Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Dış politika ve koalisyon
Bu ramazanda Suudi Arabistan’da halkı ekranlara bağlayan dizinin adı Selfie. Dizi, oğlunu IŞİD’in elinden kurtarmaya çalışan bir babanın hikâyesini anlatıyor. Suriye’de savaşan oğlunu eve götürmek için örgüte sızan baba, oğlunu ikna etmeye çalışıyor. Sonunda oğlunu ikna edemediği gibi yakayı ele veriyor ve final sahnesinde başı kesilmek üzere turuncu üniformayla diz çöküyor. Babasının başını gövdesinden ayırmaya ise oğlu gönüllü oluyor.
MBC kanalında yayımlanan dizinin senaristi ülkenin liberal addedilen gazetelerinden Okaz’ın bir köşe yazarı.
Gazete, lezbiyenlik gibi tabu konulardan bahsedebilen, demokratik taleplerde bulunabilen bir yayın organı olarak biliniyor.
Ramazan ayı boyunca yayımlanan dizi, yalnız IŞİD’i sert bir şekilde eleştirmekle kalmıyor aynı zamanda Sünni-Şii ilişkilerinden kadının toplumdaki konumuna, yolsuzluktan uyuşturucuya, işsizlikten toplumsal adaletsizliklere kadar birçok konuyu ele alıyor.
Körfez ülkeleri hakkındaki blogunda diziden bahseden Philippe Mischkowsky, Suddi Arabistan toplumunun ciddi sorunları tartışan, sorgulayan bu tür yapımlara tahmin edilenin ötesinde açık olduğuna işaret ediyor.
Her ne kadar diziyi yayımlayan özel bir kanal olsa da dizinin sansürlenmemiş olması, IŞİD’e karşı Arap dünyasında tepkinin arttığını da gösteriyor.
İran’a yönelik ambargonun kaldırılmasının ülkenin IŞİD’e karşı verdiği mücadelenin sonrasına denk gelmesi de örgütün giderek yalnızlaşması ihtimalini ortaya koyuyor.
İran’ın güçlenmesi, Suudi Arabistan liderliğindeki Sünni blokta ve İsrail’de tepki yaratacak. Klişe ifadesiyle Ortadoğu’da dengeler yine değişiyor.
Ancak değişen sadece Ortadoğu’daki dengeler değil. Batı’nın Ukrayna ve Gürcistan’ı NATO’ya dahil etme girişimi Rusya’nın çok sert tepkisiyle karşılandı.
Batı’nın ve Rusya’nın rekabet ettiği doğalgaz boru hattı projeleri de Balkanlar’da bir nüfuz çatışması doğuruyor.
John Kerry’nin şubat ayında Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı bir konuşmada Rusya ile Batı arasındaki yeni çatışma hattının “Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Kosova”dan geçtiğini söylemesi de bu nedenle.
Konu doğalgaz olduğu için Türkiye de bu tartışmaların odağında.
Ortadoğu’da IŞİD tehdidi, İran’ın kuvvetlenmesi ve Balkanlar’da Rusya ve Batı’nın enerji savaşları Türkiye’nin fena halde iflas etmiş dış politikasını bir an evvel yeniden elden geçirmesini gerektiriyor.
Televizyon dizilerinden, siyasetçilerin açıklamalarına, imzalanan antlaşmalara kadar her şey daha da karmaşık günlere gireceğimizi gösteriyor.
Bütün kariyerini bir dış politika fantezisine adamış biri ise hükümet kurma yetkisini aldı ve kapı kapı geziyor.
Koalisyon görüşmesi yapacak olanların ilk önceliği dış politika olmalı.
AKP’nin ve Erdoğan’ın dış politikada köklü bir değişikliği kabul edeceğine ikna olmadan girilecek bir koalisyon çok uzun ömürlü olmayacaktır. Abdullah Gül’ün dış politika eleştirilerinin AKP’de nasıl bir yankı bulacağını izlemekte fayda var.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- DP'de deprem: İstifa ettiler