Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Karikatürlü Ev' küreselleşiyor (18.10.2012)
Belçika’daki uluslararası toplantıda tanıtılan ‘Ev’lere dünyanın ilgisi artıyor...
\n\n\n\n\n\n
Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Kâmil Masaracı’nın girişimleriyle değişik kentlerimizde yaygınlaşmaya başlayan “Karikatürlü Ev”ler bir süredir dünya karikatür çevrelerinin de ilgisini çekiyor. Çocuklara karikatür kurslarının verildiği evlerdeki sanat etkinlikleri arasına yabancı çizerlerin sergileri de ekleniyor; artık uluslararası buluşmaların gündeminde Türkiye’nin Karikatürlü Evleri yer alıyor…
\nÖnceki yıldan bu yana Karaburun, İskenderun, Milas ve Küçükkuyu’da açılan, son zamanlarda da Eskişehir-Tepebaşı ve Ayvalık’ta mekânları belirlenerek açılış hazırlıkları yapılan Karikatürlü Evler ilk kez yurtdışında tanıtıldı.
\n6-9 Eylül’de Belçika’nın Kruishoutem kentindeki “Avrupa Karikatür Merkezi”nde 4’üncüsü yapılan “Dünya Karikatür Müzeleri Toplantısı”na Türkiye’den Milas Turhan Selçuk Karikatürlü Ev adına Kâmil Masaracı ve Ruhan Selçuk, Eskişehir’deki Atilla Özer Karikatür Evi adına da Vicdan Özer ile Deniz Çil katıldı… Toplantıda temsil edilen diğer ülkeler ise Amerika, Bulgaristan, Polonya, Hollanda, Portekiz, Mısır, Lüksemburg, Sırbistan, İsrail, Azerbaycan ve Belçika’ydı.
\nBu toplantıları, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin geçen yıl aramızdan ayrılan emektar müdürü Prof. Atila Özer 2009 yılında başlatmıştı. İzleyen yıllarda ise İran (Tebriz-2010) ve Sırbistan (Zemun-2011) ev sahipliğini üstlenmişti.
\nBelçika’daki buluşmada, bundan sonraki toplantıların Prof. Özer’in doğum günü olan 3 Nisan’larda yapılması kararı da alındı.
\nAnlamlı Konuşmalar
\nBu “vefa”ya teşekkür eden eşi Vicdan Özer açıklamasında özetle şunları söyledi:
\n“Prof. Özer dünya karikatür müzelerinin birbirlerini tanımalarını, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını ve bunun için buluşmalarını çok arzu ediyordu… Hatta yayımlanmış Karikatür Müzeleri diye kitabı vardır. Böyle bir buluşmayı 2009 yılında on ülkenin müze yöneticilerini Eskişehir’de bir araya getirerek hem birbirlerini tanımalarını, hem de sorunlarının konuşulmasını gerçekleştirmişti. Bu toplantılar her yıl bir ülkede tekrarlanarak artık gelenekselleşti.”
\nKâmil Masaracı da “Merhaba Gülen Düşünce” diyerek başladığı Belçika toplantısındaki konuşmasında, Turhan Selçuk Karikatürlü Ev için demişti ki:
\n“Tahmin ediyordum ki dünyada, biliyordum ki ülkemde bazı çocuklar ve gençler karikatür çizmek istiyorlardı. Bunların bir kısmı yeteneklerinin farkında, bir kısmı da değildi. Çizmek için kime ve nereye başvuracaklardı? Gene tahmin ediyordum ki dünyada, biliyordum ki ülkemde, unutulan sanatçılar vardı. Onların hatırlandığı yerlere gereksinim vardı. Ve bu yerleri ziyaret etmek isteyen birçok insanın beklediğini de biliyordum. (...) Şimdi orada Milaslı çocuklar ve gençler karikatür çiziyor. Asla asık suratlı bir dünya istemiyorlar. Anne ve babalarının da yüzleri gülüyor. Yani tüm Milaslılar gülüyor… Ziyaretçiler Turhan Selçuk’un karikatürleriyle buluşuyor; onun düşlediği dünyayla tanışıyor. Milaslılar dünyamıza bir tebessüm yolluyor.”
\nSergi Değişimi
\nBelçika’da konferanslar, sergiler ve tartışma oturumlarıyla gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesinde ise “diğer sanat dallarındaki gibi karikatürün de sınırları ortadan kaldıran gücü” olduğu vurgulanarak bu buluşmanın amacının “tüm dünyadaki karikatürlü ev ve müzelerinin işbirliğini ve bilgi paylaşımını geliştirmek” olduğu açıklandı.
\nNitekim farklı ülkelerden çizerlerin karma ya da kişisel eserlerinin, buluşmaya katılan diğer ülkelerde sergilenmesine yönelik programlar yapılırken aynı amaca yönelik “1. Dünya Savaşı Karikatürleri” sergisi ile “Ödüllü Belçikalı Çizerler” sergisinin de en kısa sürede Türkiye’deki Karikatürlü Evlerde ülkemiz izleyicilerine sunulmasına da karar verildi.
\nAdları geçen sergiler Milas Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’den başlanarak ülkemizdeki diğer Karikatürlü Evleri de ziyaret edecekler...
\nİlgi Artıyor
\nBelçika toplantısıyla birlikte “evrensel”leşmeye başlayan Karikatürlü Evlerde, çocukların atölye çalışmaları büyük ilgi görüyor. Her sergi, bulunulan kentte yankı uyandırıyor. Yerel, ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarıyla dünya çizerleri bu evlerle tanışmış oluyor. Kültür ve sanat söyleşileriyle kentin düşünce ortamına katkıda bulunuluyor.
\nÇoğu kültür mirası niteliğindeki binalarda belediyelerce gerçekleştirilen bu “Ev”ler, heykel, resim fotoğraf gibi diğer sanat dallarındaki sergi ve etkinliklere de kucak açıyor. Gülmece ağırlıklı kitaplıklar herkesin yararlanmasına sunuluyor. Hedeflenen çalışmalar arasında her yaştan ulusal ve uluslararası karikatürist buluşmaları ile çizgi roman ve çizgi film atölye çalışmaları da önemli yer tutuyor..
\nDileğimiz, karikatürlü evlerin ülkemizin tüm bölgelerinde yaygınlaşması; insanlığa esenlik kazandıracak “gülen düşünce”nin kuşaktan kuşağa aktarılması..
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- 'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!
- Bakan Tekin'den, İmamoğlu'na 'kreş' yanıtı