Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Ergin Orbey ve Eskişehir Yılları...
Geçen hafta Güngör Dilmen, şimdi de Ergin Orbey …
\nKimi zaman yaprak dökümünün hayat ağacını vurmakta acelesi vardır. Bu defa da öyle oldu. Temmuz sıcaklarının yaprak dökümü, Türk tiyatrosunun iki büyük ustasını ve emekçisini peş peşe önüne katıp götürdü.
\nBu iki ustanın da Anadolu Üniversitesi Devlet Tiyatrosu Tiyatro Bölümü’nün tarihindeki imzaları, hiç silinmeyecek türdendir. Üstelik Eskişehir, doksanlı yıllarda bu iki ustanın yollarının çok verimli bir kesişmesine sahne olmuştu. Güngür Dilmen’in unutulmaz oyunlarından “Ben Anadolu”, ilk kez Kenter Tiyatrosu’nda, Yıldız Kenter’in oyunuyla efsaneleşmişti. Daha sonra aynı oyun Eskişehir’de, Tiyatro Anadolu’da, Prof. Dr. Naci Güçhan’ın konservatuvar müdürlüğü döneminde onun desteği ve Ergin Orbey’in rejisiyle, hepsi de tiyatro eğitimlerini Eskişehir’de tamamlamış altı kişilik bir kadroyla ve büyük bir başarıyla sergilendi. Aynı başarı, daha sonra İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Taksim Sahnesi’nde de yinelendi.
\nErgin Orbey’in benim Eskişehir yıllarımdaki yeri ise çok özel hatta neredeyse anlatılabilir gibi değil. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda hocalığım, konservatuvarın ilk müdürü ve değerli dostum Prof. Dr. Ömer Z. Altan’ın davetiyle başlamıştı. On yılı aşkın bir süre devam eden bu görevim sırasında, Ergin Orbey’in desteklerinden hiç yoksun kalmadım. Konservatuvar öğrencileri ile ilk kez karşılaşıyordum ve bu ‘farklı tür’ ile nasıl üretken bir ilişki kurabileceğim konusunda yardıma muhtaçtım. Ergin Orbey, bir şeyler danışmak üzere yanına her gidişimde bu yardımı kucaklar dolusu verdi. Sonraki yıllarımda sanat derslerinin hocalığımın ayrılmaz bir parçası olmasında, değerli dostum Prof. Dr. Sıtkı Erinç’in yanı sıra, Ergin Orbey’in yol göstericiliğinin katkıları da çok büyük oldu.
\nProf. Dr. Yılmaz Büyükerşen, geçmişi aynı tiyatro sahnelerini paylaştıkları günlere kadar uzanan dostlukları temelinde, Ergin Orbey’in Anadolu Üniversitesi’ndeki varlığını ‘kurumlaştırdı’. Yine onun çabalarıyla ve Belediye Başkanı seçilmesinden sonra, bu kurumsallaştırma Eskişehir Belediye Tiyatroları’nın kuruluşuna kadar uzandı. Bugün bu kurumun sahnelerinden biri Turgut Özakman’ın, biri de Ergin Orbey’in adını taşıyor.
\nEskişehir’deki hocalık yılları boyunca Ergin Orbey’in özel bir duyarlılığı hep ilgimi çekti ve ona olan büyük saygımı pekiştirdi. Eskişehir ve çevresinin Milli Mücadele sırasındaki öneminin çok iyi bilincinde olan Orbey, Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek bir hayranı olarak, bu bilinci öğrencilerine de aşılamayı misyon bilmişti. Her yıl ilkbahar aylarında düzenlediği ‘okul gezileri’nde öğrencilerini Eskişehir civarındaki savaş alanlarına ve şehitliklere götürmek, öğrencilere ülkenin yakın tarihini bu tarihsel mekânların tanıklığının eşliğinde anlatmak, sanki Orbey’in tiyatro hocalığının olmazsa olmaz bir parçasıydı.
\nŞimdi bulundukları âlemde, Güngör Dilmen ile başlattıklarından kuşku duymadığım sohbetlerine katılamamanın kıskançlığı ile Ergin Orbey’in anısı önünde saygıyla eğiliyorum…
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Malatya depremi: 'Endişe verici' diyerek uyardı!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!