Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Hürmüz'ün Yeni Kocası İbrahim!

24 Ocak 2012 Salı

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Habibullah Seyyari aralık sonunda Karar verdiğimiz an Hürmüz Boğazını kısa sürede kapatma gücüne sahibizdedikten sonra eklemişti: Hürmüzü kapatmak, bizim için bir bardak su içmek kadar kolaydır!

ABD ve ABnin, nükleer silah yapımını sürdürmesi nedeniyle, İran’ın petrolüne yaptırım uygulamasına karşılık ilk tehdit Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rıza Rahimiden Hürmüz Boğazından bir damla petrolün geçmesine izin vermeyiz sözleri ile gelmiş, donanması da gövde gösterisi yapmıştı.

Ne var ki Devrim Muhafızları Ordusu Tuğgenerali Seyyit Mesut Cezayiri, geri vitese takarak Henüz ortaya koyma zamanı gelmediğini, Hürmüzü kapatmanın 5 yıl öncesinin bir planı olduğunu, yeni önlemler alacaklarını söyleme gereğini duydu.

***

ABD donanmasında 11 uçak gemisi var. Savunma bütçesinde 487 milyon dolarlık tasarruf öngörülüyor. Bu nedenle bazı uçak gemileri de hizmetten çekilecekti. Kasımda kızağa çekilip belki de jilet yapılacak USS Enterprise adlı uçak gemisinde Savunma Bakanı Leon Panetta İrandaki durum nedeniyle bu kararın uygulanmayacağını açıkladı.

Nükleer enerji ile çalışan USS Abraham (İbrahim!) Lincoln uçak gemisi Hürmüzden geçerek Körfeze sorunsuz girdi.

***

AB Dışişleri Bakanları Bu haftadan itibaren üye ülkelerin İran ile yeni petrol anlaşması yapmamalarını oybirliği ile dün kararlaştırdı. Mevcut sözleşmelerin 1 Temmuzda sona ereceği açıklandı. İran günlük 2.2 milyon varil satışının yüzde 18ini ABye gönderiyor.

Şimdi üç sorunun yanıtı merak ediliyor! İranın tehdidi Acem palavrası olarak mı kalacak? Petrol fiyatları ne ölçüde fırlayacak? Türkiye yaptırıma katılacak mı?

Kitapta Gümrük Kalkmalı!

 

Nev York Metropolitan Sanat Müzesinin yıllardır üyesiyim. Müzenin değişik üyelik koşulları var. O kentte oturmadığım için üyelik ödentim çok düşük olduğu halde müzedeki etkinlik bilgilerini, dergilerini ücretsiz edinirim.

Müzeyi ücretsiz gezmem, mağazasından indirimli alışveriş yapmam da olanaklı. Mağazanın yıl sonu indirimlerine ek olarak üyelik indiriminden de yararlanırım. Örneğin 100 liralık bir kitabı, uçakla taşıma dahil, 25 liraya getirtiyorum. Bu yayınların tanıtımını da her yıl mayısta Cumhuriyet Kitap ekinde yapıyorum.

İndirimimden arkeoloji, sanat tarihi yüksek lisans ya da doktora çalışması yapan bazı gençler de yararlanır. Yıl sonunda yine kitap siparişi verdim. Bu yıl da kitaplar uçak kargo ile eve teslim gönderildi.

Ancak bu kez Atatürk Havaalanı Gümrüğünde takıldı. 14 kitabın toplamı olan 260 liralık değeri, gümrük sınırı olan 75 Avroyu (187.5TL) ve ağırlığı da 30 kiloyu geçtiği için gümrüklü madde sınıfına girmiş. Kitapları gümrükten çekebilmek içim ayrıca 800 lira ödemek zorundaydım. Fatura ve paket ikiye bölünerek gelseydi sorun olmayacaktı!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ziya Altunyaldız ile görüştüm. Müsteşar Altunyaldız, gerekli incelemeyi yaptıracağını söyledi.

Kargo şirketinin devreye soktuğu İstanbuldaki gümrük şirketinin yöneticisi, Cumhuriyet okuru Sayın Murat Özdemir aradı, vekâletnamemi istedi. Vekâletnameyi ilettim. Sonuçta elenebilir çeşitli kalemler düşüldü. 177 liralık ek ödeme ile kurtuldum. Sayın Altunyaldız ve Sayın Özdemire yardımlarından dolayı teşekkür ettim.

***

Geçen yıl Viyanada Efes Müzesini gezerken Efes hakkında eski kazı başkanı Prof. Dr. Fritz Krinzingerin yazdığı, Ahmet Ertuğun fotoğrafladığı bir kitap görmüştüm. Ederi 600 Avro idi! Ya bu kitabın siparişini verseydim, ne yapardım diye düşündüm!

***

Bu olayı bazı üniversite öğretim üyeleri ile konuştuğumda Bu da bir şey mi?diye güldüler. Yurtdışından üniversite kütüphanelerine kitap getirtme ödeneklerinin sınırlı, yabancı bilimsel kitapların zaten pahalı ve ağır olduğunu, bu nedenle uluslararası bilimsel yayınları izleyemediklerinden yakındılar. Bir dokunmuş, bin ah işitmiştim!

***

75 Avroluk sınır artık uluslararası fiyat düzeyinin çok altında kalmış olmalı. Acaba yurtdışından kitap getirmede değer ve ağırlık sınırı kaldırılamaz mı? Maliye, Kültür, Gümrük ve Ticaret bakanlıkları ile YÖK bu konuda olumlu bir adım atamazlar mı?

Buzlanma ve Kuşlar!

Ocak ayında Orta Anadoluda, doğuya kıyasla olağanüstü soğuk günler yaşanıyor. Örneğin 1989da Kırşehirdeki -22 derecelik en soğuk gün bu yılda da ortaya çıktı.

Başkent Ankara da soğuklardan nasibini aldı. Kar sonrasının buzlanmasına ilk uyarı valilikten geldi. Buzlanma uyarısını Büyükkent Belediyesi başlangıçta algılamamıştı. Aradan birkaç gün geçtiği halde bazı sokaklara hâlâ girilmemişti. Buzlanmanın neden olduğu kazalarda 41 vatandaş yaralandı.

Dışarıda bu soğuk yaşanırken, doğalgaz tüketimi artınca cuma günü 19 milyon m3 doğalgaz harcamasıyla rekor kırıldı. Basınç düşünce evlerdeki sıcaklık da 17 dereceyi geçemedi. İnsanlar Vanda çadır kentte yaşayanları düşünerek teselli buldular.

***

3-5 yıl önce Avrupada halkın bu havalarda kuşları nasıl beslediklerini yazmıştım. İki hafta önce Bekir Coşkun da Ayşenin topal güvercininden esinlenerek okurları kuşları beslemeye davet etmişti.

Ben de 12 yıldır yaz kış demeden penceremden attığım buğdaylar ile kuşları besliyorum. Buğdayları sağ olsun komşum Taner Ecevit sağlamakla kalmıyor, bahçede çeşitli yerlere astığı kaplarla da besleme işine katkıda bulunuyor.

Sitemizin ağaçlıklı bahçemizde ve evlerimizde ne bir fare, ne bir sürüngen, ne de değişik haşerat görülüyor. Güvercinler, kumrular, saksağanlar ve serçeler her türlü zararlı yaratığı temizliyorlar. Biz kuşlara, onlar da bize yardım ediyorlar. Evimin ön bahçesi kuşlara; arka bahçesi sokak kedi ve köpeklerine hizmet veriyor!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları