Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Teknoloji ve etik artık çok geç olmadan
Bilimsel bilginin gündelik hayata uygulanması diyebileceğimiz teknoloji artık yaşamımızın bütün alanını kapsıyor. Yirminci yüzyıla kadar teknolojik gelişmelerin nicelik ve niteliği ile yirminci yüzyıldan sonraki teknolojik gelişmelerin nicelik ve niteliği arasında birçok bakımdan farklılıklar ortaya çıktı. Bunun sonucu ise özellikle günümüz teknolojilerinde sanal gerçekliğin gerçeği ötelemesi oldu.
Başlangıçta doğa karşısında zayıf bir varlık olan insanın olanaklarını güçlendirme gereksiniminden doğdu teknik. “Üryan gelip üryan giden” insanın doğa ile baş edebilmesinde biricik aleti aklı oldu. Bununla üretti doğa ile mücadelesinde kendine güç katacak bilgiyi, tekniği. Yeterince güçlü olmayan kollarını güçlendirmek için baltaları bıçakları, kürksüz tenini donatacak giysiler için tezgaâhları dokumaları, kap kacağı için çamur çarklarını, yeterince iyi görmeyen, hatta bir yaştan sonra iyice zayıflayan gözleri için optik aletleri düşünelim.
Teknolojinin özündeki bu “iyi niyet”, Techne sözcüğünden türeyen teknolojiyi anlamlandırmada bize çıkış noktası olabilir. Çünkü teknolojinin sağladığı olanaklar insan doğa ilişkisinde teknolojiyi doğal yatağından çıkarmış, bilginin araçlaştırılmasıyla masumiyetini yitirmiştir.
Oysa insanın kapasitesini artıran teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, insanın olanaklarını ne kadar artırırsa artırsın, insanın insan olma niteliğinde bir evrim yaratamaz. Anlam yaratarak “yeryüzünde” kendine bir “Dünya” kuran insan bunu değerler üreterek yapar. Bu teknolojiyi üreten insana onun değerini, yani evrensel değerler açısından “Neliğini” de ortaya koymak sorumluluğunu getirmektedir. Teknolojinin değeri bilgisini üretmek, bilimsel bilgiden çok düşünsel bilgi birikiminin genişletilip derinleştirilmesine, bu alandaki çalışmaların yaygınlaştırılmasına bağlı olacaktır. Burada felsefe kadar bütün insan bilimlerinin ötesinde, daha işlevsel olan sanat, bilhassa edebiyattır. Çünkü teknoloji doğadan çok insan dünyasına ait bir güçtür. İnsan dünyasına ait bir var olan olarak teknolojiyi kendi özündeki “iyi niyete” sadık kalarak anlamlandırmak, değerlendirmek, yorumlamak gerekmektedir. Bu insanca bir varlık bilgisiyle (*) olan bitene insan açısından bakmak demektir. Piyasa açısından değil. Teknolojinin insanı değil insanın teknolojiyi yönlendirmesi, kullanması önemlidir. Yoksa etik eylemin neliğini belirleyen “Niyet”in ötelenmesiyle teknoloji giderek yabanıl, yok edici bir güce dönüşmektedir; daha da dönüşecektir.
Küresel anamal kendi kendisini yeni teknolojilerle hızla durmaksızın yeniden üretip çoğaltmaktadır. Teknolojinin bilgisel açıdan neliği ötelenmekte, nesnelerin değeri sağladıkları kâr ile ölçülmektedir.
Görüntü ve iletişim teknolojileri küresel sermayenin yağmaladığı ana kaynaklardan biridir. Seyrederek var olmak, zihinsel etkinliği, yaratıcılığı hayal gücünü devreden çıkarmakta, özneyi etkin değil edilgin hale getirmektedir. Görüntüdeki hız insanın duyarlılığını, eleştirel aklın yargı gücünü yok etmektedir. Görsel teknolojideki bağımlılık algılamayı, anlamayı, yorumlamayı, eleştirmeyi değil, içgüdüsel davranışı, mekanik tepkileri, dolayısıyla şiddeti beslemektedir. Teknoloji ne kadar insan ve değerlerinden uzaklaşırsa insan da o kadar doğa varlığı haline gelmekte toplumsal şiddet burada filizlenmektedir.
Sonuç olarak insanını yapıp ettikleriyle bağlantısı nedeniyle, teknoloji etiğine duyulan gereksinim, artık bir “Olmak veya olmamak” sorununa dönüşmüştür. Kültür ve Eğitim Bakanlıklarının, yazılı görsel medyanın durumu ortada iken gayret gene bilgiye erişimde akademik duvarları yıkacak hocalarımıza, duyarlı yurttaşlara düşüyor. Doğal olarak bu karmaşa ortamında veriyi bilgi sanmanın kolaycılığından yakalarını kurtarabilen, muhalif edimi, eylemi yara çıkara dönüştürme çabasındaki söz cinlerinin daralttığı ufuklarını yıkıp aşmak isteyen yurttaşlar için. “Artık çok geç” dememek için...
(*) Bkz. Betül Çotuksöken, Notos Kitap.
MUCİZE ÖZİNAL
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- Kendisini canlı canlı dev yılana yutturdu!
- Cumhuriyet Savcısı açığa alındı!
- Erdoğan'dan RTÜK'e 'hızla tedbir' talimatı
- ORC'den çarpıcı 'Karadeniz' anketi
- Real Madrid Arda Güler için son noktayı koydu!
- Bahçeli'nin çağrısıyla ilk adım
- 'LBGT faaliyeti içinde olan bir derneğin...'
- Milli Savunma Bakanı'ndan 'teğmenler' açıklaması!
- En sağlıklı sebze seçildi: Türkiye'de yetişiyor
- Narin'in cesedini böyle saklamış!