Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Festival kentle iç içe
İstanbul’un 46 yıllık festivali kentin ilkbaharını yaza bağlar, çağlar öncesiyle gündelik yaşantımızı harmanlar. Bunu müziğiyle olduğu kadar mekânlarıyla yapar. Yıllardır Sultanahmet’teki Aya İrini konserlerindeki atmosfer gibi. Bu yılın mekânları kentin çokkültürlü geçmişini bir kez daha sergileyecek: Aşgenaz, İtalyan veya Neva Şalom sinagoglarında; Sen Piyer, St. George, Sent Antuan kiliselerinde müzikle beraber çok dinli, çokkültürlü kent tarihini yaşayacağız. Kapalıçarşı Kalpakçılar’dan Sirkeci Garına uzandığımızda Osmanlı döneminin ara sokaklarına gireceğiz. İstanbul Boğazına dokunmak için Yeniköy’deki Avusturya Kültür Merkezi’nden, Bebek’teki Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Salonu’na, Haliç-Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi’ne, Kadıköy’deki Süreyya Operası’na uzanacağız. Ve yeni İstanbul’un konser alanları, Levent’teki İşSanat Salonu, Harbiye’deki Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Salonu, Şişli’deki Bomontiada bizleri daha çağdaş ortamlarda bekleyecek. Babylon’da mezzo Senem Demircioğlu-piyanist İklim Tamkan dinletisi, Bomontiada’da Anadolu Nefesli Beşlisi’ni izleyeceğiz.
“Yolda” başlıklı çok-disiplinli projede piyanist Gülsin Onay’ın, içinde yolculuk gizleyen piyano yapıtları Murat Özbek’in kamerasındaki yaratıcılıkla birleşiyor. Bu kez Süreyya Operası salonunda olsanız da kendi imge dünyanızda, salonun duvarları dışına yelken açıp uzaklara yol alacaksınız.
Bütün dünyada festivaller kentlerin tarihiyle ve coğrafyasıyla özleşiyor. Gün geçtikçe nice ünlü, yıllanmış festival, hem izleyicisine hem de yorumcusuna yeni çekim alanları yaratıyor. Bunlar kusursuz akustiğe sahip olmasalar da dinleyiciyi ortamları ile kaynaştırıyorlar. Zaten o ortama girince beklenen de kusursuzluk değil, bütünlüğün başarısı.
Bu yıl festivalin başlığı Aile Bağları. Aileler halinde büyüklü küçüklü müzikçiler davet edilmiş. Ünlü çellist Mischa Maisky ile kemancı oğlu Sasha ve piyanist kızı Lili; iki kız kardeşin kurduğu Skride Quartet; Güher-Süher Pekinel ve Ferhan-Ferzan Önder gibi iki ikiz piyanistimizin dinletileri, gibi. Pekineller, festivalin kapanış konserinde, İngiliz Oda Orkestrası eşliğinde Poulenc’in ikipiyano konçertosunu çalıyorlar. Amsterdam Sinfonietta eşliğindeki Önderler de J.S.Bach’ın İkili konçertosunu ve Tabakova’nın “Birlikte Hatırla Dans Etmeyi” başlıklı yapıtını seslendirecekler.
İdil Biret büyük müzik ailesi içinde destek arayan yarının genç kadın yıldızları ile Albert Long Hall’de bir araya gelecek.
Kapalıçarşı’nın Nuruosmaniye kapısında eski İstanbul Ezgilerini bulacağız. Bir başka İstanbul teması da Meral Azizoğlu ile Sirkeci Garı peronundan seslenecek. St.Antuan Kilisesinde üç parlak yıldız “Festival Buluşmaları” bağlamında, ustalıklarını sergileyecek: kemancı Alican Süner, çellist Jamal Aliyev ve piyanist Can Çakmur. Rahmi Koç Müzesi’nde B-A-C-H adlı caz etkinliği festivale değişik bir boyut.
46. festivale dünyanın tepesinden katılan başka konuklar da var. Onlar gelecek haftaya...
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Yıkımda son perde
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!
- AKP'li isim açıkladı!