Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

‘Merkez Bankası Bağımsız Olmalı’

04 Haziran 2014 Çarşamba

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Türk ve Rum Ticaret odalarının ilk kez gerçekleştirdikleri Lefkoşa Ekonomi Forumu için gittiği KKTC’den dönüş yolunda Türkiye’nin gündemini konuşma fırsatı bulduk. Öncelikle iş dünyasını yakından ilgilendiren Merkez Bankası polemiği:

Merkez Bankası bağımsız olmalı ama...
“Biz işadamları olarak her zaman yüksek faizden sıkıntı duyarız. Ancak Merkez Bankası bağımsız olmalıdır. Ama bu bağımsızlık, ‘Ben istediğimi yaparım’ demek değil. Makro ekonomik politikalarla uyumlu politikalar izlemesi lazım.”
Hisarcıklıoğlu ile iş dünyasının önceliklerini de konuştuk. TOBB Başkanı’na göre Türkiye’nin temel sorunu küresel ölçekte tartışılacak vizyon ortaya konamaması.

G-20 zirvesi Türkiye için fırsat
Türkiye’de yapılacak G-20 zirvesini örnek veriyor: “Dünya ekonomisinin yüzde 85’ine sahip 20 ülkenin liderleri Türkiye’ye gelecek. Bu sadece liderlere ev sahipliği yapmak değil. Tüm dünyada bir yıl boyunca liderler, işçi sendikaları, iş dünyası, üniversiteler Türkiye’yi konuşacak. Şu anda ülkemiz hakkında var olan negatif algıyı düzeltmek için müthiş bir fırsat.”

Ankara’da el kaldıracak güç yok
Ancak Türkiye’nin bu fırsatı hakkıyla değerlendirebileceği konusunda ciddi şüpheleri var: “Peki bir yıl boyunca Türkiye’yi konuşacak bu insanlara biz ne anlatacağız? Türkiye’de tartışılan ve dünyanın ilgisini çekecek bir konu var mı?
Bizim bu insanlara neyi anlatacağımızı şimdi konuşmamız lazım. Eğer bu tartışmaları Türkiye yönlendiremezse, kendisi yönlendirilen haline döner. Dışarıda müthiş bir dünya var. Ama Ankara’ya bakınca, bir adım atsan elini kaldıracak gücü bulamazsın!”

‘Tek isteğimiz huzur’
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasına ilişkin siyasi senaryolar, iş âleminin de merak konusu. Ancak Hisarcıklıoğlu, “Başıma iş çıkarmayın!” diyerek espri ile geçiştiriyor. TOBB bünyesinde her siyasi görüşe mensup üyeler olduğundan, kamuoyu önünde siyaset konusuna girmek istemiyor. Ancak şunu söylemekle yetiniyor: “İş dünyası olarak bizim tek isteğimiz huzur. Siyasi gerginliklerden biz olumsuz etkileniyoruz. Bunu hem diğer meslek örgütleriyle birlikte parti liderlerine gittiğimizde söyledik, hem de ben TOBB Genel Kurulu’nda söyledim. Çok da alkış aldı bu ‘huzur’ bölümü...”

Sertifikalandırma yoksa güvenlik olmaz
Hisarcıklıoğlu’na Soma faciası ile yeniden gündeme gelen iş güvenliği meselesini sorduk. “Batı’da ölümlü kazalar neden az biliyor musunuz” diye kendisi sorduktan sonra yanıtını şöyle verdi: “Çünkü Batı’da eğitim sertifikası olmayan bir işçiyi o ma-dene sokamazsınız. Almanya’da denetime giden müfettiş, işçinin sigortalı olup olmadığına değil, sertifikalı olup olmadığına bakar. Türkiye’de daha meslek standartlarının yazımı bile tamamlanamadı. Sertifikalandırma işine daha hiç başlanamadı.”

Denetlediğin yerde çalışmak yanlış
Soma kazası sonrasında , şirketlerin istihdam ettiği iş güvenliği, uzmanlarınca yapılan denetimler konusunda ciddi sorgulama başladı. Hisarcıklıoğlu bu uygulamaya karşı: “Ben karşıyım. Yanlış bir uygulama. Biz böyle deyince, ‘özel sektör masraftan kaçıyor’ diyenler çıkabilir. Ama o da doğru değil. Özel sektör geçen yıl 1 milyon 100 bin yeni istihdam yarattı Türkiye’de. Hem de büyüme oranları yavaşlamış olmasına karşın.”

Hukuk herkese eşit uygulanmalı
Bazı şirketlere ve işadamlarına yönelik ayrımcı tutum ve baskılar hakkında bütün iş dünyasının çatı örgütünün başkanı olarak ne düşündüğü sorusuna Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle cevap verdi: “Tek tek şirketlerle ilgili konuşmamız, dosyasını takip etmemiz uygun değil. Bu sıfatımla kendi şirketlerim için bile bunu yapmadığımın herkes şahididir. Ancak her türlü hukuksuzluğa karşıyız. Bu tür haksız uygulamalar konusunda mutlaka doğru bildiklerimizi söylememiz gerekir. Hukuka riayet edilmesi, hukukun herkese eşit uygulanması gerektiği yönündeki ikazlarımızı kapalı ve açık ortamlarda yapıyoruz. Elbette sonuç almak için gerilim çıkarmak için değil. Ama bunları dile getirmek hem bir iş dünyası örgütü olarak görevimiz hem de insan olarak sorumluluğumuz. Çünkü haksızlıklar karşısında sessiz kalırsak yarın ahirette hesaba çekileceğiz.”

DIŞLANIRSAK KÜME DÜŞERİZ
ABD ile AB ve ABD ile Uzakdoğu arasında ortak ticaret anlaşmaları yapılması yönünde çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bu sürecin dışında kalmaması için hükümete çağrıda bulundu: “Trans-Atlantik ve Trans-Pasifik anlaşmaları çok önemli. Küresel ekonomi yeniden inşa ediliyor. Eğer Türkiye olarak biz bunların dışında kalırsak küme düşeriz. Dünya pazarının yüzde 85’inden mahrum kalırız. Kimler var şimdi dışında: Çin, Hindistan, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. Aslında şu anda Türkiye de dışında. Bizim şimdi var gücümüzle hem ABD’ye hem de AB’ye bastırıyor olmamız lazım. Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesini istememiz lazım. Biz TOBB olarak Amerikan Ticaret Konseyi üzerinde lobimizi yapıyoruz. Ama birilerinin de siyaseten bayrağı çekmesi lazım. Nereye ne satacağım diye bakmaktan çok buna bakmak lazım.”  

TÜRBİN TESTİNDEN 600 MİLYON DOLAR GELİR! 
Hisarcıklıoğlu’nun davetiyle, Kıbrıs’tan dönüşte Söğütözü semtindeki TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni ziyaret ettik. Öğrencilerinin daha okurken iş teklifi aldığı üniversitenin teknoloji merkezinde 117 araştırma ve eğitim laboratuvarı bulunuyor. Bunların en önemlisi, dünyada ilk olduğu belirtilen ‘su türbini test ve tasarım merkezi’. 33 milyon dolar maliyetle oluşturulan merkez sayesinde, santralların bugüne kadar yurtdışında yaptırılan türbin testleri ve tasarımları artık Türkiye’de yapılabilecek. Bu merkezde yapılacak türbin testleri sayesinde üniversiteye yılda 600 milyon dolar gelir elde edilmesi öngörülüyor. Turumuz sırasında gördük ki üniversitede insansız hava uçakları, 50 Giga Hertz gibi süper hızlı işlemciler de üretiliyor. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları