Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti'
Onca akıl almaz engellemeye rağmen pazartesi (29 Ekim) günü Cumhuriyetimizin 89’uncu yılını coşkuyla kutlayan Karslılar, salı günü de kentin kurtuluşunun 92’nci yılı bayramını yaptılar...
\nDoğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ilk TBMM’nin kararıyla 29 Eylül 1920’de Ermeni Taşnakların işgalindeki Sarıkamış’ı kurtarmıştı; 30 Ekim’de de Kars’a girilerek Arpaçay’a kadar ilerlendi...
\nTürk ordusunu durduramayan Ermenistan’la 3 Aralık 1920’de imzalanan ve Arpaçay’ın sınır ilan edildiği “Gümrü Antlaşması”, TBMM Hükümeti’nin ilk “uluslararası resmi zaferi”ydi; ama tarih kitaplarımızda nedense önem verilmez...
\nTıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nden 4 yıl önce Kars’ta kurulan “Cenubi Garbi (Güneybatı) Kafkas Cumhuriyeti”nden de bahsedilmediği gibi..
\nİlk Cumhuriyet
\nMustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasından 4 ay önceydi... 1. Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı’nın Güney Kafkasya’yı Ermenilere terk ettiği “Mondros Mütarekesi”yle (30 Ekim 1918) ülkemiz emperyalistlerce paylaşılmıştı.
\nKars’ta 5 Kasım 1918’de “direniş” için toplanan “Milli İslam Şûrası” önce aynı adlı hükümete dönüştü; 17 Ocak 1919’da da Cihangirzade İbrahim Bey başkanlığında, 60 üyeli meclisi bulunan Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti kuruldu.
\nArtvin, Ardahan, Batum, Gümrü, Sarıkamış, Nahcivan ve Ordubad’ı kapsayan cumhuriyeti, 13 Nisan 1919’da Kars’ı işgal eden İngilizler kapattılar; aralarında bir Rum ve bir Rus’un bulunduğu 12 bakanını Malta’ya sürdüler. Ermenilere devredilen Kars’a ise 30 Ekim 1920’de Karabekir’in komutanı Deli Halit Paşa (Halit Karsıalan) girmişti.
\nCihangirzade İbrahim (Aydın) Bey, sürgünden dönünce 1921-1927 yıllarında Kars’ın belediye başkanlığını yaptı; 1948’de de hayata veda etti… Şimdiki ‘Anıt Mezarı’nı önceki Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu yaptırmış, aynı dönemde kent konseyi binası salonuna da adı verilmiştir.
\nİlk sivil \tanayasa
\nCenubi Garbi Kafkas Hükümeti’nin Anadolu’ya ilk kez “Türkiye” denilen 18 maddelik anayasası laik ve demokratik bir yönetimi benimsemişti. Cinsiyet ayrımı yapmadan seçme hakkını 18, seçilme hakkını 25 yaş olarak belirleyen anayasada, resmi dil için de “Türkçe” denilerek bakın nasıl hükümler yer alıyordu:
\n“İtilaf devletleri, Doğu Türkiye illerini alıp başka bir millete vermek isterse Cumhuriyetimiz Türkiye’den ayrılmamayı kesin olarak kabul etmiştir.” (Md.11)
\n“Demokrasi esaslarına riayet edilerek seçimler tarafsız ve tesirsiz olacak, Türk’ün şan ve şerefine yaraşacak bir şekilde yapılmasına azami surette dikkat edilecektir.” (Md.14)
\nİşte bu hükümetin önderleri, ilerleyen yıllarda önce Kuvayı Milliye hareketine; ulusal zaferin ardından da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna destek verdiler... Işıklar içinde yattıklarından eminim.
\n(Tarihçi Erkan Karagöz, Kars Cumhuriyeti’ni 1 Kasım Perşembe gecesi 22.00’de Ulusal Kanal’daki İmar Dosyası’nda anlatacak.)
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- 'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!