Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

'Bu Durumu Kimseye Kabul Ettiremezler'

26 Haziran 2011 Pazar
\n

Tahliyelerin reddine Baykal da tepkili

\n\n\n

CHPnin iki tutuklu milletvekili Mustafa Balbay ile Mehmet Haberalın tahliye taleplerinin reddedilmesini partinin bir önceki genel başkanı nasıl değerlendiriyor? Baykal, bu konuda kapsamlı bir yorum için bir üst mahkemeye yapılan itirazın sonuçlanmasını beklediğini söylemekle yetiniyor. Mahkemelerin tahliye kararı vereceği yönünde beklenti içinde. Olumsuz bir karar noktasında ise yorum yapmıyor. Ancak yazarımız Balbayın eşi Gülşah Balbaya aktardığı sözlerden oldukça tepkili olduğu sonucunu çıkarabiliyoruz. Baykal önceki gün telefonla aradığı Gülşah Balbaya şu ifadelerle destek vermiş:

\n

Hiçbir tereddüdünüz olmasın, tam bir güven içinde olun. Bu iş böyle sürdürülemez. Bu durumu kimseye kabul ettiremezler. Mutlaka çözülecek, tahliyeler gerçekleşecektir. Bu kişisel bir mesele değil, partimiz üzerine düşeni yapacaktır. Kesinlikle seyirci kalınamaz, kalmayacağız...

\n

Muhalefet yol ayrımında

\n

CHPnin yanı sıra gruplarında tutuklu vekil bulunan MHP ve BDP, yeni dönem stratejilerini netleştirme arayışında. Vermeleri gereken ilk karar, salı günü yapılacak Meclis açılışına katılıp katılmama konusunda olacak. Bu konuda en net tavrı MHP lideri Devlet Bahçeli sergiledi. Bahçeli, Cumhuriyete verdiği demeçte, Balyoz davası sanıklarından Engin Alanın tahliye talebi reddedilmesine rağmen salı günü Meclise giderek yemin edeceklerini ve TBMM çalışmalarına katılacaklarını açıkladı. BDP destekli bağımsızlar ise Hatip Diclenin milletvekilliği düşürüldüğünde Meclisi boykot edeceklerini açıklamışlardı. Tutuklu bulunan KCK davası sanığı diğer 5 milletvekilinden 4ü hakkında ise dün gece karar çıktı ve mahkemeden ret yanıtı aldılar. Bu durum boykot kararını daha da pekiştirecektir.

\n

CHP ‘araf’ta

\n

CHP ise Meclise girip girmeme konusunda yukarıda saydığımız iki siyaset tarzının tam orta yerinde, arafta. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu net bir açıklama yapmak için, üst mahkemeye yaptıkları itirazın sonucunu bekliyor. CHP yönetiminde iki farklı görüş var. Ağırlıklı görüş, üst mahkemenin kararı bozmaması durumunda Mecliste yemin edilmemesinden yana. Ama Bu tutum sonuç getirmez, halktan tepki görürüz. Çözümü parlamento içinde kalarak arayalımdiyen yöneticiler de yok değil.

\n

Yeni anayasa: Çözüm mü, tuzak mı?

\n

Muhalefet liderlerinin vereceği ikinci karar ise tutuklu vekillerin kurtarılmasını ne ölçüde öncelikleri haline getirecekleri. Bahçeli, önceki günkü buluşmamızda, Diclenin vekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi yönündeki kararları, iktidarın yeni anayasa yapım sürecinde muhalefeti kendi istediği taleplere zorlama çabası olarak gördüğünü belirterek Bileşik kaplar gibi. Birine evet diyenin, öbürüne de evet demek zorurda kalacağı bir hukuki tuzakla karşılaşacağız endişesindeyimifadelerini kullandı. Nitekim, Bahçelinin değerlendirmesini doğrularcasına, dün hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakanın mesajları tüm sorunların Meclis çatısı altında ve yeni anayasa çerçevesinde çözülmesi yönünde oldu.

\n

Bahçeli: Silivri ile KCK bir değil

\n

Bu noktada da yine iki siyaset tarzı ortaya çıkıyor.

\n

Bahçeli, kendi milletvekili Engin Alanın yanı sıra CHPli iki vekilin tahliyesini sağlayacak yasal müzakerelere kapı aralarken, Dicle için yasal ya da anayasal değişiklik yapılmasına karşı olacaklarının altını çiziyor.

\n

Batum: Tutuklular gelmeden pazarlık yok

\n

BDP kanadı, tahliye taleplerinin reddedilmesinden sonra KCK davası sanığı milletvekillerinin durumunu mutlak öncelik görecektir. Ancak hükümetten sorunun Mecliste yapılacak düzenlemelerle giderileceği mesajını alırlarsa tutumlarını yumuşatarak müzakereye başlayacaklarının işaretini de vermiş durumdalar.

\n

CHPde kafalar bu konuda da henüz berrak değil. Mecliste yemin edilmemesi tezinin en güçlü savunucusu Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Tutuklu vekiller gelene kadar CHP hiçbir yasama faaliyetine katılmamalıdır. Ne Hatip Diclenin kurtarılması için yasa değişikliğine gireriz ne de anayasa müzakerelerine başlarız görüşünde. Kılıçdaroğlu bu görüşlere katılıp katılmadığını 48 saat içinde belirleyecek. Zor karar arifesindeki CHP liderini rahatlatacak tek çözüm, mahkemelerin itirazları haklı bularak tutuklu vekilleri salıvermesi olacak.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları