Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Filarmoni Derneği yeniden

19 Eylül 2018 Çarşamba

İstanbul Filarmoni Derneği 1946 yılında kurulmuştu. Nedir filarmoni? Armoni sever, müziksever an
lamında bir sözcük, tıpkı filateli gibi. Başta Cemal Reşit Rey olmak üzere konservatuvar mensupları ve İstanbullu birçok müziksever bir araya gelmişti: Afif Tektaş, Emel Tacer, Halit Ziya Uşaklıgil, Nedim Göknil, Ömer Refik Yaltkaya, Adnan Bozcalı ilk tüzüğü hazırlayan gruptu. Amaç, konservatuvar ve orkestra gibi müzik kurumlarının bu dernekle birbirlerini desteklemesidir.
Cemal Reşit kuruluş amaçlarını şöyle anlatır: “Orkestranın teknik kabiliyetini geliştirmek ve imkânlarına geniş sahalar vermek için solistler gerekiyordu. Filarmoni Derneği sayesinde İstanbul’a kimler gelmedi ki! Alfred Cortot, Jacques Thibaud, Walter Gieseking, Wilhelm Kempff, Yehudi Menuhin, G.Cassado, David Oistrakh, Pierre Fournier, Andre Navarra, Josquin Rodrigo, Samson François, Jose Iturbi, gibi.”
Bunlar o kuşağın en büyük sanatçılarıdır. Kaşeleri Filarmoni Derneği tarafından ödenir. Konserler önce Taksim Sahnesi sonra Saray Sineması’nda yapılır. Yalnız konser yapmak değil, kurslar ve konferanslar düzenlemek, orkestrayı desteklemek ve Türk bestecilerini teşvik etmek de amaçları arasındadır. Rey’den sonraki başkan Furumet Tektaş ise ressam, müzisyen ve edebiyatçıdır, birkaç dili çok iyi bilir. Dernek salonundaki tüm etkinlikleri üst düzeyde tutmuş, saygın kişiliğiyle nitelikten ödün vermemiş bir yöneticidir. 1952’den 1959’a kadar hemen her perşembe Saray Sinemasında konserler yapılır. Dünyanın önde gelen solistlerine eşlik etmek, orkestrayı geliştirmektedir. Her şeyden önemlisi bu düzenli konserler İstanbul halkının yaşam biçimini de etkilemiştir. 1945’te basılan bir kitapçık-ta derneğin orkestraya destek olmasının yanı sıra bir gün İstanbul şehrine güzel biri konser salonu hediye etmesi de umulmaktadır. Dernek, önceleri İstanbul Şehir Orkestrası, sonra da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’na önemli katkılar sağlamış, ayrıca resitaller düzenlemişti. Uzun yıllar genel sekreterliğini üstlenen Panayot Abacı, 1962’den ölümüne, 2015’e kadar Orkestra dergisini yayımlayarak bir müzik platformu yaratmıştı.
2018-20 döneminde Alp Altıner başkanlığındaki yeni yönetim kurulu, derneğin düzenli konserleri kadar genç sanatçılara destek fonları sağlanacağını da vaatediyor.
“Faruk Erengül Piyano Yarışması” yapılacak, bestecilerimize yeni eserler ısmarlanacak, kurulacak bir oda müziği topluluğuyla üniversite ve ortaöğretim okullarında açıklamalı konserler düzenlenecek. Ayrıca klasik müzikle ilgilenmeye yeni başlamış kişilere uzman müzikçilerin anlatımlarıyla dinletiler de yapılacak.
4-10 Mart 2019 tarihinde, İdil Biret’in jüri başkanı olduğu ulusal piyano yarışmasında maddi ödüllerin yanı sıra, birinci gelen yarışmacı 29 Mart 2019 tarihinde İDSO’nun solisti olacak. Şimdi derneğin en yakın etkinliği 25 Kasım’daki Gala Konseri. Grand Pera Emek Sahnesi’nde Gülsin Onay, Cihat Aşkın, Metin Ülkü, Aydın Karlıbel, Çağ Erçağ, Bülent Evcil, Esra Abacıoğlu Akcan ve Duru Aydın katılacaklar. Bu konserin ana sponsoru da Aromsa AŞ.
İstanbul Filarmoni Derneği’ni yeniden canlandıranlara teşekkürler.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Pekineller yeniden 13 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları