Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Ömerli'nin Mimarı

19 Ekim 2011 Çarşamba
\n

\n\n\n

Önce yerel gazetelerden birkaç haber özetleyelim:

\n

SEMPOZYUM BİLDİRGESİ: Mardin Artuklu Üniversitesi, Ömerli Kaymakamlığı, belediye, Dicle Kalkınma Ajansı ve Şarkiyat Araştırmaları Derneği işbirliği ile yöresel6 dilde düzenlenen Uluslararası Ömerli Sempozyumunun sonuç bildirgesi yayımlandı.

\n

Atatürk Kültür Merkezinde farklı ülkelerden 50 bilim insanının bildirilerini Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Süryanice ve Ermenicesundukları sempozyumun sonuç bildirgesinde; bölgedeki kültürel zenginliğin toplumsal kalkınmaya kazandırılması için Ömerliye bir yüksekokul kurulması, ortak dilekolarak vurgulandı.

\n

STK’LERLE TOPLANTI: Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ, Ömerlide yüksekokul açılması için 20 STK temsilcisiyle bir araya geldi.

\n

Ömerlinin tek çıkış noktasının eğitim olduğuna dikkat çeken başkan, yüksekokul için dernek kurulduğunu, 12 bin imza toplandığını da belirterek öğrenimebağcılık, kadastro, çocuk gelişimi ve grafik tasarım alanlarında başlanabileceğini söyledi.

\n

STKler projeyi tüm güçleriyle desteklediklerini, açılacak yüksekokulun Ömerliye eğitim, ekonomik gelir, kültürel zenginlik, tanıtım ve göçün önlenmesi konularında büyük katkısı olacağını vurguladılar.

\n

KENTSEL HİZMETLERDEN: Ömerlide görüntü kirliliği yaratan telefon direkleri 2010da kaldırılarak kablolar yeraltına alınmıştı. Şimdi ana caddelerdeki elektrik direkleri de kaldırılıyor; Ömerli Şehir Stadı tamamlanıyor... Sporla birlikte bayramlarda, festivallerde gösteri ve şenliklerin de yapılabileceği stat, ilçedeki çağdaşlaşmaatılımının önemli projeleri arasında...

\n

Tarihi Asri Mezarlık bakımsızlıktan kurtuluyor. Hayvanların otladığı, çöplüğe benzeyen mezarlığın Ömerliye yakışmadığını söyleyen Altındağ, Kutsal alanı utanç duymayacağımız hale getireceğizdedi.

\n

Kısa tarihçe

\n

Eski Maserti köyü olan Ömerli 1953ten bu yana Mardinin ilçesi. 16 bin nüfuslu, merkezde 8 bin kişi yaşıyor.

\n

Asur uygarlığından kalma harabeleri Yukarı Mezopotamyanın kültürel izlerini taşıyor Merkezdeki Süryani Kadim Mor Cırcıs Kilisesi restore edilerek ibadete açılmış. Süryani tarihine ait belgelerde, yerleşmenin 1517de Yavuz Sultan Selimin seferleriyle Osmanlı egemenliğine girdiği belirtiliyor. Cumhuriyetin 1925te atadığı ilk nahiye müdürü ise Kemal Efendi.

\n

...ve Yılmaz\t Altındağ

\n

Eğitim, kültür, kentsel gelişme ve çağdaşlaşmayı yerel yönetim hedefleri olarak öne çıkaran Ömerli Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ, hem mimar hem de Türkiyenin siyasi parti haritasında Güneydoğudaki yegâne CHPli belediye başkanı.

\n

Ömerlide doğdu (1969); lise öğrenimini Ömerli Lisesinde; mimarlık eğitimini de Yakın Doğu Üniversitesinde 96da tamamladıktan sonra Mardinde Mimarlar Odası Temsilciliğinin kuruluşuna önderlik etti 5 dönem başkanlığına seçildi.

\n

İldeki Cezaevlerini İzleme Kurulundan üniversitenin kuruluş komitesine, Kültür ve Turizm Derneğinden Kent Konseyine kadar birçok STKde yer alan Altındağ, 2009’da Ömerli Belediye Başkanı seçildi.

\n

Babası Rıfat Altındağ da 37 yıl Ömerlide belediye başkanlığı yapmıştı... Süleyman Demirel cumhurbaşkanıyken Eğitime Katkı Ödülünü verdiği; halkın 7 dönem üst üste başkan seçtiği CHPli Rıfat Beyin 2007deki ölümünde, AKPli Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu da Örnek aldığım, çok değerli bir ağabeyimizi yitirdik demiş, binlerce kişi haftalarca yas tutmuştu...

\n

Şimdi Yılmaz Altındağ, hem babasının toplum için belediyecilik anlayışını sürdürmek hem de mimarlığının yüklediği kentsel sorumlulukları yerine getirmek üzere gece gündüz çalışıyor.

\n

Yolunuz Mardine düşerse, bir kahve içimlik ziyaretiniz bile mimarımızın kentine hizmet coşkusunu daha da arttırmaya yetecek.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları