebilir miyim? Semra Yücesoy
Sizin durumunuzda olanlar isteğe bağlı sigortalılar SSK affından faydalanamazlar. 2003 yılından bu yana isteğe bağlı sigorta primleriniz ödenmediğinden prim ödediğiniz en son ay itibarıyla sigortalılığınız sona erdirilmiş olup, bu nedenle prim borcunuz veya bu döneme ilişkin sigortalılığınızın bulunması mümkün değil.
Ne prim affı olarak adlandırılan 5763 sayılı kanunda, ne de yeni çıkartılan 5797 sayılı kanunda isteğe bağlı sigortası geçmiş yıllarda sona erenlerin borçlanmaları söz konusu değil.
5797 sayılı kanunun son başvuru tarihi 8 Eylül 2008 olup, bu düzenleme ile 2003/Mayıs ila 2008/Mart arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içinde oluşan prim borçları nedeniyle ödeme kolaylığından yararlandırılabiliyor.
SSK’den Ne Zaman Emekli Olabilirim?
25.09.1956 doğumluyum. 01.11.1972 tarihinde SSK girişim var.1976 yılında askerliğimi 20 ay olarak yaptım. Toplam ödenmiş primlerim 3295 gündür. Askerlik borçlanması yapmadım. 3600 günden emekli olabilmem için kaç yaşını beklemeliyim? Nüvit Okay
08.09.1976’dan önce işe başlamış olan erkekler 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla 55 yaşını doldurduğunda emekli olabilmektedir. Bu nedenle, 15 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 3600 günle emekli olabilirsiniz. Gün sayınızı tamamlamak için askerlik borçlanması yapın.
Ölen Sigortalının Key'i Nasıl Alınacak?
Babamın vefatından sonra maaşı annem ve bize (2 kardeş) bağlanmıştı. Daha sonra biz işe başlayınca maaşımız kesildi annem hâlâ maaş almakta. KEY parasını sadece annem mi alacak yoksa üçümüz ayrı ayrı mı alacağız. Aslı Osmanoğlu
1987 - 1995 yılları arasında babanız adına KEY ödemesi yapılıp yapılmadığını www.keyodemeleri.com web sitesinde veya 28 Ekim 2008 tarih 26950 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan listede ya da Ziraat Bankası‘na gönderilen listelerden tespit edebilirsiniz. Babanız adına yatan KEY’leri mirasçıları olarak eş ve çocukları alabilir. Kanunî mirasçılara, veraset ilamının ibrazı ve varis/varislerce dilekçeyle başvurulması halinde ödeme yapılacak.Bunun için veraset ilamı ve bir dilekçe ile, size en yakın olan Ziraat Bankası şubesine müracaat etmeniz gerekiyor.
Ancak, KEY listelerinde dikkatli kontrol yapmanızı, isminin olmaması halinde de mutlaka en geç 27 Ekim 2008’e kadar mutlaka itiraz edin.
SORU - CEVAP
Sorularınız için malicozum@ismmmo.org.tr adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek çevaplanacaktır.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu