Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Avrupa Avukatlar Günü
Av. Dr. Engin Ünsal
Türkiye Barolar Birliği CCBE Temsilcisi
Avukatlar Günü’nde yargı bağımsızlığı, yargıç güvenliği, siyasetin yargıdan elini çekmesi, yurttaşların hukuk konusunda aydınlatılması, avukatlık mesleğinin demokratik yapının kurulması ve kollanmasında ne kadar önemli olduğu konuşmalarla, broşürlerle, posterlerle, gazete ve televizyonlarla halka anlatılabilir.
CCBE, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin barolarını ve hukuk derneklerini temsil eden bir kuruluş. Genelde Avrupa Baroları ve Hukuk Dernekleri Meclisi olarak anılmakta ve bir milyondan fazla avukatı temsil etmektedir. Amacı AB ülkelerinde avukatlık mesleğinin kurallarının belirlenmek ve üye ülkelerin belirlediği kuralların iç hukuk hükmü haline getirilmesini gözetmektir.
Türkiye AB ile üyelik müzakerelerini sürdürmekte olduğundan TBB bu kuruluşun toplantılarına söz hakkı olan ama oy hakkı olmayan kuruluş olarak katılmaktadır. Bu toplantılara üç değerli meslektaşımla birlikte katılarak CCBE uygulamalarının TBB tarafından izlenmesi, gözlenmesi ve özümsenmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. CCBE, TBB’yi, Türk barolarını ve avukatlarını önemsediğinden yapmakta olduğu aylık toplantılarından birini 27 Mart 2020 tarihinde Ankara’da yapma kararını almıştır.
Avrupa Avukatlar Günü
CCBE, 2014 yılında aldığı bir kararla 25 Ekim gününün AB üyesi her ülkede Avukatlar Günü olarak kutlanmasını ve seçtiği bir konunun her ülkede Barolar Birliği tarafından gündeme alınmasını ve düzenleyecekleri bir konferans ile o ülke avukatlarının konuyu tartışmasını ve o konuda yapacakları değerlendirmelerin üye ülkeler tarafından dikkate alınmasını amaçlamaktadır..
Baroların seçilen konularda broşür yayımlamasını, kentlerin sokaklarına konu ile ilgili posterler asarak yurttaşların o konuda bilinçlenmesine ve duyarlı olmasına katkıda bulunulmasını istemektedir. CCBE bu davranışı ile hukukun üstünlüğünü insan hakları ile birlikte AB demokrasisinin temel taşı yapmak istemektedir. Bu yıl için seçilen konu, “Yurttaş Olarak Ceza Hukuku Kapsamında Adli Yardım Hakkı” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda tutuklu ve hükümlü olanlarla gözaltına alınmış olanların avukat isteme hakkı da gündeme getirilecektir. Adli yardımı adalete erişmenin en esaslı yolu olarak kabul etmektedir. Adalete erişmek, adalet istemek insan haklarının en temel noktasıdır ve bu temel hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesi ile de güvence altına alınmıştır. CCBE, sSosyal statüsü ne olursa olsun insanların adli yardımdan ücretsiz olarak yararlanmasını hukukun üstünlüğünün ve insanlık onurunun en temel ilkesi olarak kabul etmektedir.
CCBE’nin 25 Ekim’i Avukatlar Günü olarak seçmesi anlamlıdır, çünkü aynı gün tüm AB üyesi ülkelerde Avrupa Adalet Günü olarak kutlanmakta ve bu yoldan yurttaşlara hukuki hakları anlatılarak yargıya güvenlerinin artmasını sağlamaya çalışmaktadır. CCBE, geçmiş yıllarda Avukatlar Günü’nde çok ilginç konuların tartışılmasını sağlamıştır. Örneğin 2018’de “ Avukatlar Neden Vardır: Hukukun Üstünlüğünü Savunmak Temel Amaçtır”, 2017’de “Dijital değişim Avukat Yurttaş İlişkisini Zenginleştirecektir” 2016’da “Adalete Erişim”, 2015’te “Konuşma ve Düşündüğünü İfade Özgürlüğü” ve 2014’te “Avukat- Müvekkil İlişkisinin Gizliliği”. Görüldüğü gibi CCBE’nin seçtiği konuların tümü hukukun üstünlüğünü tüm AB üyesi ülkelerde egemen kılmaya yöneliktir.
Ülkemizde Avukatlar Günü
Ülkemizde de Avukatlar Günü kutlanmaktadır ve her devrimci girişimde olduğu gibi bu günün kutlanmasında da Atatürk’ün imzası vardır. Atatürk, 5 Nisan 1923 günü Ankara Barosu’nu açarken “Adaleti Türk avukatlarına emanet ediyorum ve bu günü Avukatlar Günü olarak ilan ediyorum” demiştir. Avukatlar Günü gerçekten önemli bir gündür ve bu ülkede hukukun egemen olmasına, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, demokratik hukuk devletinin kurulmasına çok ciddi katkılar sağlayabilir. Barolarımız 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlarken sadece birer balo düzenlemekle yetinmekte ve hukukun yurttaşlar tarafından özümsenmesine, yöneticilerin hukuk dışı davranışlarına hiç değinilmeden bu çok önemli olabilecek gün maalesef ıskalanmaktadır. Oysa Avukatlar Günü’nde yargı bağımsızlığı, yargıç güvenliği, siyasetin yargıdan elini çekmesi, yurttaşların hukuk konusunda aydınlatılması, avukatlık mesleğinin demokratik yapının kurulması ve kollanmasında ne kadar önemli olduğu konuşmalarla, broşürlerle, posterlerle, gazete ve televizyonlarla halka anlatılabilirdi. Eğer Avukatlar Günü, balo yaparak değil, halka demokrasi ve hukuk anlatılarak kutlansa Türkiye çok daha başka bir ülke olurdu.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
- Minikler Cumhuriyet'in ilanını gazete dağıtarak duyurdu
- Şok İddialar! Oktan Keleş: TUSAŞ Saldırısının Arkasında
- Bu kadarı pes! Çöp evden 10 kamyon çöp çıktı
En Çok Okunan Haberler
- Sanıklar tek tek ifade verdi
- Özgür Özel'den 'ABB' açıklaması
- Kelepçeli burjuvanın duyulmayan çığlığı
- Belediyelerden hastane adımı
- Yavaş'tan 'istifa' iddialarına açıklama
- ‘Yediniz, içtiniz, geldiniz’
- Görüntülerle ortaya çıkardı: Doktor gözaltında
- Konserve ton balığında cıva tespit edildi
- Galatasaray, Tottenham'ı sahadan sildi!
- Tuncer Bakırhan hakkında soruşturma