Aykut Küçükkaya

Onlar gerçekleri yazacaklar...

13 Ocak 2020 Pazartesi

Gazeteciliğin yüz akı olan pırıl pırıl genç muhabirlerimiz geçen haftayı adliye koridorlarında geçirdi. Gündem yaratan özel haberleri nedeniyle hâkim karşısına çıktılar, mesleklerini, “gazeteciliği” savundular.

 

Kamuoyunun yakından tanıdığı iş insanı Mehmet Cengiz gazetemize 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açmıştı. Bu parayı, gazetemiz İmtiyaz Sahibi, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ile muhabirimiz Hazal Ocak’tan talep ediyordu. İlk duruşma 8 Ocak günü yapıldı, kent-çevre muhabirimiz Hazal Ocak hâkim karşısına çıktı. İş insanının avukatlarına göre “bu tarz haberler Mehmet Cengiz’in kredibilite ve itibarı açısından telafisi olmayan zararlar” doğuruyormuş!.. İnsanın, Mehmet Cengiz’in Türk milletinin “itibarını” zedelerken “hepiniz oradaydınız, siz de duydunuz” diyesi geliyor. Hazal Ocak’ın yargılanmasına 23 Ocak günü devam edilecek...

 

Adliye haberleriyle gündem değiştiren Ankara’daki yargı muhabirimiz Alican Uludağ ile İstanbul’daki yargı muhabirimiz Seyhan Avşar “haberin öznesi” oldular. Neredeyse tüm günlerini adliyede geçiren muhabirlerimiz bu kez kendileri hâkim karşısındaydı. Alican Uludağ’ın “devletin yargı organlarını aşağılama” suçunu işlediği iddiasıyla yargılandığı dava 16 Nisan’a, Seyhan Avşar’ın “kamu görevlisini terör örgütlerine hedef gösterme” suçunu işlediği iddiasıyla açılan davada 21 Mayıs’a ertelendi. Avşar, 16 Ocak günü “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden hâkim karşısına çıkacak. Mehmet Kızmaz 31 Ocak’ta, Zehra Özdilek 12 Şubat’ta, Ali Açar da 9 Nisan 2020’de yargılanacaklar.

Cengiz’in 1 milyon TL’lik davasının ardından yazarımız Işık Kansu’nun, Next Level AVM’yi kurtarmak için yapılan oyunlara ilişkin haberine 2 milyon TL’lik manevi tazminat davası açıldı. Sindirme amaçlı bu davalarla çok karşılaştık, yargılandık.

 

***

 

Son aylarda açılan yüklü miktarlardaki tazminat davalarında dikkat çeken bir detay var. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun da davalarla hedef alınıyor. İki gün önce Coşkun’un gazetedeki odasına uğradım, “Ağabey yalnızca iki davada toplam 3 milyon TL istiyorlar. Ne diyorsunuz bu duruma” diye sordum. 1992 yılından bu yana Cumhuriyet Vakfı’nda, şirketlerin yönetiminde yer alan Alev Coşkun, Ergenekon kumpasıyla aramızdan koparılan Başyazarımız İlhan Selçuk’la birlikte yürüttükleri mücadeleden söz etti. Coşkun, 1960’lı yılların başından bu yana siyasetin içinde olduğunun altını çizerek istenen tazminat tutarlarına tepkisini tek cümleyle gösterdi: “Bu davalar bize vız gelir!..”

 

Vakıf başkanından pırıl pırıl genç muhabirlerine, yazıişleri ekibinden kalemleri hiçbir dönemde susturulamamış yazarlarımıza davalarla boğuşuyoruz. Bir Cumhuriyet çalışanı olarak benim de yargılandığım çok sayıda dava var. Ama bir tanesi basın tarihine geçecek cinsten!.. 5 yıl önce beraat ettiğimiz bir dosya Yargıtay’da bozuldu, iki isim 7 Nisan’da yeniden hâkim karşısına çıkacağız. Cumhuriyet’te uzun yıllar genel yayın yönetmenliği yapan, ağabeyim İbrahim Yıldız’la birlikte yeniden yargılanacağız. Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeni olarak eski genel yayın yönetmenimizle yine “haberi”, gerçeği savunacağız!..

 

***

 

Hukuk servisimiz rakamsal verileri ise önüme şöyle sıraladı:

* İstanbul merkezli 69 tazminat, 33 ceza davası...

* Ankara merkezli 21 tazminat, 4 ceza davası...

* Toplam 28 erişim engeli kararı...

* 4 tane tekzip davasından, iki tane Basın İlan Kurumu’ndan ceza...

Sayılar “basın özgürlüğünün” üzerinde havada uçuşurken hiç kuşkunuz olmasın Cumhuriyet muhabirleri özel haberleriyle, yazarları yorumlarıyla kamuoyundan gizlenen gerçekleri ortaya çıkarmaya devam edecek...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları