Turgay Fişekçi
Turgay Fişekçi turgay@fisekci.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bedri Rahmi - Vedat Günyol

14 Aralık 2011 Çarşamba
\n

\n

Bugün ve yarın Mimar Sinan Üniversitesinde düzenlenecek sempozyumla doğumunun 100. yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu, ressam, hoca, şair, yazar ve dost yönleriyle anılacak.

\n

Birden fazla sanat dalında ürünler verip bunların hepsinde de başarılı olmak sanat tarihinin ender görülen olgularından biridir. Bedri Rahmi resimde, şiirde ve deneme yazarlığında aynı başarı çizgisini tutturabilmiş böylesi sanatçılardan biridir. Üstelik bu farklı dalların biri önden, öteki arkadan gelmez; bir arada yan yana olmuşlardır hep. Güzel Sanatlar Akademisinde okumuş, meslek olarak ressamlığı seçmiş olsa da ilk şiir kitabı Yaradana Mektuplar (1944) otuzlu yaşlarının başlarında yayımlanmıştır.

\n

Bedri Rahminin resimde yaptığıyla şiirde yaptığının aynı şeyler olduğu söylenebilir. İki sanat dalında da verdiği ürünlerde Anadolu kültürünün türkülerden, masallardan gelen renklerini, seslerini, desenlerini kendi sanatçı dünyası içinde yoğurup yeniden, çağdaş bir yaklaşımla işleyip üretmiştir.

\n

Bu yüzdendir, Bedri Rahminin resimlerine baktığımızda, şiirlerini okuduğumuzda hem çok tanıdık, hem de çok çağdaş bir duyarlıkla karşılaşmamız.

\n

Üstelik şiir dilini türküyle buluşturmada öncü de olmuştur bu ozanımız. Orhan Veli de, Nâzım Hikmet de, türkü tadını buldukları şiirlerini Bedri Rahmiden sonra yazmışlardır.

\n

Bugün Bedri Rahmiyi anmak, geçmişte kalmış bir değeri anmak biçiminde olmamalıdır. Bedri Rahminin, şiirleriyle, resimleriyle, yazılarıyla günümüz insanına yaşadığı dönemden daha da çok söyleyeceği şeyler vardır. Onun yapıtlarında öne çıkarmaya uğraştığı insani değerler hayatlarımızda giderek azalıyor çünkü.

\n

\n

Ah bu türküler köy türküleri

\n

Ne düzeni belli ne yazanı

\n

Altlarında imza yok ama

\n

İçlerinde yürek var

\n

Cennet misali sevişen

\n

Cehennemler gibi dövüşen

\n

***

\n

Aynı üniversitemizde dün deHümanizm, Özgürlük, Aydınlıkbaşlığıyla doğumunun 100. yılında Vedat Günyol anıldı. Öğrencileri, yazar arkadaşları onu türlü yönleriyle anlattılar.

\n

Vedat Günyol, yirmi beş yıl boyunca aralıksız yayımladığı Yeni Ufuklar dergisi ve Çan Yayınlarıyla edebiyatımızda bir okul olmasının yanında, uzun yıllar çeşitli okullarda yaptığı öğretmenlikleriyle de efsaneye dönüşmüştü.

\n

Her yıl 19 Mayısta, kimi yirmisinde, kimi altmışında öğrencilerinin arasında güle oynaya yürürdü, Burgazadanın inişli çıkışlı yollarını.

\n

Güleryüzlü Ciddilikdemişti bir kitabının adına, Mehmet Ali Aybarın Güleryüzlü Sosyalizmsözünü anımsatırcasına. Katı, hoşgörüsüz ciddiyete dayanamaz, sık sık Voltairein, Ciddiyet budalalığın aynasıdırsözünü yinelerdi.

\n

Adı hep, ülkemiz düşüncesinin öncü yazarları; Sabahattin Eyüboğlu, Azra Erhat, Halikarnas Balıkçısı ve Orhan Burian ile birlikte anılsa da Vedat Günyol, çevresinde inanılması zor genişlikte bir sevgi ve dostluk çemberi kurmuştu. Yılmaz Güneyden Ferhan Şensoya, Halide Edip Adıvardan Masis Kürkçügile sayıları yüzlerle söylenebilecek çok farklı kişiliklerle yakın dost olmuş, hayatın nasıl paylaşılabilir, paylaşıldıkça güzellikler doğuran bir verimliliği olduğunu göstermişti.

\n

Ölümseverlik ve nefret kültürünün alıp başını gittiği günümüz dünyasında Vedat Günyola dönüp bakınca, güneşli bir bahçeye girmiş gibi oluyor insan.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları