Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İnsan Ticareti, 'Çağdaş Köleler ve Kobaylar'
Birleşmiş Milletler her yılın 23 Ağustos gününü, “Köle Ticaretinin Yasaklanmasını Anma Günü”, 2 Aralık gününü de “Kölelikle Mücadele Günü” olarak saptamış.
\nDünyada 18. yüzyılda köle ticaretine karşı tepkiler yoğunlaşınca, 19. yüzyılda İngiltere ve ABD’de köle ticaretinin kaldırılması için geniş çapta örgütlenmeler başlamış ve bu eylem sonucu 1833’te İngiliz sömürgelerinde kölelik kaldırılmış.
\nABD’de ise “köle ticareti” konusunda güney ve kuzey eyaletleri arasındaki anlaşmazlık iç savaşa dönüşmüş ve 1865’te savaş Kuzeylilerin zaferiyle sonuçlanınca, yapılan anayasa değişikliği ile ABD, köleliği kaldırmış.
\n19. yüzyılda kaldırılan “köle pazarlarının” yerini bugün “insan pazarları” almış ve “yasadışı bir insan piyasası” oluşmuş durumda.
\n“Arz ve talep (istek ve sunum) yasası” ekonominin en temel yasalarından biri olarak bilinmekte.
\nBaşvuru kaynaklarındaki açıklamalara göre:
\nTalep (istek) Yasası: “Bir mal için olan talep miktarını belirleyen en önemli unsurun o malın fiyatı olduğuna dayanır. Talep yasası o malın satın alıcıları tarafından istenen talep miktarıyla o malın mümkün piyasa fiyatları arasındaki ters yönlü kısmi ilişkiye verilen addır. Bir malın fiyatı arttıkça o mal piyasasında o maldan satın alınmak istenen miktar azalmakta, bir malın fiyatı azaldıkça o maldan alınmak istenen miktar artmaktadır.(…)”
\nArz (sunum) Yasası: “Bir malın fiyatı ile o malın arzı arasındaki pozitif ilişkiye arz yasası denir. Bir malın fiyatı yükseldikçe üretici firma o malı daha yüksek fiyatlardan satmak ister. Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. (Vikipedi) ”
\nÖzet olarak, piyasaya sürülen bir malın “miktarı” çoğaldıkça “fiyatı” düşmekte, miktarı azaldıkça, fiyatı yükselmekte.
\nKöleliğin kaldırılmaya başlandığı 19. yüzyılda, dünya nüfusu (1802’de) 1 milyar olarak saptanmış. Sanayi Devrimi ile birlikte nüfus artışı, büyük bir hız kazanmış. 1927 yılında 2 milyara, 1961 yılında 3 milyara, 1971’de 4 milyara, 1987’de 5 milyara ulaşmış...
\nBugün dünyadaki insan sayısı 7 (yedi) milyarı aşmış durumda. Her geçen gün “önlenemeyen nüfus artışı geri kalmış ülkelerde” insanı bir mal bir eşya konumuna getirmiştir.
\nBunun sonucu olarak da “insan kaçakçılığı piyasasındaki insan” ekonominin “arz ve talep yasasına” uyarak, insan sayısıyla orantılı olarak ucuzlamaktadır.
\nGünümüzde “çağdaş kölelik” olarak isimlendirilen “insan kaçakçılığı” yasadışı örgütlenmelerle en hızlı büyüyen ve büyük kazanç sağlayan “ticari bir suç sektörüne” dönüşmüş durumda.
\nİnsan ticareti ya da insan kaçakçılığı, büyük kazanç sağlamak için (zorla çalıştırma, (fuhuş, organ ticareti) yapılmakta. Fuhşa zorlanan ya da bunun için satılan kadınların sayısının yılda 700 bin ile 4 milyon arasında olduğu varsayılmakta... Cinsel kölelik düzeninden elde edilen kazançların yılda tahminen 12 milyar dolar olduğu varsayılmakta. Anlaşılan o ki 19. yüzyılda kaldırılan “köle pazarlarının” yerini “insan pazarları” almış durumda.
\nBugün dünyada, 400 yıl boyunca yapılan köle ticareti sırasında Afrika’dan kaçırılmış olanlardan daha fazla köle olduğu varsayılmakta.
\nGünümüzde “insan” ilaç şirketlerince “kobay” olarak da kullanılmakta:
\n“Dış Haberler Servisi - Batılı dev ilaç şirketlerinin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede insanları kobay olarak kullandıkları ve binlerce insanın bu deneylerde yaşamlarını yitirdikleri iddialarına bir yenisi daha eklendi. İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, son 3 yıl içerisinde Batılı ilaç şirketlerinin yaptıkları deneylerde 893 Türk yaşamını yitirdi. Kurbanların sayısı Güney Kore’de 2861, Brezilya’da 2521, Çin’de ise 2520 kişi olarak veriliyor. (…)
\nBatılı ilaç şirketlerinin insanları kobay olarak kullandığı ülkeler arasında ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri yer almıyor. Gazete, sadece Hindistan’da bir yıl içinde gerçekleşen 1600 klinik deneyde 150 bin kişinin para karşılığı ya da tedavi umuduyla kobay olmayı kabul ettiğini yazdı.”(Cumhuriyet 16 Kasım 2011 )”
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki
- Ölü ve yaralı var!
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- AKP'li isim açıkladı!