Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Pembe Konak ve Öyküsü

28 Mart 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

1924’ten 74e dek Cumhuriyet gazetesine Cağaloğlunda kucak açan Pembe Konaksatıldı. Konağın sahibi gazetemiz değil, ama bize Neden sattınız? diyenler de az değil.

\n

Yıllarımızı tarihi yapıların korunmasına adadığımızdan, bana mesleki sorgulamalar da yapılıyor: Şimdi nasıl yaşatılacak; onca anı ne olacak?

\n

Samimiyetlerine inandıklarıma açıklamaya çalışıyorum: Nadilerin mirasçıları konağı yıllar önce gözden çıkarmıştı Eski eser kaydı olmasaydı çoktan yıkabilirlerdi.

\n

Haberi, Hasan Cemalin Milliyetteki Pembe Konaktan Butik Otel Olur mu?yazısından okuyanlara ise sadece şunu anımsatıyorum: Neden satıldığını o benden daha iyi bilir; çünkü satıcıların en gözde Genel Yayın Müdürüydü!

\n

Gazetemiz, mirasçıların istedikleri fahiş kirayı ödeyemediği için Şişliye taşınmak zorunda kaldığındaCağaloğlu Öksüz Kaldıdiye yazan Yalçın Bayer ise özetle şunları anımsatmıştı:

\n

Cumhuriyet 12 Eylülde en son kapatılan gazeteydi. Derken Genel Yayın Müdürlüğüne Hasan Cemal getirildi. İzlediği liberalçizgiyi benimsemeyen İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Hikmet Çetinkaya, Oktay Akbal, Melih Cevdet Anday gibi isimlerle birlikte çalışanlardan 80 kişi, 1991de gazeteyi terk edince satış dibe vurdu. Hasan Cemal, Okay Gönensin ve Müessese Müdürü Emine Uşaklıgil ayrılmak zorunda kaldı.” (Hürriyet-16 Ekim 2005)

\n

Şimdi Hasan Cemal içim burkuluyordediği yazısında soruyor; İstanbulun tarihi dokusunu korumak için nice kampanyaya imza atmış olan Cumhuriyet gazetesi, kendi tarihine karşı niye bu kadar kayıtsız kalmış ya da vefasız davranmıştı; bilemiyorum? (Milliyet-25 Mart 2012)

\n

Sorunun muhatapları arasında kendisinin de bulunduğunu belirtse bile, aynı vefasızlığın Cumhuriyete değil, ailenin mirasçılarına ait olduğunu nasıl bilemiyor? Hayret!değil mi?

\n

İlhan Abimiz, akşam yemeklerinden birinde bu tür şaşırmalarımızın çoğaldığını görünce Çocuklardemişti, birçok şeye hâlâ nasıl hayret edebildiğinize şaşırıyorum! Evet, hayretimi geri alıyorum...

\n

Hem konut, \t\them gazete

\n

1908’de yapılan bina, İttihat ve Terakkinin merkeziydi. Bu nedenle halk arasındaki adı Merkezi Umumiydi. Emperyalizmin yağdanlığı İstanbul basını Mustafa Kemale veryansın ederken, Kurtuluş Savaşımızı destekleyen ise Yunus Nadinin yayımladığı Yeni Gün

\n

Gazete, Atatürkün önerisiyle Cumhuriyetadına kavuştuktan sonra yine Nadinin satın aldığı bu konağın alt katlarına yerleşti; çünkü 3üncü kat aynı zamanda ailenin konutuydu. Eşi Berin Nadi çocuklarını burada büyütmüştü.. Böylece gazete, ailenin konağında 50 yıl yayımlandı; 74’ten sonra da aynı bahçedeki yeni binaya taşındı.

\n

Konakla gazetenin mülkiyet ilişkisi ise Berin Nadinin hissesinin yüzde 25ini Cumhuriyet Vakfına bağışlamasından ibarettir. Vakıf, 90lardaki bunalımın ardından yayın ilkelerini güvenceye almak üzere kurulmuş; başkanlığına İmtiyaz Sahibiolarak İlhan Selçuk seçilmişti

\n

Şimdiki başkanı Orhan Erinç olan vakfın senedinde deniyor ki: Cumhuriyet, ne hükümet, ne de parti gazetesidir. Yalnız Cumhuriyetin ve demokrasinin savunucusudur.

\n

İşte bu nedenledir ki gazetemiz, Pembe Köşk bir yana, 85 yıldır herhangi bir binaya bile sahibi olamadı. Tek ve erişilmez sermayesi, bağımsızlığı ve özgürlüğünden ödün vermemesi ve buna güven duyan okurlarıdır.

\n

Pembe Köşk içinse artık yapılabilecek olan mimari özgünlüğünün gözetildiği bir yenilemeyle (restorasyon) kuşaktan kuşağa yaşatılarak korunmasını sağlamaktan ibarettir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları