Nilgün Cerrahoğlu
Nilgün Cerrahoğlu nilgun@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Expo, Rüşvet, Aşk ve Mafya

11 Mayıs 2014 Pazar

ROMA - Başkentin ünlü hapishanesi Regina Coeli’de ilk gecesini geçiren Berlusconi’nin yakın arkadaşı, eski İçişleri Bakanı Claudio Scajola konuşmuyor…
Sabık başbakanla birlikte İtalya’nın 3. partisi Forza Italia’yı kuran Scajola’nın “mafyozi bir işadamına” sağladığı özel olanaklar nedeniyle tutuklanması, Çizme’de yeterince şok yaratmıştı. Dün eski bakanın, her fedakârlığa katlanarak koruduğu mafyozi işadamının karısıyla ayrıca tutkulu bir de aşk ilişkisi yaşadığı ortaya çıktı.
En azından basındaki bazı iddialar böyle…
Hakkında 5 yıl hapis kararı bulunan Amadeo Matacena isimli mafya bağlantılı bir siyasetçiişadamının, Beyrut’ta devamlı ikametini sağlamak amacıyla tüm ilişkilerini kullanan Scajola’nın bu uğurda araya Lübnan’ın eski devlet başkanlarından Emin Cemayel’i bile soktuğu anlaşıldı.
Skandal böylece… İtalya sınırlarını aşan ve Ortadoğu’ya yayılan bir uluslararası boyut kazandı.
66 yaşındaki eski bakanın, Amadeo Matacena adındaki siyasetçi işadamına böyle canını dişine takarak yardım etmeye çalışmasının tek nedeni belli ki yalnız çıkarlar değil...

‘Lady Matacena’nın fendi
Sabık bakanın aynı zamanda Matacena’nın güzel eşi Chiara’ya gönlünü de kaptırdığı anlaşılıyor. Basının -perde ardından gücü yöneten “Lady Macbeth”e yapılan bir göndermeyle- bu nedenle Lady Matacena lakabı taktığı Chiara ile sabık bakan arasında geçen telefon konuşmaları, halen Dubai’de bulunan “kaçak mafyozi”nin karısı ile politikacı arasında, önemli bir tutku ilişkisi olduğu izlenimini yaratıyor.
Kanun kaçağı işadamına yurtdışında yeni ikametgâh ayarlamak için “şifreli” bir dile başvuran bakan; sevgilisi olduğu söylenen kadını -aynı bizde bazı devlet büyüklerinin yakınlarıyla konuşurken yaptığı gibi!- sık sık; “Aman dikkat telefondayız!” diye uyarıyor
Demek güçlüler her yerde böyle.
Telefonda ne tür risklere açık olduklarını en iyi onlar biliyor...
Ama kudretlerinin her şeyin üzerinde olduğunu düşündüklerinden zahir, gene kendilerini ele veren konuşmalar yapmaktan çekinmiyorlar.
Scajola’nın yakayı ele vermesine yol açan neden, her halükârda siyaset adamının gözünü bağlayan bu aşk ilişkisi olmadı.
Eski bakanı tongaya bastıran dinamik, kirli bir işadamı siyasetçiye kol kanat germesi ve onu yasadan kaçırması oldu. Bu meyanda bir “yasak aşk” da gazetelere yansıyınca, skandal katmerlendi.

Mafya her taşın altında
Vergi kaçırmak suçundan aldığı “sosyal hizmet” cezasını bir huzurevinde yaşlılara fıkra anlatarak, şarkı söyleyerek ve “Milan” ile ilgili anekdotlar aktararak geçiren eski Başbakan Berlusconi ise bir dönem arasından su sızmadığı arkadaşı Scajola’nın başına gelenlerle ilgili olarak yalnız “Vah vah üzüldüm!” demekle yetindi. Ve “Eski bir içişleri bakanı için hapis cezası çok fazla olmuş, ona ev hapsi verilebilirdi!” diyerek ekledi.
İtalya’nın bir günlük “skandal kontenjanı” bu iki olayla dolmadı.
Üstüne bir de dün yazdığım gibi “Expo 2015”in “mega rüşvet skandalı” patladı.
Scajola ile “Expo 2015”in rüşvet skandalları doğrudan bağlantılı değil. Ama ikisinin de Ndrangheta adıyla anılan “Calabria mafyasıyla” ilişkisi var. Scajola’yı yakan mafyozi işadamı “Ndrangheta” örgütünden geliyor...
Siyaset-iş dünyası, mafya “rüşvet bağını” içeren “Expo 2015”in iş takipçileri ve aracıları da gene aynı “Ndrangheta” ile ilgili..
Kısaca hangi taşı kaldırsanız altından aynı mafya çıkıyor.

Rüşvetin son trendleri
“Expo”da İtalya’yı en çok kaygılandıran boyut; krizden tam çıkarken gereken imaj tazelemesinin gölgelenmesi… bir.
Diğeri de rayından iyice çıkan rüşvet ilişkileri...
“Expo 2015” gibi tıpkı… 20 yıl önce Milano’da gene patlak veren ilk “Temiz Eller” skandalındaki “kirli para ilişkileri” ağırlıklı olarak partilerin yasadışı finansmanında kullanılıyordu. Bugün alınan rüşvetlerde kişisel zenginleşme ön planda...
Siyaset yani o derece gerilemiş ki… “rüşvet pazarında” dahi artık itici güç olmuyor. İtici gücü bundan böyle yalnız ekonomi-finans lobileri oluşturuyor.
Kamuoyunu etkileyen ikinci büyük konu da bu! “Expo 2015”; rüşvet piyasasındaki yeni trendleri göstermek açısından, çarpıcı bulgular sunuyor. 1 milyon metrekarelik bir alanın (ulaşım, su şebekesi, yolların '62ağlanması gibi) muazzam lojistiği ve büyük sergi alanlarıyla ülke pavyonlarını kapsayan dev altyapıyı gerçekleştirecek şirket kadroları / aracılar; Expo altyapısından sorumlu CEO ile yasadışı bir “lobi” oluşturuyor...
Expo CEO’su, bu özel lobiye giren şirketlere “ihale şartlarını” rüşvet karşılığında satıyor...
Şartlara göre, ihalede verecekleri önerileri önden ayarlayan şirketler, bu avantajlara sahip olmayan rakipleri yarıştan eliyor. Ele geçirilen avantajlar öyle büyük oluyor ki, karşılığında her rüşveti gözden çıkarıyorlar. Rayicin tümünü veremezlerse, rüşveti taksite bağlıyorlar. İhaleye fesat karıştırmanın yöntemi her yerde belki bu. Ancak bizde olduğu gibi tıpkı İtalya’da da rüşvet bir “sapma” değil, bir sisteme dönüşmüş durumda. Nedenleri de gelecek yazıya.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Trump’ın dönüşü 10 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları