Özlem Yüzak
Özlem Yüzak ozlem.yuzak@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yunan Krizi Rüzgârında Bir Küçük Tur

23 Mayıs 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Komşumuz Yunanlıları anlamak mümkün. Sahip oldukları tüm birikimlerini kaybetme korkusuyla bankalara hücum ettiler. Yunan bankalarından çekilen para az buz değil. 7 Mayıstan bu yana çekilen nakit para resmi kaynaklara göre 3 milyar Avroyu geçmiş. Ancak iddia bu rakamın 7 milyar Avroyu bulduğu yönünde. Çekilen paraların önemli bir kısmı ülkedeki belirsizlik yüzünden yastık altına girdi. Becerebilenler ise yurtdışındaki bankalara yatırdı. Bunda en büyük etken, ülkenin Avrodan çıkıp yerel para birimi drahmiye dönülmesi ihtimalinin yarattığı korku. Yunanistanda tam 2 yıl önce ekonomik kriz ile başlayan toplumsal kaos, yanına siyasi kaosu da alarak ilerliyor.

\n

Tabii tek korkan Yunan halkı değil; tüm Avrupayı giderek artan bir endişe yumağı sarıp sarmalıyor. İspanya ve Portekiz, İtalya ve İrlanda topun ağzındaki diğer ülkeler. Her ne kadar AKP iktidarı gelişmeleri bize bir şey olmaz tarzıyla hafif alaycı tavırla izlese de aralarında Türkiyenin de bulunduğu tüm coğrafyayı pek de aydınlık günler beklemiyor.

\n

Aslında ekonomik, toplumsal ve siyasi yaşanan tüm gelişmeler tek bir yönü işaret ediyor: Kapitalist sistemin bu haliyle artık sürdürülebilir olmaktan giderek uzaklaştığını Bugüne kadar başta IMF ve kredi derecelendirme şirketleri olmak üzere birçok kurumun yıllar boyu uyguladığı çifte standart işin ucu kendilerine dokunmaya başladığında tamamen gözler önüne serildi. Uzun yıllar gelişmekte olan ülkelerde halkların isteklerine bakmadan kemer sıkma’ politikalarını ödünsüz uygulatan IMF, bugün neden bu kadar sessiz? Çünkü Avro bölgesindeki borç krizini kamu harcamalarını keserek aşma çabaları, Fransa ve Yunanistandaki seçim sonuçlarının ardından ciddi biçimde sorgulanmaya başlandı. Böylesi bir sorgulamanın yapılabilmesi için meğer Batının tam göbeğinde ciddi bir kriz gerekiyormuş.

\n

Ve bu arada demokrasi Avrupada son yılların en büyük sınavını da yaşıyor. Yunanistanda 6 Mayısta yapılan milletvekili seçimleri ülkeyi otuz yıldır yöneten düzeni de, ezberleri de yıktı. Her ne kadar koalisyon hükümeti kurulamasa ve haziran ortasında yeni seçimler yapılacak olsa da önemli bir gerçek ortaya çıktı: Yunan halkı artık PASOK ve Yeni Demokrasiyi istemiyor. Birleşik solun partisi Syrizanın, yüzde 17 oranında oy alarak ikinci parti olması çok önemli. Keza Fransada da sosyalist Hollandeın Sarkozy iktidarına son vermesi de

\n

İyimser bir bakış açısıyla yaklaşıpAcaba bu gelişmeler Avrupada krizi aşacak bir yenilenmenin başlangıcı olabilir misorusunu ortaya atsak ne olur?

\n

Syrizanın lideri Alexis Tsipras iktidara gelirlerse uygulayacakları politikaları şöyle açıklıyor: En azından son üç yılın borçlarının geri ödenmesiyle ilgili bir moratoryum için kredi verenlerle sert bir müzakere. Biriken borcun ve iş çevrelerinin yüksek kârlarının ve diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi ve silahlanma harcamalarının keskin bir şekilde azaltılması. Aynı zamanda iş ve ücretlerin desteklenmesiyle talebin uyarılması, zayıfların korunması ve borçlu haneler ve küçük işletmeler için kredilerin düzenlenmesi. Tüm bu yapılacaklar ekonominin yeniden harekete geçmesi ve krizden çıkış için temel oluşturabilir.

\n

Syrizanın kriz çözümü Fransada iktidara gelen Hollandeın çözümü ile de paralellik arz ediyor. Sosyalist cumhurbaşkanı ekonominin canlanması için devlet masraflarını arttıracağını açıkladı. Ayrıca, eğitim alanında 60 bin iş fırsatı oluşturmayı vaat etti. Bunun yanı sıra bütçe eksikliğini azaltmak için refah ve eğitim hizmetlerini azaltmak yerine 1 milyon Avro üzerinde geliri olanlara yüzde 75 oranında vergi uygulamayı düşündüğünü belirtti.

\n

Turumuza biraz da Brezilyadan devam edelim. Avrupanın iki ülkesinin yeni dönem arayışları, Latin Amerikanın bir dönem krizlerden başını kaldıramayan ancak Lula dönemi ile birlikte en parlak yıllarını yaşamaya başlayan Brezilyanın politikaları ile de benzerlik gösteriyor. Demokratikleşme ile birlikte kalkınmayı da gerçekleştiren Lula, yatırım ortamını da, istikrar sağlayarak iyileştirdi. Bu yalnız doğrudan yatırımları değil Ar-Ge yatırımlarını da Brezilyaya çekti.

\n

Anlayacağınız sokağın sesi daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Bu seslere kulak tıkayanların sonları ise pek de hayırlı olmadı...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları