Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Trakya'da bir umut: Kırklareli

23 Haziran 2011 Perşembe
\n

TÜRKEV’in 29’uncu Tarihi Türk Evleri Haftası mayıs ayında Kırklareli’nde yapıldı

\n\n\n\n\n

Seçim öncesi kamuoyuna yeterince yansıyamayan önemli etkinliklerden biri de Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneğinin (TÜRKEV) Kırklarelinde düzenlediği 29uncu Tarihi Türk Evleri Haftasıydı. Trakyada Bir Umut: Kırklarelibaşlığıyla gerçekleştirilen hafta, 9 Mayısta İstanbuldaki açılış oturumlarıyla başladı, izleyen günlerde Kırklarelide sürerek 15 Mayısta aynı başlıklı bir bildirgeyle sona erdi.

\n

TÜRKEVi, 1976da tarihi evlerimizin koruyucu meleği Perihan Balcı kurdu; 1978de Auropa-Nostra üyeliğine kabul edildi; 1979da da Bakanlar Kurulunca kamu yararına derneksayıldı.

\n

Dernek 1984te restore ettiği Hamamizade Dede Efendi Evindeki etkinliklerin yanı sıra, her yıl farklı bir kentimizde gerçekleştirilen Türk Evleri Haftalarıyla da koruma bilincinin yurt düzeyinde gelişmesine önemli katkılarda bulunuyor.

\n

Perihan Hanımın isteğiyle 2005 yılında TÜRKEV Başkanlığını üstlenen mimar Prof. Dr. Cengiz Eruzun, 29’uncu haftanın İstanbul oturumlarının yapıldığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine bağlı Tophane-i Amiredeki açılış konuşmasında dedi ki; Zenginliğimizin farkında değiliz. Umuyoruz ki ülkenin yeni yönetim döneminde kültürel mirasımıza bağlılık fazla önemsenecek..

\n

Seçim kampanyasının çılgın oy projeleriarasında kültürle ilgili hiçbir önerinin bulunmaması Eruzunun bu dileğiyle çelişse bile, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlunun sözleri yüreklere su serpiyordu: Kentlerimizin geçmişini yok etmeden çağdaşlaşmak, öz kimliğimizle gelişmenin önkoşuludur. Bunun için asıl görev yerel sorumlulara düşüyor. Tüm imar uygulamalarında öncelikle tarihi dokularımızı gözetmek ulusa ve insanlığa karşı temel borcumuzdur.

\n

Bildirge ne diyor?

\n

Peki, bu nasıl olmalı; imar ve kentleşme uygulamalarında tarihten gelen kimlik değerlerimizi yaşatabilmek için izlenmesi gereken temel politikalar nasıl belirlenmeli?

\n

Yanıtı Kırklareli Bildirgesinde veriliyor; yeter ki ülke yönetimini üstlenenler; yerel yöneticilerimiz; halkımız ve tüm ilgililer, bu vurgulamaları önemseyen bir kültür politikasının yaşamsal değerini kabul ederek, imar ve kalkınma politikalarında temel alınmasını sağlasınlar...

\n

İşte, Kırklareli Üniversitesi Konferans Salonunda dile getirilenlerle kaleme alınan Trakyada Bir Umut: Kırklarelinden bir özet:

\n

1- Geleneklerine bağlı toplumumuzun kültür ve doğal varlıklarını korumak, yaşatmak ve geliştirmek esastır. Bu amaçla:

\n

A- Ekonomideki emlak rantı egemenliğine son verilmelidir. Kent topraklarının yalnızca rant amaçlı kullanımını hedefleyen imar düzenini etkisiz kılacak bir kimlikli kentleşme reformuna acil ihtiyaç vardır.

\n

B- Toplumun sosyal güvencesi sağlanmalıdır. Ülkemizde sosyal güvenceden yoksun bırakılan toplum, mülk sahipliğini yegâne gelecek güvencesi olarak gördüğünden, kültür mirası eski evlerin apartmanlara dönüştürülmesi, bugünkü kişiliksiz kentsel çevreleri yaratmış ve koruma bilincinin gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle halkın geleceğinin emlak sahipliliği ile değil, sosyal devlet anlayışıyla güvenceye alınması, mimari mirasın korunması açısından önem kazanmaktadır.

\n

2- Kentsel korumada kamu kurumları kadar toplum da sorumludur. Bunun başarılabilmesi için:

\n

A- Kentteki duyarlı kesimler örgütlenmelidir. Yanlış uygulamalara sivil uyarı ve eleştiri özgürlüklerini değerlendirirken doğru uygulamalarda sorumluluk üstlenmeleri, sonuç alıcı başarıları yatacaktır.

\n

B- Kültürel ve doğal varlıkların yaşatılması yerel sorumluluk olduğu kadar ulusal ve evrensel bir yükümlülüktür. Bu nedenle üniversitelerimizin de sivil inisiyatif çalışmalarına katılım ve desteklerinin sağlanacağı bir ortamın güçlendirilmesi hedeflenmelidir.

\n

3- Korumada yapıların restorasyonuyla yetinilmemeli, geçmişten gelen kimlikli kentsel mekânların ve toplumsal ilişkilerdeki insaniliğin de yaşatılması desteklenmelidir. Bu amaçla;

\n

A- Kentin geleneksel çarşı, pazar ve arastaları kimlikli yaşamın sürdürülmesi için korunmalıdır. Kent insanlarının hemşerilik ilişkilerini yozlaştıran, esnafımızı ekonomik dar boğaza sokan süpermarket ve alışveriş merkezlerinin kent dışına çıkarılması gerekmektedir.

\n

B- Tarihi çarşıların yanı sıra yeni yerleşmeler için de geleneksel dokular örnek alınarak, siteyerine mahallekültürü içinde tasarlanacak mekânlarla, insanların birbirleriyle ve esnafla buluşacakları alışveriş mekânları oluşturulmalıdır.

\n

Bildirgenin tümünü okumak isteyenler TÜRKEVin internet sitesinden yararlanabilirler.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları