Yılmaz Şipal

'Akraba Evliliği' ve Engelli Dokuz Kardeş

20 Şubat 2012 Pazartesi
\n

\n

Töre, bir toplulukta benimsenmiş yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, gelenek ve göreneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünüdür. Yazılı olmayan halk kanunlarıdır.(Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük)

\n

Ülkemizin bazı yörelerinde uygulanan töre ve geleneklerin tartışılmasının yararlı olacağı görüşündeyiz. Basında yer alan bazı haberler de bu görüşü destekler yöndedir.

\n

Geri kalmış toplumlarda, töre cinayetleri, taciz ve tecavüzler ile aşırı doğurganlıkoldukça yaygındır. Ayrıca akraba evliliğisonucu engelli bebek doğum riskinin oldukça yüksek olduğunu bilim insanları sürekli dile getirmektedir.

\n

“(…)zihinsel engelli E.Ynin (16) yakınlarına yardım için gittiği () köyünde tecavüze uğradığı öne sürüldü. E.Ynin, () 4 çocuk babası akrabası S.Anın tecavüzüne uğradığı iddia edildi. Olay, yüzde 30 zihinsel engelli olduğu bildirilen E.Ynin () ağabeyi tarafından hastaneye götürülmesiyle ortaya çıktı. 2.5 aylık hamile olan E.Ynin iddiasına göre de S.A, kendisini kimseye bir şey söylememesi için tehdit etti. E.Ynin ailesi S.A. hakkında suç duyurusunda bulundu. Tecavüz iddiasıyla bir aile dramı da ortaya çıktı. Babaları 5 yıl önce ölen E.Ynin 8 kardeşinin de kısmen zihinsel engelli olduğu anlaşıldı.

\n

Engelli aylıkları ile yaşayan, yaşları 14 ile 27 arasında değişen 8 kardeşin annelerinin ise bir süre önce evlenerek çocuklarını bırakıp başka bir köye gittiği öğrenildi.(…)” (Cumhuriyet, 15 Şubat 2012)

\n

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) verilerine göre gelişmekte olan ülkeler nüfusunun yüzde 10-12lik bölümünü engellilerin oluşturduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Türe Tunçbay, ülkemizdeki engelli sayısının 6.5 - 7 milyon tahmin edildiğini kaydetti. Tunçbay, dünyada her 100 engelliden 4.5ini kalıtsal engellilerin oluşturduğunu ifade ederek, ülkemizdeki kalıtsal engelli oranının bu ortalamanın çok üzerinde olduğuna işaret etti.(Kaynak: www.yenifrm.com)

\n

Prof. Dr. Türe Tunçbay ülkemizdeki engellilerin yarısını doğuştan olanlar, diğer yarısını da doğuştan olmayanların oluşturduğunu belirtmekte... Doğuştan olmayan engellilerin de yüzde 44.6sına ateşli hastalıkların, yüzde 35ine bilinmeyen nedenlerin, yüzde 7.2sine trafik, yüzde 8.4üne ev kazaları, yüzde 4.8ine ise iş kazalarının yol açtığını bildiren Tunçbay, diğer yüzde 50 oranı oluşturan doğuştan engelliliğe ise akraba evliliği ve gen bozukluğunun neden olduğunu ifade etmekte.

\n

Ülkemizde her beş evlilikten birini oluşturan akraba evliliklerinde özürlü çocuk doğma riski yüksektir. Türkiyede evliliklerin yüzde 20sini oluşturan akraba evliliklerinde özürlü çocuk doğma riski iki katına çıkıyor. Bu yüzden akraba evliliği yapmayı planlayan çiftlere, evlenmeden önce muhakkak genetik danışmanlık almaları öneriliyor.

\n

Türkiye gibi akraba evliliklerinin yoğun olduğu ülkelerde, sakat bebek doğumları çok sık görülmektedir. Uzmanlar akraba evliliklerinin büyük bir bölümünün aile baskısından kaynaklandığını söylüyorlar. Bu tür evlilikler yüzünden sakat doğum olaylarının yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşların bu konuda aydınlatılması gerektiğini söylüyorlar. Akraba evliliklerinin görülmesinin sebepleri arasında genellikle, aileye ait mal varlığının dağılmaması, aile bireyleri arasındaki sevgi ve saygıyı korumak, akrabaların evlilik ve sosyoekonomik beklentilerinin aynı olması ve karşı cinsle rahat iletişime girememe gibi etkenler sayılabilir. (…)”

\n

Uzmanlara göre son yıllarda yapılmaya başlanan çalışmalar sonucu ülkemizdeki kan yakını evlilik oranı yüzde 21-40 arasında belirlenmiş. Almanyada ise bu oran sadece yüzde 0.1- 0.3 arasında.

\n

Akraba evlilikleri gelişmiş Batı ülkelerinde yüzde birler düzeyinde görülürken, az gelişmiş Doğu ülkelerinde ve nerede yaşarsa yaşasın izole topluluklarda çok yüksek oranda yapılmakta.

\n

Örneğin; İngilterede yüzde 0.56, Hollandada yüzde 0.36, İsveçte yüzde 0.90 gibi çok düşük düzeyde seyreden akraba evliliği oranı Hindistanda yüzde 20, Jamaikada yüzde 44.44, Kuveytte yüzde 54.3 oranında görülmekte.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları