Zeynep Oral
Zeynep Oral zeynep@zeyneporal.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Yine İleri Geri Savaşı...

19 Nisan 2012 Perşembe
\n

\n

Ne zamandır bekleniyordu Önce, vay efendim sahnede edepsizlik dediler, müstehcenlik diz boyu dediler. Sahnede örf, âdet ve edep kalmadı dediler Yetmedi, bu yollu yazılar yazdılar, yazdırdılar Derken koca koca yetkililer açıkladılar ki, tıpkıİleri demokrasi özür dilerim, muhafazakâr demokrasi gibi muhafazakâr sanatda olurmuşİşte, muhafazakâr sanat, “muhafazakâr estetik”, “muhafazakâr sahne”, “muhafazakâr toplum derken Bir kez daha su yüzünde sanatçı-bürokrat mücadelesine, ama özde ileri-geri savaşına tanıklık ediyoruz

\n

Evet adını doğru koyalım: Bu bir ileri geri mücadelesidir.

\n

Kavganın, savaşın, mücadelenin (dilediğiniz sözcüğü seçebilirsiniz) ayrıntılarını bu sayfalarda okudunuz.

\n

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarına ilişkin süregelmekte olan şudur: Öce antipropaganda; sonra karalama lekeme, sonra içini boşaltmaya çalışma; ardından eleştiriye tahammülsüzlük, derken sadece beni onaylasın”, “sadece benim hık deyicim olsun”; “bana kul olsun, köle olsun zihniyeti... Ardından gelsin yönetmelik değişimi

\n

Ayrıntılara girmeyeceğim. Yeni yönetmelik yetki ve sorumluluğu genel sanat yönetmeninden ve sanatçı ağırlıklı yönetim kurulundan alıp bürokratlara ve müdüre veriyor. Sanat kurumu sözü bile şube müdürlüğü olmuş yeni yönetmelikte!

\n

Emret müdürüm!

\n

Emret müdürüm diye başlayan nice komik skeçler yazılabilir. Gelin görün ki, komiklik yapmak ya da padişah önünde takla atmak istemeyen sanatçılar, Şehir Tiyatrolarından istifa ediyorlar... (Bakarsınız İçişleri Bakanı İdris Naim Şahinden sonra başkaları da aynı talepte bulunabilir…)

\n

Sanatçı-bürokrat mücadelesi gibi görünen bu olayın aslında ileri-geri savaşı olduğunu bilince, bunun ne ilk ne de son olduğunu kavramak için müneccim olmak gerekmiyor.

\n

Muhsin Hoca şapkasını alıp gittiğinde, çocuklarıyani Ayla ve Beklan Algan, Tunç Yalman, Şirin Devrim ve daha niceleri de çekip gitmişlerdi… 60’lı yıllardı.

\n

12 Eylül 80 faşist darbesiyle Vasfi Rıza Zobu Şehir Tiyatrolarının başına getirildiğinde, oyunların yasaklanmasına, sakıncalı tiyatrocuların” (1402’ler) tiyatrodan atılmasına göz yumduğunda, yaşananları hiç unutmuyorum Bin yıllık sanatçı kimliğini yok sayan Vasfi Rıza Zobu, Beni kurumun başına müfettiş olarak getirdiler, ben de müfettişlik yapıyorum diyebilmişti. Kendinize bu kötülüğü yapmayın diye yalvardığımızda ise Burası beniiiiiiiiiim krizine girmişti!

\n

Görüldüğü gibi, hiçbir sanat kurumu hiçbir kimseye kalmıyor. Hele bir bürokrata, belediye başkanına, hükümet başkanına, devlet başkanına hiç ama hiç kalmaz!

\n

Sanat kurumları, sanatçıları, sanatçıların yarattıkları, ürettikleri işle anılır. Sanatçılar da yaratıcılıkları, yorumları, yaptıkları iş kadar, baskı dönemlerinde, faşist tutumlar karşısındaki tutumlarıyla anılırlar. Hepsi bu!

\n

Sanatın özünde muhaliflik vardır!

\n

Günümüzde sanatın işlevi eleştirel olmaktır, muhalif olmalıktır, taraf olmaktır Sanatta tarafsız olmak egemen taraftan olmak demektir... Düzenden yana olmak demektir... Hiçbir şey değişmesin, aynen böyle sürsün demektir...

\n

Sanatın özünde vardır muhalefet. Ama parayı ben veriyorum, benim şakşakçım olmalı diyemezsiniz. Bu tutum sanatın varlığıyla çelişir!

\n

Tüm sanatların, tiyatronun da kendi özüne sadık kalması ve işlevini yerine getirebilmesi için sanat kurumlarının bağımsız olmaları ve özerk yapılanma gerekir. Özgür olmaları gerekir.

\n

Sanat, parayı verenin düdüğü çalamadığı en geniş alandır!

\n

Bütün bunları nasıl anlatmalı ki!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Casus olmaya beş kala... 14 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları