Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

İnönü Stadı yıkılamaz (26.01.2012)

26 Ocak 2012 Perşembe
\n

Cumhuriyet eserimiz, kentsel, mimari ve anı değerleriyle ‘kültür mirası’mızdır

\n\n\n\n\n

Bir mimarlık eseri olan İnönü Stadının yıkılarak, ticari mekânlarla birlikte daha büyük bir kütlenin Dolmabahçe Vadisine dikilmesi bana göre uygun değil. Bir Emek Sineması için gösterilen kamuoyu duyarlılığını bu konuda göremiyoruz; stadı koruma kararlılığımıza yeterli toplumsal desteği bulamıyoruz.

\n

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu serzenişlerinde haklıdır. Cumhuriyetin İstanbula ilk armağanlarından olan stadın rant uğruna yok edilmek istenmesine karşı kamuoyundaki kayıtsızlık ürkütücüdür. Bu vandalizmin, stadın emanet edildiği görmüş geçirmiş bir İstanbul kulübünce yapılmak istenmesi ise hüzün vericidir.

\n

Nitekim ben de geçen yılki bir yazımda aynı serzenişi doğrudan BJKye yönelterek özetle şunları anımsatmıştım:

\n

“1903’te kurulan BJKde tarih bilincinin de güçlü olması gerek. İnönü Stadyumu açılıncaya kadar Taksimdeki Topçu Kışlası ile Çırağan Otelinin yerindeki Şeref Stadında top koşturmuştu... Kışla yıkılınca kenti modern bir stadyuma kavuşturmak için 1939da İtalyan mimar Paolo Vietti Violi ile mimarlarımız Fasıl Aysu ve Şinasi Şahingiray kolları sıvadılar. Stadın 27 Kasım 1947deki açılış maçını BJK ile İsveçin AIK Solnası oynadılar. Konuk takımın 3-2 kazandığı tarihi maçın ilk golünü atan da BJKnin büyük emektarı Süleyman Sebaydı.” (Cumhuriyet-17 Mart 2011)

\n

Dünya dördüncüsü

\n

Kitaplara sığamayacak nice anıların yaşandığı zarif stadımız, The Times gazetesinin 90lardaki bir araştırmasında dünyadaki en iyi 10 stat arasında 4üncü olmuştu. Nedeni sadece işleyiş düzenive tribünlerle saha arasındaki uyumlu oranı değildi. Bulunduğu çevreye, yani Dolmabahçe Vadisine saygılı eklemlenmesi ve Dolmabahçe Sarayı ile bütünleşen tarihi-doğal peyzajı zedelemeyen bir siluet hassasiyeti içinde tasarlanmış olmasıydı..

\n

Hem bu nedenlerle, hem de Cumhuriyetin İstanbuldaki ilk çağdaş imar hizmetlerinden biri olması gözetilerek korunması gerekli kültür mirasıolarak tescil edilen stat, bakanın da vurguladığı gibi en az Emek Sineması kadar duyarlı olunması gereken bir değerimiz değil midir? Stadın hamisi olması gereken BJKnin de, eseri yok etmek yerine kuşaktan kuşağa özgün mimarisiyle yaşatılmasını sağlaması, tarihselkulüp olmanın etik sorumluluğusayılmaz mı?

\n

Nerede bir yanlışlık varsa orada doğruyu savunarak yüreklerimizde yer eden Beşiktaş Çarşının bile bu kültür katliamı projesine karşı tarafgir suskunluğu, sorgulanması gereken bir toplumsal zafiyetimizi simgeliyor.

\n

‘Büyük’ saygısızlıklar

\n

Futbol o denli etkili bir morfine dönüşmüş ki böylesi bir aymazlık için BJKnin de FB ve GS gibi büyük ve gösterişli bir stadı olmasın mı?” gibilerden savunmalar etkili olabiliyor.

\n

Oysa denebilir ki benzer günahları üç büyüklerimizden diğer ikisi çoktan paylaşmış durumdalar FBnin şehircilik ilkelerine tümüyle aykırı, hatta kaçak büyütülen Şükrü Saracoğlu Stadı, takımın adını aldığı Fenerbahçe semtini King-Konggibi ezen bir yasadışı imar darbesinin ürünü! Ne belediyenin ne de değme şehircilerin karşı çıkabildiği bu azmanlaşmış stat, kent içindeki uygunsuzluğun şımarık bir örneği..

\n

Benzer şekilde GSnin, nedense futbolu boğa güreşine, futbolcuları da sanki boğalara ve güreşçilerine benzetilerek Arenadenilen yeni stadında da İstanbula saygısızlık doruğa çıkmış durumda.

\n

Birincisi bu stat uğruna betonlaşacak eski Ali Sami Yen Stadının arazisi, devasa rant projeleriyle Mecidiyeköyün yoğunluğunu daha da arttıracak. İkincisi ise Seyrantepedeki yeni stadın yer seçimi, İstanbulun korunması gereken kuzey ormanlarına doğru plansız genişlemesine adeta önderlik ediyor.

\n

Böylesi imar cinayetlerine karşı toplumdaki genel aldırmazlıktan yararlanan BJK yönetimi de dünyanın hayran olduğu bir Cumhuriyet mirasımızı ortadan kaldırmaya niyetleniyor.

\n

Bu konuda o denli pervasızlık gösteriliyor ki Projemizi koruma kurulu onayladışeklindeki toplumun kandırıldığı açıklamayı yanıtlayan İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı mimar Doç. Dr. Halil Onur bakın neler söylüyor:

\n

Yıkım söz konusu değil. Asla izin verilmez. Henüz bize statla ilgili restorasyon, restütisyon, röleve projeleri bile gelmedi. Önümüze bir proje bile gelmedi ki neye izin vereceğiz? Beşiktaş yöneticileri hangi amaca hizmet bu açıklamayı yaptılar bilemiyorum. (08 Ocak 2011-Ajanslar)

\n

İnönü Stadı 1998’de BJKye 49 yıllığına tahsis edilirken, herhalde Al bunu yok etdenilmemişti. Bir kültür mirası için böylesi bir yetkinin değil BJKye, hiçbir kuruma verilebileceğini ise sanmıyorum.

\n

Yazıyı yine Ertuğrul Günayın geçen yıl söyledikleriyle tamamlıyorum: BJK yönetimi, içinde AVM, otel ve altında 2 bin 500 araçlık otopark bulunan 42 bin kişilik stadyum öneriyor. Ben Dolmabahçe bölgesini daha da tahrip edenlere göz yuman bir kültür bakanı olarak tarihe geçmek istemiyorum.(12 Mart 2011)

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları