Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Dünya mimarlarından uyarılar (19.07.2012)

19 Temmuz 2012 Perşembe
\n

Odaların özerkliğini kaldıran hükümete dünya mimarlık kurumlarından mektup yağıyor

\n\n\n

\n\n\n

Başbakanlıka bağlıToplu Konut İdaresinin (TOKİ) sınırsız imar yetkileri, Samsunda sel felaketini körükleyen dere yatağındaki TOKİ nedeniyle tartışılıyor; ama Mimar ve Şehir Plancıları odalarının özerkliklerini sınırlayan yasaları ne duyan var ne de sorgulayan...

\n

Oysa odalar, anayasada tanımlanan kent, çevre ve toplum çıkarlarını gözeten bir yapılaşmayı savunuyor; imardan yetkili kurumların mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı uygulamalarına davalar açarak hukuk yoluyla engel olmaya çalışıyorlar

\n

Bu süreçte sadece TOKİnin değil, kamu mülklerini pazarlayan Özelleştirme Kurumunun ve en değerli bölgelerimize rant planları yapan bakanlıkların ayrıcalıklı imar yetkilerinin daha da genişletilmesi; bu yetkilerle gerçekleşen yağma projelerini eleştiren meslek odalarını ise bakanlık denetimine alan yasalar çıkartılması, -denebilir ki- 12 Eylülden bile daha geri bir anlayışı sergiliyor.

\n

Mimarlar Odası bununla ilgili değerlendirmede özetle diyor ki; 16 Mayıs 2012 tarih ve 6306 sayılıAfet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunla, sözde kentsel dönüşüm adına yeni rant alanları yaratılarak, değeri artan eski semtler emlak pazarına açılıyor. 4 Temmuz 2011 tarih ve 644 sayılı KHK ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da Meslek Odalarının özerk ve kamusal kimliğini yok sayan düzenlemelerle denetleme görevi veriliyor.

\n

Bu serzenişe neden olan kentsel dönüşüm uygulamalarında, insanlar kuşaktan kuşağa yaşadıkları semtlerinden kovularak aynı yerlerde lüks konutlar yapılıp satılıyor. Odaların işlevsizleştirilmesi ise o düzeye tırmanıyor ki mimar, şehirci ve mühen-dislerin mesleki sicillerinin bile meslek odalarınca değil bakanlıkça tutulması hükme bağlanıyor.

\n

Dünya ‘umursadı’

\n

Selçuklu ve Osmanlıdaki lonca teşkilatlarında Ortaçağdan beri temel ilke olan özerkliğin günümüzde çok daha önemsenmesi gerekirken, aynı geleneğin çağdaş örgütleri olan meslek odalarımızı bakanlık eliyle hükümete bağımlı kılmak, bizde pek umursanmasa bile dünya mimarlık kuruluşlarınca tepkiyle karşılandı.

\n

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE), Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) ile Almanya Federal Mimarlar Odasının (BAK) başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Güle gönderdikleri ve bilgi için de Başbakan Erdoğana, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya ilettikleri mektuplarda, Türk hükümetinin meslek odalarınıdışlayıcı ve işlevsizleştirici tutumunun gözden geçirilmesini istediler.

\n

Mektuplardan:

\n

Mimarlar Odasının internet sitesinde de yayımlanan mektuplardan bazı bölümleri özetleyerek aktarıyorum:

\n

UIA Başkanı Dubler: Türkiye Mimarlar Odası, kurucusu olduğu ve bugün 134 ülkeden 1.4 milyon mimarı temsil eden UIAnın en etkin üyelerinden biridir. Diğer ülkelerin mimarlık örgütlerine örnek oluşturacak mesleki ve kamusal çalışmalarıyla övgüler toplamaktadır. Ancak ülkenizde bu çalışmaları ve meslek odası özerkliğini kısıtlayıcı yasaların kabul edildiğini üzülerek öğrendik. Oysa bir ülkede meslek odalarının mesleki hak ve gerekleri kamu yararına gözetmesi, o ülkenin kalkınma ve gelişmesi için de ön koşullar arasındadır. UIA kararları ve bunları destekleyen UNESCO ile BM ilkeleri çerçevesinde, mimarlığın gereklerinin meslek odası eliyle yaşama geçirilmesine ülkenizde de gereken önemin verilmesini diliyoruz.

\n

ACE Başkanı Harrington: Avrupanın 33 ülkesinden 526 bin mimarı temsil eden ACE olarak, mimarlık mesleğinin ABde odalar tarafından düzenlendiğini anımsatırız. Türk hükümetinin ise odaların esas işlevlerini bakanlığa bağlaması bizi şaşırtmıştır.

\n

Oysa AB ilkelerinde devlet, kamusal işlevlerde odaları yetkilendirerek, mimarlık hizmetleri ve yapılaşmada bürokrasiyi gidermektedir. Yine odalar, mimarlıktaki birikimleriyle yapılı çevrede yüksek kaliteyi sağlamaktadırlar.

\n

Türkiye Mimarlar Odasının da bu bağlamdaki kamu yararına işlevlerini dikkate alacağınıza inanıyorum...

\n

UMAR Başkanı Bekhazi: Türkiye Mimarlar Odasının da kurucusu olduğu UMAR, Akdeniz çevresindeki 14 ülkenin mimarlık örgütlerinden oluşmaktadır.

\n

Türkiyedeki meslek odası çalışmaları, Akdeniz bölgesi için de model kabul edilirken hükümet denetimine alınmasını, kamu çıkarları ve mimarlık açısından tehlike görmekteyiz.”

\n

BAK Başkanı Trommer: Avrupada yaşanan deneylerin olumsuz sonuçları ışığında, Türkiyede Mimarlar Odasının önemli işlevlerinin bakanlığa bağlanmasını uygun görmüyoruz.

\n

Özerk oda sistemi birçok açıdan ABde temel ilke kabul edilmektedir ve Türkiyenin de bundan uzaklaşmak yerine daha çok savunması, ortak geleceğimiz için temel beklentimizdir.

\n

Bakalım Cumhurbaşkanı Gül onayladığı yasaları eleştiren bu dost mektuplara ne yanıt verecek; Başbakan ve ilgili Bakanlar da TBMMye sundukları aynı yasaları nasıl savunacaklar?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları