Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Hamas Neden Türkiye Yerine Mısır'ı Seçti?

01 Mayıs 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Filistinde birbiriyle 5 yıldır çekişme halindeki Hamas ve El Fetih grupları, hafta içinde Kahirede sürpriz bir kararla barışarak ulusal birlik hükümeti kuracaklarını açıkladılar. Ortadoğu barış süreci açısından önem taşıyan bu uzlaşının resmi anlaşması gelecek hafta yine Mısırda düzenlenecek törenle imzalanacak.

\n

Uzlaşının sürpriz olmasının nedeni Hamastan kaynaklanıyor çünkü, Mısırın arabuluculuğunda dört yıldır yürütülen müzakerelerde ortaya çıkan belge Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasın liderliğini yaptığı El Fetih tarafından daha bir yıl önce imzalanmıştı. Öyleyse Haması bugünlerde direnişten vazgeçiren etken neydi?

\n

Eminiz Ankarada bazıları Biz ikna ettik demeyi çok arzulardı. Sessizliğe bakılırsa pek öyle olmamış!

\n

Suriye isyanı korkuttu

\n

Gelişmeleri yakından takip edenlerin hemfikir olduğu izaha göre, Suriyede yaşanan son gelişmeler Hamas üzerinde etkili olmuş durumda. Aralarında Halid Meşalin de bulunduğu Hamasın şahin isimleri Esad yönetimi tarafından korunuyor. O yönetim de görülmemiş bir halk isyanıyla karşı karşıya. Yaşanacak rejim değişikliğinde Şamdaki ayrıcalıklı konumunu koruyamayacağını gören Meşal ekibinin, yeni döneme ayak uydurma manevrası olarak algılanıyor bu sürpriz. Ankara

\n

kulislerindeki rivayetlere göre Meşal ve ekibi kendilerine bölgede konuşlanacak yeni bir üs arayışına çoktan başlamış bile.

\n

İkinci olarak da, müzakerelerin arabuluculuğunu yürüten Mısırın -ülkede yaşanan devrimde Hamasın sadık destekçilerinden Müslüman Kardeşler güçlü konuma gelmesine rağmen- Filistinlileri barıştırma konusundaki tutumunu değiştirmemiş olması da Meşal ve siyasi kanadın direnişini kırmış gözüküyor.

\n

Abbas’ın istediği açıklama yapılmadı

\n

Türkiye bu denklemin neresinde derseniz, perde arkasındaki gelişmelere bakmak gerekiyor.

\n

El Fetihin de lideri konumundaki Abbas kısa süre önce, ulusal birlik hükümeti kurularak seçimlere gidilmesi yönünde bir uzlaşı sağlamak için Hamasın kontrolündeki Gazzeye gitmeye hazır olduğunu açıkladı. Abbas bu önerisinin desteklenmesi için Türkiyeden de destek istedi. Arap Birliği ve İslam Konferansı gibi teşkilatlar destek açıklamaları yaparak Hamasa baskı yaparken Türkiye ne yaptı?

\n

Sessiz kaldı...

\n

Meşal İstanbul yerine Kahire’yi seçti

\n

Açık bir destek açıklamasıyla Hamasa baskı yapmak yerine, sessiz kaldı ve telefon diplomasisini işletti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Abbas ile, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Meşal ile görüştü. Sonrasında Abbas ve Meşal müzakereler içinİstanbula davet edildi. Hamas İmzalamaya hazırız demiş olsa Abbas bu daveti kabul etmeye hazırdı. Ancak imza yerine Hamas ile yeniden müzakereanlamı taşıyan öneriyi hiç düşünmeden reddetti.

\n

Ankaranın, Abbas ve kurmayları üzerinde bıraktığı izlenim şöyle: Türkiye, Hamas üzerinde baskı yaparak uzlaşmayı kolaylaştırmak yerine, Hamasın istediği biçimde yeni müzakerelere zemin sağlayacak şekilde konuya yaklaşmayı tercih etti. Acaba bu sessiz desteğeHamas nasıl yanıt karşılık verdi?

\n

Mısırın önlerine koyduğu belgeyi hiç değiştirmeden kabul ettiler. Madem aynen imzalayacaklardı, acaba neden tarihi uzlaşıyı sağlamanın gururunu Türkiyeye bırakmadılar?

\n

Biz söyleyenlerin yalancısıyız; Hamas belgeyi imzalamak için Kahireye giderken Ankaradaki dostlarını aramamış bile!

\n

\n\n\n

‘İLAHİ ADALET’: YARGI NASIL SİYASALLAŞTI?

\n\n\n

Yargı alanında basının donanımlı isimlerinin başında gelen mesai arkadaşımız İlhan Taşcının yeni kitabıİlahi Adalet, son dönemin en tartışmalı erki olan yargının siyasallaşma sürecinin bilinmeyen yönlerini ve perde arkasında yaşananları aktarıyor. Kitap, AKP iktidarının, kendi yargısını biçimlendirme stratejisini adım adım örüşünden, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen yüzlerce saatlik gizli toplantılarda yaşanan pazarlıklara kadar pek çok bilinmezi gün ışığına çıkarıyor.

\n

Türkiyenin bir dönemine damga vuran hükümet-yargı kavgalarının ardındaki sır perdesini de aralayan kitapta, yeniden dizayn edilen yargıda bugün önemli noktalara gelen isimlerin, geçmişte imza attıkları kararlar, bugünkü iktidar sahipleri lehine düzenledikleri raporlar, tartışmalı soruşturmalarda üstlendikleri misyonlar ve destekleri nedeniyle hükümetten aldıkları özel teşekkürlere kadar bilinmeyen pek çok ayrıntı yer alıyor.

\n

İlahi Adalet yargıdaki değişim ve dönüşümü anlatmakla kalmıyor yeni dönemde yaşanacakların ulaklığını da üstleniyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları