Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

NYT - Sultan Savaşı!

29 Mayıs 2015 Cuma

Richard Nikson, görevinden istifa etmek zorunda kalan tek ABD “başkanı” olmuştu. Vaşington’da Demokrat Parti’nin Vatergate binasındaki genel merkezine gizlice aramaya gönderdiği 5 kişi yakalanmıştı. Vaşington Post gazetesinin dünyaya duyurduğu olaya Kongre el koydu. Nikson, önce inkâr ettiyse de teyp kayıtlarını Kongre’ye vermek zorunda kaldı.
Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Temmuz 1974’te, Nikson’un yargılanmasına karar verdi. Kendi partisinin de yargılamaya katıldığını algılayınca 8 Ağustos’ta istifa etmek zorunda kaldı. Vaşington Post ile Nev York Times gazeteleri birbirleriyle yarışırcasına “başkan” aleyhindeki kanıtları okurlarına dürüstlük içinde duyurmuşlardı!
Bu gazetelerden Nev York Times (NYT) ile Sultan arasında garip bir savaş gözleniyor!
15 Eylül 2014 NYT… Ankara Hacıbayram’dan,“Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD)” 100’e yakın kişinin katıldığını yazdı.
16 Eylül Cumhuriyet… Erdoğan’dan Nev York Times’a “Edepsiz, alçak, adi…”
1 Kasım NYT… Sultan’ın AK-Sarayı’nın fotoğrafı gazetede olağanüstü boyutta kullanıldı.
19 Aralık NYT… Gazetenin “Türkiye’de paranoyaya iniş” başlıklı başyazısında 14 Aralık olayındaki tutuklamalarda Sultan eleştirildi.
3 Şubat 2015 NYT… Gazete, Fethullah Gülen’in “Türkiye’de demokrasi erozyonda” başlıklı makalesini yayımladı. Gülen “Ben dahil birçok hizmet üyesi, bir dönem iktidar partisinin politikalarını destekledi. O dönemdeki desteğimiz ilkelere dayanıyordu. Tıpkı bugünkü eleştirilerimiz gibi…” diye yazdı.
7 Şubat Cumhuriyet… Sultan’dan yanıt: “Ya sen hoca mısın yoksa banka patronu musun? Hale bak. Sırtını nereye dayıyor? İşte o malum Nev York Times gazetesine. Acaba bu gazetenin patronları kim? Acaba burada nasıl yazdırıyorlar? Hesap başka hesap.. Bilesiniz ki içeriden ve dışarıdan güçlü Türkiye istenmiyor ve bunun için her taraf ayağa kalkmış durumda!”
13 Mart NYT… “Türkiye, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nden (KAAÖ) uzaklaşıyor” başlıklı başyazısında, Sultan’ın IŞİD ile mücadele yerine Beşşar Esad’ı karşısına alışını irdeledi.
2 Nisan NYT… Ergenekon davasında 236 kişinin salıverilmesi ile ilgili başyazısında “Erdoğan ve kökleri İslamda olan AKP’nin yönetimini sağlamlaştırmada önemli rol oynayan uydurma davalara son veriliyor” denildi.
22 Mayıs NYT… Sultan’ın Hürriyet gazetesine tepkisine ilişkin “Türkiye üzerinde karanlık bulutlar” başlıklı yazısında “Erdoğan’ın uzun süredir basını sindirmesine, bu hafta Hürriyet gazetesi yöneticilerine ceza davaları açtırması da eklendiği” bildirildi.
26 Mayıs Cumhuriyet… Sultan, “Sen bir gazetesin haddini bileceksin” sözleri ile Hürriyet yazısından dolayı NYT’ye çattı.
28 Mayıs Cumhuriyet… NYT’nin Pulitzer Ödüllü eski Türkiye Temsilcisi Stephen Kinzer, Zeugma mozaikleri bulunduğunda, bunların korunması için önemli bir kampanya başlatmış, bir Amerikan vakfının maddi katkısı ile uluslararası kurtarmayı sağlamıştı. Bu nedenle AKP’li Gaziantep Belediyesi kendisine “onursal hemşerilik beratı” verecekti. Gaziantep’e davet edildi. Tören düzenlendi. Sultan’ın talimatıyla berat son dakikada iptal edildi!

Gerçek Gordion Neresi?


Salı günkü yazımda “Uluslararası Arkeoloji Çalıştayı’ndan” söz ederken bir kazı alanı çalışmasının eleştirilmesine değinmiştim. Bilinçaltıma işlemiş bir olgudan dolayı höyüğün adını Hacımusalar yerine Hacıtuğrul yazmışım.
Çünkü Hacıtuğrul Anadolu’nun bilinen tarihini değiştirecek nitelikte görkemli bir höyük… Külhöyük ya da Yenidoğan da denilen bu höyük Ankara’ya 60, Gordion’a 22 km uzaklıktadır. Ankara’dan sonra Polatlı’ya 25 km kala karayolundan sağınıza baktığınızda bu görkemli tarihsel mirası görebilirsiniz.
650 m boyunda, 600 m eninde 25 m yüksekliğindeki höyük Gordion’un iki katı büyüklüktedir. Müzeler Genel Müdür Yardımcısı, arkeolog, rahmetli Burhan Tezcan, Hacıtuğrul’u 1972-79 yılları arasında kazarken birkaç kez beni gezdirdiğinde büyülenmiştim.
Tezcan, “esas Gordion’un burası olduğunu” şöyle anlatmıştı: “İskender, kışı ‘Gordion denilen’ yerde değil, burada geçirmiştir. Sakarya Nehri sıkça taştığından ‘Gordion denilen’ yerin çevresi bataklıktır. İskender, büyük ordusuyla orada değil, burada kalmıştır. Kaldı ki doğu fethi için ikmalini ancak Hacıtuğrul çevresindeki tarım alanlarından yapabilirdi. Ünlü Kral Yolu da Hacıtuğrul’dan geçerdi…”
Gordion kazılarına da katılmış olan Tezcan, Friglerin, Anadolu’da Perslerin, Lidlerin izlerini ortaya çıkarmış, aşağılara inildikçe Hititlerin de boy göstereceğine inanırdı.
1989-91 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi de burada çalışmış, sonra Japonlar başvurmuş, arkası gelmemişti. Burada “bilimsel” kazı yapacak arkeoloğun ünleneceğine inanıyorum! Kaldı ki az bir emekle yenilenecek bir kazıevi de hazır! Ama tabii definecilerden bir şeyler kalmışsa!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları