Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Takma Diş de Kıymete Binmiş...

21 Ocak 2016 Perşembe

Türkiye’yi yönetenlerin bilimi ve bilimselliği yok sayması yeni bir şey değil.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) gelişiyle bu yaklaşım daha da hızlandı. Kafalarındaki ilimle bağdaşmayan bilimi geçersiz kılmanın yollarını buldular ve yaşama geçirmeye başladılar.

***

Geldiğimiz düzeyin örneklerinden birini de Twitter’ı kurcalarken buldum ve yıllar öncesine gittim.
İstanbul’un bitpazarı yani kullanılmış eşyaların satıldığı ünlü yer, eskiden Kapalıçarşı ile Sahaflar Çarşısı arasında uzayıp giden sokaktaydı. Bir gün Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne giderken bir eskicinin sergisinde takma dişlere gözüm takıldı. Gazeteye dönüp foto muhabirimiz rahmetli Yalçın Kılan’la geldim.
Serginin sahibi Yusuf Fatsi ile konuştuk. Takımı 2.5 liraya satıyormuş. “Ya Anadolu’dan gelenler ya da protez yapıcılar” alıyormuş. Haberi 21 Mart 1963’te Yeni Sabah’ta çıktı.

***

Aradan yıllar geçti. 1987’de Güneş gazetesindeyim. Bir eylül günü Yazıişleri Müdürü rahmetli Altan Aşar geldi. “Müdür Bey” dedi. “TRT 2 (şimdi yok) için bir program hazırlıyorum. Eski ödüllü haberlerin bugünkü durumlarını irdeleyeceğim. Sen bilirsin (O dönemde TGC genel sekreteriydim.) bir takma diş haberi anımsıyoruz. Yazanı biliyor musun?” “Tam üstüne bastın. Ben yazmıştım” dedim. Birkaç gün sonra Altan Aşar ile kameraman, sesçi, ışıkçı eşliğinde Topkapı’ya taşınmış olan bitpazarına yöneldik.
Takma dişler hâlâ satılıyordu. Bu kez soruları Altan Aşar sordu. 2 bin 500, 3 bin liraya satılıyormuş. Kimlerin aldığı sorusuna ise satıcı şu yanıtı vermiş. “Şimdi öyle bir şey ki, çok parası olmayan oluyor. Mecburiyet karşısında diş yaptıramıyor, ondan sonra geliyor, bizim tezgâhtan alıyor.” Program 5 Ekim 1987’de TRT 2’de yayımlandı.

***

Üç gün önce Twitter’da yukarıdaki ilanı görünce hesabıma aldım. Demek ki protez yaptırmak ateş pahası olunca, takma dişler de önem kazanmış. Artık bitpazarında değil, gazete ilanı ile satılır olmuş.
Fiyatını öğrenemedim ama bilim ve sağlık alanında 56 yılda bir arpa boyu yol alamadığımızı öğrenmiş oldum.
Acı ama Türkiye’nin 21’inci yüzyıl gerçeklerinden biri de bu...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları