Evin İlyasoğlu
Evin İlyasoğlu evini@boun.edu.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bodrum’da müzik tınıları

02 Eylül 2015 Çarşamba

D-Marin’de başlayan festival, gün doğumu, günbatımı dinletileri, Bodrum Kalesi konseriyle 5 günde, 11 etkinlik gerçekleştirdi.

Bodrum’da ilkyaz ile birlikte başlayan klasik müzik coşkusu artık gelenekselleşiyor. Bunların başında Gülsin Onay- Eren Leventoğlu’nun hazırladıkları Gümüşlük Festivali geliyor. Onun sonlarında Turgutreis D-Marin Klasik Müzik Festivali ortaya çıkıyor. Her ikisi de 10 yılı aştı, kendine özgü kimlikler geliştirdi, kendine özgü dinleyici kitlesine kavuştu. 15 Ağustos’ta D-Marin’de başlayan festival, gün doğumu, günbatımı dinletileri, Bodrum Kalesi konseriyle 5 günde, 11 etkinlik gerçekleştirdi. Charles Dutoit gibi tarihi bir şef, Denis Matsuev gibi piyanonun tuşlarına hâkim bir piyanist, Sarah Chang gibi son yıllarda dünyayı sarsan bir kemancı, Kraliyet Filarmoni Orkestrası gibi yaz ortasında da dinamizmini koruyan bir topluluk, Fazıl Say’ın artık bu festivalle tümleşen yapıtları ve genç sanatçılara verilen ayrıcalık festivalin kimliğini pekiştirdi. Öte yandan Buika’nın konseri ya da Karaindrou’nun film müzikleri kimine göre yeni zenginlikler olarak yorumlansa da festivalin kuruluş kimliğinin dışında kalıyordu.
“Genç Ustalar” gerçekten de öylesine usta ve öylesine gençler ki: Veriko Çumburidze (keman), Dorukhan Doruk (çello) ve Yunus Tuncalı (piyano). Rahmaninov’un Elegiaque Üçlüsünde, Mozart’ın K.564 Triosunda ve Arensky’nin o güzelim 1. Triosunda müzik yapmanın yüce erdemine eriştiler. Onları her dinleyişimde biraz daha olgunlaşmış, bir arada müzik yapmanın büyülü dünyasına girmiş buluyorum. D-Marin Festivali’nin her zaman gençleri yüreklendirmesini diliyorum.

Sürekli klasik müzik
Karya Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği 6. Bodrum Barok Festivali, 4-6 Eylül arasında Antik Tiyatro’da yer alacak. 17-18.yüzyıl döneminde Osmanlı müziği ve aynı dönemde Batı’da yer alan Barok Müzik’den örnekler birarada sunulacak.
Geçen yıl kurulan Bodrum Belediyesi Oda Orkestrası bu yıl da her ayın 3. ve 4. cuma akşamları ve cumartesi sabahları konserler yaparak kış aylarında Bodrum’u müziksiz bırakmayacak. Emekli IDSO viyolacılarından Nadi Atasoy’un Bodrum’a yerleşip bir kuvartet kurmasıyla başlayan bir oluşum. Birinci keman Azeri Devlet sanatçısı Arif Manaflı , 2. keman Fatih Evcil, viyolada Nadi Atasoy, çelloda Eldar İskenderov. Her birisi hem eğitimci hem orkestracı. Seçilen eserlere göre kadroyu genişletmeyi planlıyorlar. Başkan Kocadon’un ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da desteğini almaktalar. Ekim sonundaki açılış için Konacık’ta yapılmakta olan 500 kişilik konser salonunu bekliyorlar. Sonra da onarımı bitince geçen yılki gibi Nurol Kültür Merkezi’ne geçecekler. Nadi Bey’in en büyük ideali bir vakıf kurmak ve topluluğa süreklilik kazandırarak daha geniş kitlelere ulaştırmak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Pekineller yeniden 13 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları