Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İstanbul için alarm

05 Ocak 2013 Cumartesi

“Çamlıca camisi”, “3. Boğaz köprüsü” gibi İstanbul’da son zamanlarda gündeme gelen tartışmalı projelerin kent için tehlikeli boyutlara tırmandığını belirten Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyeleri bir “alarm bildirisi” hazırlayarak tüm akademisyenleri imza atmaya çağırdılar.

Aralarında Edhem Eldem, Serim Deringil, Selçuk Esenbel, Paolo Girardelli, Çiğdem Kafesçioğlu gibi uzmanların da bulunduğu 19 akademisyen tarafından hazırlanan bildiride, İstanbul’daki “dönüşüm”ün özellikle son projelerle birlikte “tehlikeli boyutlara” ulaştığı vurgulanıyor. “İstanbul İçin Alarm” başlığı altında özellikle “Haliç metro geçiş köprüsü, Boğaziçi karayolu tüp geçişi, 3. Boğaz köprüsü, Taksim ve Yenikapı meydan düzenlemeleri, Tarlabaşı, Fener-Balat ve Çamlıca camisi” gibi projelere dikkat çekilerek şu değerlendirme yapılıyor: “Bizler şehir, çevre, mimarlık ve tarih konularında uzmanlaşan üniversite bölüm ve enstitülerine mensup öğretim üyeleri olarak son dönemde İstanbul’da merkezi yönetim ve büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen yapılaşma ve dönüşüm sürecini birçok yönüyle son derece sağlıksız ve tehlikeli bulduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak isteriz.”

 

‘Gizlilik’ tehlikeli boyutlarda

Boğaziçi Üniversitesi tarihçilerinin başlattıkları imza kampanyasının metninde örnek verilen “tehlikeli” projelerin karar, tasarım ve ihale aşamalarındaki “gizlilik” de eleştirilerek demok-ratik katılım, bağımsız denetim ve şeffaflık ilkelerinin ihlal edildiği vurgulanıyor.

Bildiride şu uyarılarda bulunuluyor: “Kamu yararına yönelik ciddi tehlikeler barındıran bu projeler gerçekleştiği takdirde kentin doğal çevresi, sosyal yapısı, tarihi ve fiziksel dokusunda geri dönülmez hasarlar oluşacaktır. Bu projelerin İstanbulluların sağlığı ve şehrin geleceği açısından içerdiği tehlikeleri gören bilim insanları olarak yetkilileri uyarıyoruz. İstanbul’da artık çevresel ve sosyal faktörlere, tarihi ve kültürel değerlere duyarlı bir politika, katılımcı ve denetlenebilir yöntemlerle geliştirilmelidir.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları