Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Uydular atıyoruz
2016’nın son ayında Fransız Guyana’sından atılan uydumuz, 2017 başında yaşamı durduran kar fırtınalarıyla, dolar bozdurmakla, tutuklamalarla dolu gündemimiz elvermediğinden yeterince irdelenememişti. Halkoylaması ile gündeme dönmesi, yakında uzay yarışmasında başa güreşeceğimiz iddialarının ileri sürülmesi, bu eksiğimizin giderilmesi zamanının geldiğini düşündürüyor.
Göktürk 1’in 354.6 milyon dolara Italyan Telespazio ve Fransız Thales Alenia Space şirketleri tarafından üretildiğini biliyoruz. Bu uydunun aslında 2013 yılında fırlatılacağı ilan edilmişti ama “fırlatım” sürekli olarak ertelendi, ertelendi, nihayet 2016’da gerçekleşti.
Savunma bakanımız, Göktürk 1’in fırlatılma töreninde “Allah’a hamdolsun, Türkiye kendi uydusunu yapabilen ülke haline geldi” demiş ancak aynı gün Ankara’daki İtalyan Büyükelçiliği, “Bu törenin, İtalyan havacılık sanayiinin Türkiye’deki büyük başarısını ortaya koyduğunu” açıklamış ve haberi, internet sayfasında “İtalyan uydusu Göktürk-1 fırlatıldı” başlığıyla vermişti.
Uydu bizim midir, yoksa İtalyanların mı?
Bu sorunun cevabı, parayı ödeyene göre verilirse bizim, yapana göre verilirse Fransızlarla İtalyanların uydusudur.
Göktürk 2 uydumuzu da Telespazzio’ya 325 milyon dolara yaptırmış ve 2013’te fırlatılması için Çin’e 20 milyon dolar ödemiştik. O neye yarayacaktı? “Tarım, doğal afetler, nüfus hareketlerinin izlenmesi ve askeri gözlemlere” yarayacaktı. Son fırlatılan? Açıklandığına göre bu da aynı konularda yararlı olacak.
Göktürk 1 bu işi yapacaksa iki senede bir bu kadar masraf neden?
Bu tür uyduların sivil ve askeri açılardan yarar sağladığı kesin ama bunları ekonomimizin bu acınası durumunda milyonlarca dolar ödeyip fırlatmanın sırası mıydı?
Önce uyduları gerçekten üretebilecek düzeye varabilmek için tutarlı bir uzay politikası oluşturulması gerekmez mi? Bu politika kapsamında geliştirilecek bir uzay kurumunun üniversiteler ve sanayi ile işbirliği yapmasıgerekmez mi? Üniversiteler ve sanayi bu durumdayken kim kimle, nasıl işbirliği yapacak?
Metin Gürcan’ın Al Monitor’da aralık ayında yayımlanan bir yazısından Türkiye’de uzay alanında çalışanların sayısının 500 kadar olduğunu, bunların yaklaşık 150’sinin mühendis olduğunu ama “Araştırma-Geliştirme” alanında çalışan sayısının yok denecek kadar az olduğunu öğreniyoruz.
Gürcan’a göre “İddialı uzay projelerinin gerçekleştirilebilmesi için nitelikli personel yetiştirme konusunda uzun vadeli bir plana ihtiyaç var. Bunları yetiştirmedikçe başka ülkelere büyük oranda ve maliyette ihtiyacımız sürer.”
İtalyan-Fransız firmalarına dünyanın dolarını ödeyip “Çoğunu biz yaptık” demek, ülke içinde oy kovalarken işe yarar, ama aslında bir sürü Afrikalı, Asyalı sporcuyu milli takıma katıp olimpiyatlarda madalya edinmeye çalışmaktan pek farklı bir şey değildir.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- Bahçeli ile görüşmesini anlattı
- Ölüm nedeni belli oldu
- 'Bundan 25 gün önce de...'
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- AKP ve CHP döneminin harcama raporu!
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!
- Süper Lig'de yayın geliri dağılımı belli oldu!