Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
AKP, Özal’ın Açtığı Yoldan Gidiyor...
Başbakan Binali Yıldırım’ın kurduğu AKP hükümeti, Turgut Özal’ın ANAP hükümetinin yolundan giderek Diyanet İşleri Başkanlığı’na kuruluş amacıyla örtüşmeyen yeni bir görev verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na kendi alanı dışında ilk görev Turgut Özal döneminde “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu”na bir temsilci atanmasını sağlayan yasa değişikliği ile 6 Mart 1986’da verilmişti.
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, kendisinin “Efendim bu kanun Atatürk döneminde (21.06.1927) çıkarıldı” denilerek kandırıldığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde söylemişti.
***
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin “yürütme erki” kapsamındaki kimi kurumları bölümlere ayırarak birkaç başlı duruma getirme kararlılığının son örneği Diyanet İşleri Başkanlığı oldu.
Artık Başkanlık örgütü din hizmetleri konusunda Başbakanlık’a, “Müftülük nikâhı” uygulaması nedeniyle de İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapacak.
AKP iktidarının kurumları birkaç başlı duruma getirme yaklaşımı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanmış, Genelkurmay Başkanlığı Başbakanlık’a bağlı kalmayı sürdürürken, kuvvet komutanlıkları, Milli Savunma Bakanlığı’na, jandarma ve kimi komutanlıklar da İçişleri Bakanlığı’na bağlanmıştı. Bu değişikliğin OHAL’den yararlanılarak çıkarılan kanun hükmünde yapılması ilginç bir uygulama oluşturmuştu.
***
Genelkurmay Başkanlığı’nın da Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olmasına niyetlenilmiş, ancak anayasa hükmü gereği görüntü olarak Başbakanlık’ta bırakılmıştı.
***
Müftülük nikâhının apar topar gündeme getirilmesi, bir yanıyla laiklik ilkesinin yozlaştırılması konusundaki çabalar kapsamında, öteki yanıyla da Türkiye’nin siyasal, ekonomik ve yönetimsel konularda getirildiği düzeyin tartışılmasına mola verilmesini sağlamak niyetiyle değerlendiriliyor. Bu görüşü savunanlar, Türk Ceza Yasası değişikliği sırasında zinanın suç sayılmasının gündeme getirilmesi ile kimi dinci yapılanma ve uygulamanın suç kapsamı dışında kalmasının kolaylaştırılmasını örnek olarak veriyorlar.
Bu arada, müftülük nikâhı ile anayasanın başlangıç bölümünde yazılı laiklikle ilgili temel ilkelerin bile yok sayıldığı vurgulanıyor.
***
Müftülüklere nikâh kıyma yetkisinin verilmesinin hangi gereksinimden kaynaklandığı somut veri ve gerekçelerle açıklanamadığı için geriye, AKP’nin din kurallarının günlük yaşamı da kapsaması konusundaki çeşitli söylemleri kalıyor.
Vatandaşlar arasında ayrım yapılması, AKP’nin özenle uyguladığı bir politika. Hatta bu uygulamanın partiye “oy” olarak döndüğü de AKP yetkililerinin belirttikleri gerçekler arasında.
AKP’nin, ülkenin onca sorunu varken düne kadar gündeme bile gelmeyen yapma bir sorunu çözme konusundaki acelesi, iktidarın yapay sorunlarla ana sorunları yok sayma eğiliminin bir başka göstergesi olarak da algılanıyor.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!