Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Zeytinbağı değil 'Tirilye'

23 Şubat 2012 Perşembe
\n

Bursa’nın kıyı beldesi tarihi adına kavuşmak için yıllardır uğraşıyordu

\n\n\n\n\n

Mudanyanın, 1963te Zeytinbağı adı verilen beldesi eski adı Tirilyeye kavuştu. Belde sakinleri,Zeytin pazarlarken zorluk çıkıyordu, hatadan dönüldüdiyorlar...(26 Ocak 2012-gazeteler)

\n

Haberi okuduğumda hem sevindim hem düşündüm: Mademki kabul edecektiniz; neden o güzel insanlara 5 yıldır çile çektirdiniz?

\n

Açayım..

\n

Hepimizin kuşaktan kuşağa Tirilye dediğimiz Zeytinbağının asıl adını resmen kullanabilmesi için belediye meclisi Mart 2007de ilk kararını alıp İçişleri Bakanlığına başvurduğunda, Tirilye Tarihini İstiyor başlığıyla şunları yazmıştım:

\n

Tarihten gelen yerleşim adlarını Türkçeleştirme adına değiştirenlerin gücükentlere yetmemiş olacak ki, heveslerini hep köy ve beldelerden almışlar.

\n

Örneğin Smyrnadan gelen İzmire; Angoradan gelen Ankaraya; Mabolladan gelen Muğlaya; Kaisareiadan gelen Kayseriye ve daha birçok köklü kentimizin bin yıllara uzanan isimlerine dokunamamışlar. Bu yöndeki kültür yoksunuyetki hırslarını, sayısız köy ve beldemizin uygarlık adlarından almışlar...

\n

Buna karşın halkın söyleminde eski’! adlarıyla anılmayı sürdürenler arasında ise artık yeter deyip tarihsel unvanlarına yeniden kavuşmak isteyenler de var. Adı 1963’te Zeytinbağı olarak değiştirilen Tirilyenin isteği, belediye meclisinin 1 Mart 2007 tarihli toplantısında alınan 13 sayılı kararla hükümete iletildi. Beldenin bağlı olduğu Bursa ilinin bile adını antik Prusisadan aldığını; hatta ilçe merkezleri Mudanyanın yakın çağlara kadar Montanyaolduğunu anımsatan Tirilyeliler, Zeytinbağına hâlâ alışamadıklarını söylüyorlar.

\n

Özellikle ince kabuklu Tirilye zeytiniyle birlikte, içimi hoş Tirilye şarabının da ünü öylesine yaygınmış ki devlet ziyafetlerinin mönüsünde bile bu isimle yer almışlar.

\n

Belediye Başkanı Ali Turan, resmi yazışmalarında ve kartvizitinde de Zeytinbağının yanına Tirilye de yazıyor. İçişleri Bakanlığına iletilmesi için Bursa Valiliğine sunulan karara ait gerekçe raporlarını şöyle özetliyor: Adımız Osmanlıda Trilyaidi. Cumhuriyet zaten bunu Türkçeye uyarlayarak Tirilyededi. İspanyollar bile örnek götürerek Tirilye adıyla zeytin yetiştirdiler. Dünya böyle tanıyor.

\n

Bakalım Bursa Valiliği ile İçişleri Bakanlığı, bu duyarlı talep karşısında örnek bir çağdaş uygarlıktutumu gösterebilecekler mi?(Cumhuriyet-27 Nisan 2007)

\n

İki kelimelik ‘red’

\n

Ne var ki bu merakımız hüsranla sonuçlanmış, onca ayrıntılı rapor ve belgelerle yapılan başvuru iki kelime ile uygun görülmemişti...

\n

Neden mi?

\n

Yanıtı için 15 Mayıs 2009 tarihindeki Tirilyenin deYerelTalebi Var başlıklı yazımı da özetleyerek aktarayım:

\n

İçişleri Bakanı Beşir Atalayın Güneydoğu için yerel talepler gelirse köylere Kürtçe isimlerinin verilebileceğini açıklaması, yeniden Tirilyeolmak isteyen Zeytinbağında heyecan yarattı.

\n

Yaklaşık 2 yıl önce İçişleri Bakanlığına yaptıkları başvurunun gerekçesizreddedildiğini anımsatan Zeytinbağılılar, Kürtlere gösterilen yakınlık herhalde biz Türklere de gösterilir; çünkü Zeytinbağında artık Rum kalmadı ama biz yine de tarihi adımızla anılmak istiyoruzdiyorlar..

\n

Ayrıntılı gerekçelerle bakanlığa iletilen yerel talepsadece tek satırla reddedildi: Beldenizin isim değişikliği uygun görülmemiştir.

\n

Şimdi ise aynı İçişleri Bakanınca Güneydoğudaki Kürt köyleri için gösterilen açılımın ülkedeki tüm isimleri değiştirilmiş tarihi yerleşmeleri de kapsamasını dileyen Tirilyeliler, özellikle yerel talepleri bulunduğu için kendilerine verilen retyanıtının da gözden geçirilmesini bekliyorlar.

\n

Ve ‘bakan’ değişince

\n

İşte bu gözden geçirme de yıllar sürdü! Tirilyeliler ise taleplerini yinelemekten bıkmadılar 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra belediye meclisi 3 Ekim 2011de bir karar daha alarak bakanlığa iletti.

\n

İçişleri Bakanlığının böylesine haklı bir istemi uygun görebilmesi için meğer Bakanın değişmesi gerektiğini ise bu başvuruyla öğrenmiş olduk. Yeni İçişleri Bakanı İdris Naim Şahinin isim değişikliğini uygun görmesi üzerine alınan Bakanlar Kurulu kararının yayımlandığı 25 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete şunu da gösteriyor; ülkemizde devlet yönetimi kurumsal değil kişisel kararlarla yürüyor.

\n

Her neyse, Tirilyelileri kutluyor, darısı yine Mudanyaya bağlı zorla Güzelyalı mahallesi olan Burgaza; Nilüfer ilçesi köylerinden Gümüştepe denilen Misiye ve diğer düzmece isim değişiklikleriyle tarihsel adlarını yitirmiş beldelerimize, köylerimize…” diyoruz.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları