Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Diktatör Mezarları
Yunanistan’ı perişan eden ekonomik iflasın nedenleri arasında Atina Olimpiyatları için yapılmış olan harcamalar yer alır: 2004 Atina Yaz Olimpiyatları için 9 milyar Avro ödenerek yapılmış birçok bina halen çürümekte, spor alanları bugün yangın yerini andırmaktadır.
Eski spor alanlarının kullanımı konusunda uzman Lisa Neirotti, G.Washington Üniversitesi’nden Atina’ya çağrılıp “Bu binaları şimdi ne yapalım” diye sorulduğunda “Maalesef bu konu önceden düşünülmeliydi!” diye yanıtlamıştır. Neirotti’ye göre bu işlere girişilmeden önce ayrıntılı planlar yapılmalı. Olimpiyatlar sona erdikten sonra bu yapıların, alanların nasıl kullanılacağına karar verilmeliydi.
Sadece Atina’da değil dünyanın birçok yerinde (Cortina, Soçi, Beijing vb.) milyarlara mal olmuş birçok eski olimpiyat alanının bir bölümü bugün keçi otlağına ya da mezbeleye dönüşmüştür.
Diktatör türbeleri de bu eski olimpiyat statlarına benzer.
Açıklayalım:
Moğolistan’ın Halk Cumhuriyeti liderlerinden Horlogin Çöybolsan 1952’de öldüğünde onu bu ülkenin 1921 devriminin lideri Damdin Sükbatur’un türbesine yatırmışlardı. Ancak 2005’te her iki lider buralardan alınıp yakıldı, türbeleri de yıkılıp yerine Cengiz Han’ın anıtı dikildi.
Bulgaristan’ın ilk komünist lideri Georgi Dimitrov 1949’da öldüğünde Sofya’nın merkezinde yaptırılan görkemli bir türbeye yerleştirilmişti. Ancak 1990’da mezarından alınıp yakıldı, türbesi de yerle bir edildi.
Hitler Avusturya’nun Linz kentinde, Tuna Nehri’ne bakan bir alanda gömülmeyi hayal ediyordu: 1940’ta Mimar Hermann Giesler’i Linz kentini yeni baştan tasarlamayla görevlendirmişti. Bu kentin merkez istasyonu başka yere taşınacak, yerinde Führer Müzesi inşa edilecek, türbesi de oralarda bir yerde olacaktı. Kısmet olmadı, savaşın sonunda Ruslar, Berlin’de saklandığı korungana varmak üzereyken kafasına kurşun sıktı ve cesedini yaktırdı. Führer’in kendisine türbe olarak tasarladığı alanda şimdi başka yapılar var.
Görüldüğü gibi diktatörler genellikle öldüklerinde görkemli türbelere gömüleceklerini hayal ederler ama bu birçoğuna nasip olmaz; bir kısmının mezarı kısa bir süre sonra başka yerlere nakledilir, eskilerin tabiriyle “nakl-i kubur”a uğrar.
Diktatörler ancak fakir ve geri kalmış ülkelerin başlarına geçerler. Bu gibiler öldüklerinde çok para harcanıp yapılmış türbeleri, olimpiyat statyumları gibi akıllıca tasarlanmaz, diktatör gözden düştüğünde hangi işlerde kullanılacağı (mesela diskotek, Kakava bayramı kutlanış alanı ya da sokak hayvanı barınağı gibi) önceden düşünülmezse bu adamlar, ülkelerinin gariban halkına yaşamlarında olduklarından da fazla yük olurlar.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- Bahçeli ile görüşmesini anlattı
- Ölüm nedeni belli oldu
- 'Bundan 25 gün önce de...'
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- AKP ve CHP döneminin harcama raporu!
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!
- Süper Lig'de yayın geliri dağılımı belli oldu!