Ağaçlar Çiçekteydi

13 Eylül 2011 Salı
\n

\n

1977’de öykülerim dergilerde yayımlanırken Türk Dil Kurumunda tanıştığım Cemal Süreya, Ahmet Sayla, Türkiye Yazıları adlı bir edebiyat dergisi çıkaracaklarını söyledi. Sonra da neden açıklamadan, dergiden ayrıldığını bildirdi. Ahmet Sayın Ağaçlar Çiçekteydi adlı anılarını okurken, bu nedenin o günden bu yana sır kaldığını öğrendim.

\n

Dergi, Say yönetiminde çıktı. Ben de o sonbahar Ankaraya göçtüm. Sanırım Ahmet Sayı, ya Sanat Kurumunda, ya Remzi İnançın kitapçı dükkânında tanıdım. Heyecanlı ama olgun bir sol entelektüel, siyasi yönüyle hafif külhani, yazarlık birikimiyle duyarlı ve zarif biriydi. Türk Solu deneyimi ve değerli şair, çevirmen ve yazar kadrosu ile Türkiye Yazılarını, özgün, unutulmaz bir edebiyat dergisi yaptı. Birleştirici sol tavır ve edebi içeriği bağdaştırma ustalığıyla yazdığı kapak sunu“larıyla gündemi belirledi.

\n

***

\n

Ahmet Say, derginin 1983te yayınına son verişini şöyle açıklıyor: On İki Eylül döneminin koşulları altında bir edebiyat dergisini özgürce çıkarmanın yolları kapanmıştı.(…) Eylül darbesinin getirdiği fırtına edebiyatı öyle zavallı, sözünü söyleyemez bir duruma düşürmüştü ki istediğimiz şiiri bile yayımlayamıyor, kayalıklara tutunmuş inatçı bir çiçek kadar olamıyorduk! Hep bilir ve söyleriz: En kötü sansür otosansürdür.

\n

O yıl, Sayın başını çektiği ve aralarında olduğum bir grup yazar küçük paralar koyarak Dayanışma Yayın Kooperatifini kurduk. Maraş kıyımı konulu kitabım Kıran Resimlerini cunta korkusuyla kimse basmıyordu. Kısıtlı olanaklarla Dayanışma yayımladı, ama onun da ömrü kısa oldu. Bu arada ben İstanbula yerleştim.

\n

***

\n

Bir zamanlar geçinmek için limon satmış olan Say, bundan sonra ansiklopedi pazarlamaya girişiyor. Tosbağasıyla şehir şehir dolaşıp eve döndüğünde Fazılın çalışmalarıyla ilgileniyor. Bu arada Türkiyede profesyonel müzik eğitimi üzerine kuramsal kitapların çok az, müzik terminolojisinin zayıf olduğu düşüncesi ile ve kendini eksiği gidermekle yükümlü sayarak müzik kitapları yazmaya koyuluyor. Yetişmesinde büyük emeği olan Fazıl Say, dünya sanatçısı olurken baba Say da müzik üzerine yazmaya doyamaz oluyor. Eğitim kitapları, ardından Müzik Tarihi”, “Müzik Sözlüğü ve her biri yedi yüz sayfadan oluşan üç ciltlik Müzik Ansiklopedisini tamamlıyor.

\n

***

\n

Bir hayatı en iyi yaşayan anlatabilir. Ancak dünyaya farklı pencereden bakanların özeli o hayata karışmış kişileri, yaşanan tarihsel dönem, değişim ve etkilerini de ister istemez göz önüne serer. Siyasi kimliği olan yazarın, bu olguları doğruluk, dürüstlük ve içtenlikle yorumlayıp yansıtması önemlidir.

\n

Ahmet Say, Ağaçlar Çiçekteydide, 1940lardan bugüne, duru bir içtenlik ve bilgece bir alçak gönüllükle anlatmış kendini, ailesini, Almanyadaki öğrencilik ve Bingöldeki sevgiyle yapılmış yüksek lisans(!) dönemini. Dürüst, çalışkan, yurtsever bir yazar ve aydının kültürel ve siyasi mücadeleyle geçmiş devrimler, darbeler, hapislikler ve elbette edebiyat serüvenini sürükleyici bir dille öykülemiş. Bu arada dostu, yoldaşı olmuş birçok tanınmış değerli insanın, Mihri Belliden H. Kıvılcımlıya, Doğan Avcıoğlundan Behçet Aysana, portrelerini çizmiş. Kendi tanımıyla: Patırtı etmeden Türkiyenin son elli yıllık tarihine ışıklar düşürmüş.

\n

Ahmet Sayı çoktandır görmedim. Geçen ay, köşe yazılarım için beni ödüllendirdi ve Kitaplığımda bir müzik rafı da olsun diye çok değerli eserleriyle dolu bir koli gönderdi. Bu yazı desteğinin, onur veren dostluğunun ve güzel kitaplarının sevinci ile yazıldı. Selam olsun.

\n

***

\n

Ağaçlar Çiçekteydi / Ahmet Say

\n

Evrensel Basım Yay. (2011)

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (08.01.2013) 8 Ocak 2013
Burhan Günel 1 Ocak 2013
Edebiyatın Sağı Solu 25 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları