Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Kaz Dağları'nın Feryadı

13 Haziran 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Kaz Dağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliğince 2-3 Haziranda Gürede düzenlenen Ulusal Çalıştayı duydunuz mu?

\n

Özel ilgisi olanların dışında eminim ki yanıtı hayırdır... Çünkü ulusal medyamız ülkeyi yönetenler hapşırsa, haber yapmayı pek seviyor, ama İstanbul dışındaki kentlerimiz tüm ulus için en yaşamsal etkinlikleri de yapsalar hiç önemsemiyor...

\n

Nitekim onca birikimli uzmanla gerçekleşmiş önemli bir çalıştayın kendisi bir yana, sonuç bildirgesini bile ulusal(!) basından öğrenebilen varsa beri gelsin...

\n

İşte ülkenin en değerli doğa ve kültür hazinelerinden biri için yaşamsal önem taşıyan vurgulamalardan özet:

\n

Tarihsel uyarılar

\n

Kaz Dağları aynı coğrafyada yaşayan 1 buçuk milyon insanın, bitkinin, yaban hayatının ve sularının yaşam sigortasıdır. Ancak 2 milyon 580 bin dönüme yayılmış bu alanın eşsiz ormanları, yangın, kaçak yerleşme, rüzgâr devriği, böcek tahribatı yetmiyormuş gibi bacalarından zehir yayılan termik santralların neden olduğu kirlilik baskısı altındadır. Bu olumsuzluğa madencilik adıyla sürdürülen altın işletmeciliği de damgasını vurmuştur.

\n

Çalıştaydaki değerlendirmelerden doğan öneriler özetle şöyledir.

\n

1 - Ekolojik, kültürel, toplumsal ve biyoklimatik bütünlük oluşturan Kaz Dağları ve çevresi için özel yasa çıkarılmalıdır.

\n

2 - Milli Park sınırları tüm Kaz Dağlarını içerecek şekildegenişletilmeli; ancak -sadece Çanakkale kesiminde- 323 orman köyündeki 130 bin orman köylüsünün Kaz Dağları ile olan sosyal, ekonomik, kültürel ve organik bağları göz ardı edilmemelidir.

\n

3 - Dünya Bankası destekli Gen Kaynaklarının Yerinde Korunması (GEKYA) Projesiiçin koruma mevzuatı eksiktir. 32 bin 370 dekar genişliğindeki proje alanı yasal güvence beklemektedir.

\n

4 - Bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Nitelikli Turizm Bölgesi ilan edilmiştir; ancak Kitle Turizmi Kaz Dağlarına uygun değildir. Doğayla barışık yöre köylerinde pansiyonculuğu hedefleyen turizm yeğlenmelidir.

\n

5 - Yöre halkı bu eşsiz mirasa ülkeyi yönetenlerin anlayamayacağı kadar sahip çıkmakta; doğal, kültürel, çevresel ve sosyo-ekonomik katkısını ve yaşamsal değerlerini önemsemektedir. Bu nedenle, Kaz Dağlarının geleceği konusunda, köy tüzelkişilikleri, sivil toplum örgütleri ve çevreci kuruluşların görüşleri mutlaka göz önüne alınmalıdır.

\n

6 - Kaz Dağlarını, UNESCOnun Dünya Kültür Mirasıolarak ilan edebilmesi için tüm paydaşların bu konuda yoğun çaba göstermesi gerekmektedir.

\n

7 - İşgaldeki orman (2B) arazilerinin satışı, yabancılara toprak pazarlanması ve kentsel dönüşüm olarak anılan 3 ayrı sakıncalıyasa ardı ardına yürürlüğe girmiş; adıyla tam tersi bir düzenleme olan Tabiatı Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik Yasası da ilgili komisyondan geçmiştir. Bu yasalar ülkemizdeki tüm doğal zenginliklerimizin idam fermanlarıdır.

\n

8 - Kaz Dağlarında 285 ayrı noktada, 5 bin 657 dekarlık alanda altın arama ve işletme faaliyetleri tüm hızıyla sürdürülmekte; kurulu olan ve kurulacak ağır sanayi tesisleri de (termik santrallar, çimento fabrikaları, yeni limanlar vs.) bu coğrafyadaki tüm canlıların yaşamını yok etme aşamasındadır. Bu faaliyetlerin derhal durdurulması birçok açıdan yaşamsal zorunluluktur.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları