Orhan Erinç
Orhan Erinç oerinc@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bir Soygun ki Eşi, Benzeri Yok...

28 Ocak 2016 Perşembe

Geçmişte söylenmiş, ama bugün de geçerli olan saptamalardan biri de şudur: “Devlet alacağına şahin, vereceğine karga gibidir.”
Bir başka saptamaya göre de; devlet ne zaman en az ücrete, memur maaşlarına, memur, işçi ve serbest çalışanların emeklileriyle dul ve yetimlerine zam yapsa, daha ödemeye başlamadan zamları geri almaya başlar.

***

2016 yılına da böyle girdik. İktidarını sürdürmek zorunda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 64’üncü hükümeti de geleneği bozmadı.
Seçim zoruyla yapılmış olan zamlar 1 Ocak’tan başlayarak, daha ceplere girmeden taksit taksit erime düzeyine girdi.
Enflasyon oranı, düşürülmek bir yana artıyor. İktidar, görüntü olarak yakınıyor ama vergi ve harçlara yapılacak artırım esas alındığı için olasıdır ki mutlu da oluyor. Çünkü “yeniden değerlendirme oranı” belirlenirken enflasyonun yüksekliğinden yararlanıyor.

***

Günlük yaşamın olmazsa olmazları yakıt, elektrik, telefon ve sudur.
İlk üçü aynı zamanda devletin tüyleri kolayca yolunabilecek kümesteki kazları gibidir. Canının istediği kadar vergi koyma yetkisini kullanmaktan hiç çekinmez. Soygun düzeyine yükselen vergiler, gıkı çıkmayan kimi tüketicilerin verdikleri oyların da ceremesi gibidir.

***

Yakıtla başlayalım.
Benzin ve mazot fiyatları, dünya petrol fiyatları 100 dolarken neyse, son dönemde 30 dolar düzeyine indiğinde de odur...
Ana maddesi üçte birden çok ucuzlamışken bizde birkaç kuruşla geçiştirilir.
İstasyonlardan aracınıza doldurulan benzin fiyatının yüzde 47’si özel tüketim vergisi, yüzde 18’i de katma değer vergisidir. Yani yüzde 65’i devletin kasasına gitmektedir.
Devlet mazotla lütfedip özel tüketim vergisini yüzde 42’ye indirmiştir. Yüzde 18 katma değer vergisini de eklerseniz cepten çıkan paranın yüzde 60’ını bir tür zoralım oluşturmaktadır.

***

Elimde 88 lira 30 kuruşluk bir elektrik faturası var. Kullanılan elektriğin tutarı 46 lira 32 kuruş. Ama, 24 lira 81 kuruşu da dağıtım (!) bedeli. Ekleri de şöyle: Enerji Fonu: 46 kuruş, TRT Payı 93 kuruş, Elektrik ve Havagazı Tüketimi Vergisi: 2 lira 32 kuruş, Katma Değer Vergisi: 13 lira 47 kuruş.
Neredeyse tüketim tutarı kadar ek ödeme çıkıyor.

***

32 liralık su bedelinin bile fatura tutarı 41 lira. İki de vergi var. Katma değer vergisi 2 lira 87 kuruş, çevre temizlik vergisi ise 2 lira 8 kuruş. 3 lira 87 kuruş da bakım bedeli eklenmiş.

***

Telefon faturasına ise şöyle bir not düşülmüş: “Ödeyeceğiniz vergiler dahil 43.25 TL’nin 10.73 TL’si sizin adınıza devlete vergi olarak iletilecektir.”

***

Hali keyfiyet böyledir. Soyguna devam!

***

Not: Doğalgaz faturalarının 3 taksitte ödenecek olması büyük övgü aldı. Acaba öyle mi? Şubatta ayın taksidi ile ocağın 2. taksidi, mart ayında, martın birinci, şubatın ikinci, ocakın üçüncü taksidi ödenecek.
Ne kolaylık ama...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları