Yılmaz Şipal

'Dünya Nüfus Günü'11 Temmuz

16 Temmuz 2012 Pazartesi
\n

Çağımızın en korkulan hastalığı olan kanserin bilinçsiz aşırı hücre çoğalmasısonucu oluştuğu bilinmekte.

\n

Kanser nedirsorusunun yanıtını uzmanlar şöyle veriyor:

\n

Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre, gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir.

\n

Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. (…)”

\n

Günümüzde aşırı nüfus artışı altında kalan geri kalmış bazı ülkelerin görüntüsü toplumların da kanser olabileceğiizlenimini vermekte.

\n

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Dünya Nüfus Gününe özel açıkladığı Türkiyenin Demografik Yapısı ve Geleceği istatistiklerine göre; bugün 74 milyon olan Türkiye nüfusu 2050 yılında 94 milyon 585 bine çıkarken, kadın başına ortalama çocuk sayısı da 2.2den 1.8e kadar inecek. Bu süreçte nüfusumuz da bugüne göre daha yaşlı hale gelecek.

\n

TÜİKnin verilerine göre 2050de Türkiye nüfusunun artış hızı, binde 2.1lik kritik eşiğin de gerisine düşmeye başlayacak ve binde 2ye düşecek. Bilindiği gibi bir ülkenin nüfusunun mevcudu koruyabilmesi için nüfus artış hızının yüzde 0.2nin altına inmemesi gerekiyor. Nüfus artış hızının bu yüzyılın ortalarında binde 2ye gerilemesiyle birlikte Türkiye, bugünün Japonya ve Almanyası’nın karşılaştığı nüfus sorunlarına çözüm aramaya başlayan bir ülke haline dönüşecek. 2050li yıllarda bugün 1 milyar 348 milyon kişi ile dünyanın ilk sırasında yer alan Çin Halk Cumhuriyetinde nüfus azalmaya başlayacak. Buna karşılık bugün 1 milyar 242 milyon kişi ile ikinci sırada bulunan Hindistanın nüfusu artmaya devam edecek.

\n

Aşırı nüfus artışı altında kalan, Etiyopya, Bangladeş, Nijerya, Pakistan, Endonezya gibi ülkelerde kişi başına düşen yıllık gelirin düştüğü görülmektedir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları