Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Oktay Akbal Günü
Bugün, günlerden Oktay Akbal! Son yıllarını yaz-kış Akyaka’da geçiren Türk edebiyatının anıtsal yazarlarından Oktay Akbal’ın doğum günü. Türkiye Cumhuriyeti gibi, Oktay Akbal da 93 yaşında...
Bir Cumhuriyet aydınının doğum günü nasıl kutlanırsa, Oktay Akbal’ın doğum günü de öyle kutlanacak, kutlanmalı! Akyaka’da Yücelen Tesisleri’nde gerçekleştirilecek bu kutlamaya eşi Ayla Akbal’ın yanı sıra, Oktay Akbal’ın dostları, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, TYS, TGC temsilcileri, yerel gazetelerin temsilcileri, siyasi kişiler, okurlar katılacak ve konuşacak. Oktay Akbal’ı sevenler hasret giderecek, Oktay Akbal’ı anılarıyla yaşatacak. Ayrıca 1989-1995 yılları arasında üçüncü genel başkanlığını yaptığı Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından hazırlanan “Bir Düş Terzisi Oktay Akbal” kitabı da bu yaş gününde okurla buluşacak.
Eskilere gidince…
Şimdi biraz eskilere gidelim. 80. yaş gününü kutladığımız YTÜ’de, YTÜ –TYS işbirliğiyle 30 Mart 2004’te “Oktay Akbal Günü” adını verdiğimiz bir etkinliği anımsayalım. Gülsen Tuncer’in sunduğu bu etkinlikte Cengiz Bektaş, İlhan Selçuk, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Eriş, açılış konuşması yapmışlardı. Akbal’ın yaşamından kesitlerin yer aldığı bir filmi izlemiş, ardından Sami Karaören, Mehmet Başaran anılarını anlatmış, benim moderatörlüğümde de Demirtaş Ceyhun, Demir Özlü, Adnan Özyalçıner’in konuşmacı olarak katıldığı “Edebiyatımızda Oktay Akbal” konulu panel gerçekleştirilmişti. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde o zaman öğrenci olan sanatçı İlker Ayrık, Oktay Akbal’ın bir öyküsünü sahnede canlandırmıştı. Ne güzeldi, ne değerliydi! 12 yıl olmuş... Zaman ne kadar hızlı geçiyor!
“Oktay Akbal Günü” sonrası Oktay Akbal, gazetedeki köşesinde “Türkiye Yazarlar Sendikası” aydın birlikteliğinin, dayanışmasının güçlü bir örneğidir” diye nitelemiş, zaman konusunu da şöyle değerlendirmişti: “Zaman bu, elle tutulmaz, gözle görülmez, geçer gider... Bir bakarsın, nerden nereye gelmişsin. Evet, edebiyatta, sanatta gençlik-yaşlılık diye bir şey yoktur. Yaratanlar, yeni, taze duyarlılıklar, anlamlar getirenlerin yaşı da...”
‘Şairlere ölüm yok’
Oktay Akbal bugün 93 yaşında ama kendinin de dediği gibi, “edebiyatta, sanatta gençlik-yaşlılık diye bir şey yoktur”. Ayrıca “Şairlere ölüm yok” demesi de zaten bu nedenle değil midir?
Şimdi gelelim “Bir Düş Terzisi Oktay Akbal Kitabı”na... TYS, Oktay Akbal’ın ölümünün ardından yazılan onlarca yazıyı bu kitapta topladı. İlki, eşi Ayla Akbal’ın bu kitap için yazdığı: “Şelale Gibi Akan O Daktilo Sustu” başlığını taşıyor. Son günlerini anlatan Ayla Akbal, onun çok yazmak istediğini ancak daktilosunun başına geçip, yazmaya çalışırken “Bu daktilo bozuk, yazmıyor” demeye başladığını dile getiriyor. Başka daktilolar da bulunuyor, ancak onun da başına geçip onların da bozuk olduğunu söylüyor Oktay Bey. Son olarak da Ankara’dan Mustafa Balbay, bir daktilo getiriyor. Ama ona da “çalışmıyor” diyor. Ayla Akbal bu durum için şu yorumu yapıyor: “Aslında daktiloların bozuk olmadığını, onun yazma gücünün artık kalmadığını, tükendiğini, daktilonun tuşlarına basacak takatinin kalmadığını üzülerek anladım.”
‘Bir düş terzisi’
“Bir Düş Terzisi Oktay Akbal Kitabı” Semih Poroy’un çizdiği Oktay Akbal portresiyle, veda karikatürüyle başlıyor. TYS Genel Başkanı Mustafa Köz’ün yazısı ve Oktay Akbal’ın Cumhuriyet’te yayımlanan son yazısı “Huzur” ile sürüyor. “Yazılarda Oktay Akbal”, “Güncelerde Oktay Akbal”, “Söyleşilerde Oktay Akbal”, “Görüşler”, “İki Mektup”, “Oktay Akbal”ın Şiirleri”, “Fotoğraflarla Oktay Akbal” gibi bölümlerinde yer alan yazarlar ise, Orhan Erinç’ten Hikmet Çetinkaya’ya, Emre Kongar’dan Ali Sirmen’e, Sennur Sezer’den Orhan Bursalı’ya, Doğan Hızlan’dan Hilmi Yavuz’a, Yaşar Miraç’tan Egemen Berköz’e, Adnan Özyalçıner’den Selim İleri’ye varıncaya kadar onlarca yazarın duygu yüklü, sevgi ve saygı yüklü yazıları, övgüleri bulunuyor. “Bir düş terzisi Oktay Akbal”ı dostları, arkadaşları, meslektaşları olarak anlatıyorlar.
Kendine özgü okur
Cumhuriyet edebiyatımızın kurucularından olan Oktay Akbal, fıkra yazarlığında, öyküde, romanda, denemede, çeviride iz bırakan yapıtlar ortaya koydu. Özgün yapıtları gibi, kendine özgü de bir okur yarattı.
93. yaş gününde ben de buradan ona iyi ki doğdunuz Sevgili Oktay Akbal, diyorum. İyi ki doğdunuz, bize dünyayı, hayatı, insanları sevmemizi, bu sevmenin yolunu gösterdiniz; adaletsizliğe, hukuksuzluğa, zorbalığa karşı durmayı öğrettiniz. İyi ki doğdunuz!
HİKMET ALTINKAYNAK
Eleştirmen-Yazar
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
- Minikler Cumhuriyet'in ilanını gazete dağıtarak duyurdu
- Şok İddialar! Oktan Keleş: TUSAŞ Saldırısının Arkasında
- Bu kadarı pes! Çöp evden 10 kamyon çöp çıktı
- Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi
- FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen öldü
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- ‘Bu haliyle akla ziyandır’