Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Çağdaş müziğimizin tarihi

09 Mart 2016 Çarşamba

Yıllardır birlikte çalışan Dilbağ Tokay (çello) ve Emine Serdaroğlu (piyano) Naxos etiketiyle yayınlanan kayıtlarıyla, Türkiye’deki viyolonsel-piyano edebiyatına dikkat çekiyor

Batı’nın yeniliği izleyen müzik merkezleri kendinden uzak coğrafyalara merak sardığından beri çağdaş bestecilerimizin sesi yurtdışında daha çok merak ediliyor. Türk yorumcuları ne denli çok kayıt yapıp yayınlatma olanağı bulurlarsa, o denli sesimizi duyurabiliyoruz. İşte, Dilbağ Tokay (çello) ve Emine Serdaroğlu (piyano) yıllardır birlikte çalışmalarının ürünü, düzeyli bir kayıt yapmışlar ve Naxos gibi uluslararası bir etiket altında yayınlatmışlar. Bu tür kayıtlarda öncelikle seçilen yapıtlar çok önemlidir. Türk müziğini hiç tanımayan bir yabancı için zamandizinsel ve birbiriyle organik bağı olan yapıtlar bu CD’yi özelleştirmiş. Saygun’un Op.12 sonatı, bestecinin ilk dönem çalışmalarından. Geleneksel makamlarla polifoniyi harmanladığı, ilk kuşak bestecilerimizin evrensel dile kapıları açtığı yapıtlardan birisi. CD’nin sonraki yapıtları Saygun’un son öğrencilerinden Hasan Uçarsu ve Özkan Manav’a ait. Onun ilk öğrencilerinden İlhan Usmanbaş’ın üç yapıtını ise sona yerleştirmişler. Manav ve Uçarsu’nun ortak paydaları Saygun’dan yola çıkmaları ve Usmanbaş’ın öğrencisi olmaları.
Manav, Amerika’da çağın öncü bestecilerinden Lukas Foss ile, Uçarsu ise bir George Crumb’la çalışarak kendilerine özgü kimliklerini yaratmışlar.
Usmanbaş’ın Viyolonsel ve Piyano için Müzik başlıklı yapıtı, erken dönem çalışmalarından olsa da, onun yürekli müzik dilinin gelişmeye başladığını gösteriyor. Sonraki “raslamsal” çalışmalarının bu CD’de art arda kayda alınması da tarihi bir olay.
Sanatçıların özenli seslendirileri kadar yapıtları seçimleri ve Türkiye’deki viyolonselpiyano edebiyatına dikkat çekmeleri büyük önem taşıyor.

Ankara Festivali başlıyor
33. Ankara Müzik Festivali bu yıl 4-30 Nisan arasında yapılıyor. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın etkinliği olan festivale bu yıl 20 ülkeden 350 civarında sanatçı katılıyor. Festivalin en ünlü sanatçısı İngiliz çellist Steven Isserlis. Son yıllarda özellikle gençlerimizi yüreklendiren festival, bu yıl da Fazlı Orhun Orhon yönetimindeki Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası ile açılacak. Orhon’un en büyük kıvancı gencecik orkestra üyelerini, şefleri ve solistleri tanıtmak. Bu konserde de şeflik ve piyano eğitimini İngiltere’de sürdüren Tolga Atalay Ün (1995). 30 Nisan’daki kapanışta Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası, Rauf Abdullayev şefliğinde, Bilkent’in uzun yıllar başkemancısı olan Toğrul Ganiyev ve piyanist Murat Adıgüzelzade’nin solistliğinde çalacak. Bir başka orkestra da Burak Tüzün yönetimindeki Hacettepe Senfoni Orkestrası. Lüxemburg’dan Trio Koch; kemancı Giuliano Carmignola solistliğinde Darmstadt Barok Solistleri, CSO Çello Quartet’in yanı sıra, Kafig Dance Ensemble & Debussy Quartet oda müziği dinletileri arasında yer alıyor.
Gençlere yönelik dünya müziği, dans ve caz topluluklarından Union Tanguera ve Aniello Desderio’s Quaretto Furioso, New York Gipsy All Stars, Yurodny etnik müzik topluluğu festivale renk katacak. Onur Türkmen’in “Ahmet Haşim’den W.B.Yeats’e Bizans’a Seyrederken” adlı yapıtı da bu festivalde ilk kez çalınacak. Ankara’nın müzik festivali her ilkbaharda kente renk katıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Pekineller yeniden 13 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları