Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Avatarın kim olduğunu gösterir - Halil AKSU
Oyunlar, sosyal medya ve bugünlerde artık Metaverse hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Bu ortamlarda kişinin dijital haline avatar deniliyor. Avatar kelimesinin kaynağı Sanskritçe olup Hinduizmdeki tanrıların yeryüzüne indiklerindeki halleridir. Günümüzde ise özellikle Metaverse dünyasındaki figürümüzdür.
Peki, bu figür neye benzeyecek? Büyük oranda iki temel yaklaşım var. Aynı sosyal medyada olduğu gibi, genelde çoğu insanların daha formel, iş ortamlarına uygun, daha kurallara ve normlara uygun davrandıkları hesapları var. Bir de içlerindeki arzuları, fantezileri, hayalleri yaşadıkları, sergiledikleri, yansıtmaya çalıştıkları profilleri var.
GERÇEK KİŞİLİĞİMİZ
Neden böyle yaparız? Çünkü iş dünyasının birtakım normları var. Hâlâ bunlar geçerli. Ne kadar modernleşsek de ne kadar özgürleşsek de bazı konularla ilgili önyargılar devam ediyor. Bundan dolayı birtakım resmi ortamlarda, mesela işyerinde, konferanslarda, eğitimlerde veya bunlara benzer ortamlarda daha resmi görüntüler ve davranışlar sergileyebiliyoruz. Ama resmi olmayan ortamlardaysa tümüyle ikinci veya aslında gerçek kişiliğimizi yaşayabiliyoruz.
Metaverse dünyasında tümüyle özgün ve modanın en uç noktalarından farklı örnekler görmek mümkün. Hatta insan olmak zorunda da değiliz. Bu zamanda ve mekânda kalmak zorunda da değiliz. Yani farklı gerçek veya hayal ürünü hayvanlar olabileceğimiz gibi, taş devrinden bugüne veya uzaydaki bir bilimkurgu senaryosunda da olabiliriz.
Metaverse dünyasını aslında cazip kılan da bu. Yaratıcılığımızı çok ciddi geliştirecek. Ayrıca hayallerimizi özgürce yaşama olanağını bize sunacak. Bu da toplumsal gelişimimizi ve çeşitliliğimizi zenginleştirebilir. Ayrıca mevcut ve yeni kültür-sanat disiplinlerini de geliştirebilir. Bugünlerdeki NFT çılgınlığı ile başlangıcını zaten gördük. Daha da gelişecek.
YEPYENİ BİR EKONOMİ
Bu dünyada, tasarımcılar, mimarlar ve sanatçılar için sonsuz olanak bulunuyor. Çünkü herkes bu tasarımları kendisi yapamayacak; bazı eşyaları, detayları ve davranışları hazır kataloglardan seçecek ve satın alacak. Örneğin unicorn (tek boynuzlu at) olmak isterseniz, bunun hazır tasarımını birkaç kripto para ile satın alabilirsiniz. Bu unicorn şahlanabilsin isterseniz, ki bu ayrı bir davranış özelliğidir, bunu da ayrıca almanız gerekebilir. Boynuzu da yanar döner gökkuşağı renklerinde olsun derseniz, onu da belki başka bir sanatçıdan almanız gerekebilir.
Görüldüğü üzere sadece avatarlar dünyası yepyeni bir ekonomi oluşturacaktır. Avatarınız da sizin kişiliğinizi yansıtacaktır. Ayna ayna söyle bana...
YÖNETİM DANIŞMANI
DİJİTAL DÖNÜŞÜM UZMANI
HALİL AKSU
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- 'Adama lafını yedirirler böyle, ensendeyim'
- Teğmenler hakkında yeni gelişme!
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- MHP'den 5'inci paylaşım da aynı saatte geldi!
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- Mesele 'yeşil alan' değil 1.5 milyar dolar!
- Rusya, bir ülkeye daha gaz tedarikini kesiyor
- 'Atatürk’e bağlılık ne zamandan beri suç sayılıyor?'