Özgen Acar
Özgen Acar ozgenacar@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

...Yaşasın Okulumuz!

23 Eylül 2011 Cuma
\n

\n\n\n

19 Eylül Pazartesi günü okullar açıldığında çocuklar şu şarkıyı artık söylediler mi bilmiyorum: Bugün okullu olduk / sınıfları doldurduk / sevinçliyiz hepimiz / yaşasın okulumuz…”

\n

700 bin öğretmenin eğiteceği 16 milyon çocuk bence sevinmesinler, onları büyük bir maraton bekliyor. Eğitim konusunda son harfleriSile biten şöylesine bir sözcük kısaltmasıdır gidiyor: SBS, YGS, LYS, DGS, KPSS, ALES, ÜDS, KPDS, TUS…”

\n

Bunların ne anlama geldiğini bilmiyordum. Bu yazı için araştırdım. Meğer son S harfi koskoca İmparator Napolyon Bonapartı bile korkutan sınav demekmiş! Kısaltmaları irdeleyelim:

\n

SBS: Seviye Belirleme Sınavı: İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarına her yıl sonunda uygulanıyormuş. Üç yılın toplamına göre elde edilen nota göre, artık lise yerine geçen Anadolu liseleri arasında seçim yapma olanağı elde ediliyormuş.

\n

Diyanet İşleri Başkanlığının 633 sayılı yasasının 3. maddesi TBMMde değil, hükümet kararnamesi ile değiştirildi. Kuran dersleri için ilköğretimi bitirme koşulu kaldırıldı. Taze beyinli ilköğretim çocukları serbestçe Kuran kurslarına gidebilecek. Böylece Arapça öten papağanlar yetiştirilecek!

\n

19 Eylülde Cumhuriyette Çorumda dini eğitimin yuvalara girdiğine ilişkin bir haber vardı. Okul çağına gelmemiş türbanlı çocuklara bile yuvada din eğitimi veriliyordu.

\n

Aile doktorluğunu biliyorduk, yeni yaratılan aile imamlığına şimdi de okul imamlığı eklendi. İlkokulda devamsız öğrencilerle okul imamları ilgilenecek. Okul Tehlike İzleme Kurulunda (OTİK), tarikat ve cemaat üyelerinin görevlendirilmesi de kaçınılmaz olacak.

\n

YGS: Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı: Liseden sonra iki yıllık meslek yüksekokullarına giriş sınavı imiş.

\n

LYS: Lisans Yerleştirme Sınavı: Dört yıllık üniversiteye giriş sınavı imiş, ama yeterli değilmiş, YGS de zorunlu imiş.

\n

Lise öğrencilerinin aileleri her yıl dershanelere yaklaşık 24 milyar lira ödüyorlarmış. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan özel dershanelerin sayısı Türkiyede 2002de 2 bin 100 iken bu yıl 4 bin 200e ulaşmış. Öğrenci sayısı da ikiye katlanarak 1 milyon 234 bin olmuş. Okula ek olarak dershanede öğretilen (a, b, c, d) yanıtlama yöntemi ile sonuç sıfır elde sıfır olmuş! Bu yıl, 1469 okul birincisi dahi hiçbir üniversiteyi kazanamamış.

\n

Avrupa Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (AKİÖ) araştırmasına göre 2009da 15 Türk öğrencinin yüzde 42si en basit matematik sorusunu çözemiyor, yüzde 25i okuduğunu anlamıyor, yüzde 35i de okula gitmiyormuş. 65 ülke arasında Türkiye matematikte sondan 23. sırada imiş!

\n

Bu arada AKP Hükümeti zamanında Kuran kurslarının sayısı da üçe katlanarak 9 bin 486ya yükselmiş.

\n

DGS: Dikey Geçiş Sınavı: İki yıllık mesleki yükseköğretim mezununun 2 yıl daha okuyup üniversite lisans diploması alabilmesi için gerekliymiş.

\n

KPSS: Kamu Personeli Seçme Sınavı: Devlete memur, uzman olabilmek için bu sınavı geçmek zorunluymuş. 4 yıllık mezunlar her yıl, 2 yıllık mezunlar ise sınava iki yılda bir girme hakkına sahipmişler.

\n

Artık bu sınavda yüksek not almak yetmez olmuş. Bazı kurumlar bu sınavı kazananlara mülakat uyguluyormuş. Mülakatı yapan halıfleks bıyıklı görevlilerden kabul notu alabilmek için oruç tuttuğuna, Kuran okuduğuna ilişkin yanıtlar vermeniz gerekiyormuş. Yoksa mülakatta bu yanıtları veren kişi KPSSde 73 almış olsa bile 90 puanlı adayın önüne geçebiliyormuş!

\n

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı: Üniversite sonrasında lisansüstüyapmak istiyorsanız bu sınavdan geçmeniz gerekiyormuş.

\n

ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı: ALES de yetmiyor, bu sınavı da becermeliymişsiniz.

\n

KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı”: Tümünü becerdiniz, dil tazminatı almak için bu sınava da girmek gerekiyormuş.

\n

TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı: Tıp fakültesini bitirenler, uzman olmak istiyorlarsa bu sınava da girecekler.

\n

Pazartesi günü yeni öğretim yılında okula giden öğrenciler yatıp kalkıp dua etsinler, üniversiteye giriş için gerekli iki aşamalı ÖSS ve ÖYS sınavları kaldırılmış!

\n

Üniversitelerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında (ÖSYS) art arda rezaletler yaşandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcanın bile dayanamayıp Ben olsam istifa ederdimdediği ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir hâlâ koltuğunda oturuyor.

\n

Bazı üniversiteler YÖKün ışık yakması ile türbanlı öğrencilere izin verir oldular. Bu yıl üniversiteye başlayacak ve başka kentlere gidecek öğrenciler bando mızıka ile değil; garajlarda, üniversite yerleşkelerinde karşılandılar. Tarikat yurtlarının temsilcilerince Bizim yurtta kalırsan şu kadar burs, yemek bedava gibi zokalarla avlanıyorlar. Bakanlığın sağlayamadığı bu olanaklarda değirmenin suyu Deniz Feneri türü yapılanmalardan geliyor.

\n

İntihal (bilimsellikte aşırma) ile 2005te öğretim üyeliğinden çıkarılan ve soruşturması süren eğitimin başındaki Bakan Ömer Dinçer ilginç açıklamalarda bulundu.

\n

Seçimden önce eski Bakan Nimet Çubukçunun Seçim sonrasında atamalar gerçekleşecek sözlerini, Önceki bakanımızın55 bin öğretmen alacağızsözünü yerine getiremediğimiz için tüm öğretmen adaylarından özür diliyorum. Ancak hükümetimin ayırdığı kaynaklarla olmadı dedi.

\n

Hani Türkiye dünyada büyümede 2. sıraya yükselmişti? Eğitim harcamalarının ulusal gelir içindeki payı öteki ülkelerde yüzde 6, Türkiyede ise 3.8!

\n

Oysa her yıl birkaç bin imam kadrosu bütçeye ekleniyor. Bu yıl da ayrıca fahri vaizler kadroya alındı, cami rehberi ne demekse bunlar için 250 kadro eklendi.

\n

Yasa hükmündeki kararname ile Atatürk inkılap ve ilkeleri”, “Atatürk milliyetçiliği”, “Türk milleti kavramları bakanlık yasasının 2. maddesinden çıkarıldı.

\n

4 genel müdürlük Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanırken Din Eğitimi Genel Müdürlüğü kapsama alınmadı. Öteki bakanlıklarda müsteşar ve yardımcılara 4.5-5 bin lira aylık ödenirken Milli Eğitimde 6.5-7 bine çıkarıldı, 4 ikramiye öngörüldü. 657 sayılı yasa delinerek personel sözleşmeli yapıldı. 450 uzman yardımcısının mülakatla alınacağı açıklandı!

\n

Öğretmenlerin 3 yılda bir yeterlik sınavına girecekleri, üç ay tatilin bir ayında eğitim görecekleri bildirildi. Herhalde uzman yardımcıları öğretmenlere türban nasıl bağlanır, Kuran nasıl öğretilir dersleri verecekler! Yeterlilik ölçütü ne olacak?

\n

Bakan Hürriyete açıklamasında ilkesini Temel felsefe; değişerek devam etmek, devam ederek değişmek…” olarak açıkladı. Temel felsefe Milli Eğitim idi. Anlaşılan yeni anayasa ile bu felsefeyi uygulayacak bakanlığın adı Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı olacak!

\n

\n

\n

Düzeltme - Salı günü bir bellek yanılgısı ile BM Türkiyenin Güvenlik Kurulunda Filistinin üyeliğine evetdiyeceğini yazmıştım. Oysa üyeliğimiz bu dönemde sona erdi. Oy hakkımız yok...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kadın cinayetleri... 18 Ekim 2024
İran-İsrail... 11 Ekim 2024

Günün Köşe Yazıları