Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

'Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti'

31 Ekim 2012 Çarşamba

Onca akıl almaz engellemeye rağmen pazartesi (29 Ekim) günü Cumhuriyetimizin 89uncu yılını coşkuyla kutlayan Karslılar, salı günü de kentin kurtuluşunun 92nci yılı bayramını yaptılar...

\n

Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ilk TBMMnin kararıyla 29 Eylül 1920de Ermeni Taşnakların işgalindeki Sarıkamışı kurtarmıştı; 30 Ekimde de Karsa girilerek Arpaçaya kadar ilerlendi...

\n

Türk ordusunu durduramayan Ermenistanla 3 Aralık 1920de imzalanan ve Arpaçayın sınır ilan edildiği Gümrü Antlaşması, TBMM Hükümetinin ilk uluslararası resmi zaferiydi; ama tarih kitaplarımızda nedense önem verilmez...

\n

Tıpkı Türkiye Cumhuriyetinden 4 yıl önce Karsta kurulan Cenubi Garbi (Güneybatı) Kafkas Cumhuriyetinden de bahsedilmediği gibi..

\n

İlk Cumhuriyet

\n

Mustafa Kemal Paşanın 19 Mayıs 1919da Samsuna çıkmasından 4 ay önceydi... 1. Dünya Savaşının ardından Osmanlının Güney Kafkasyayı Ermenilere terk ettiği Mondros Mütarekesiyle (30 Ekim 1918) ülkemiz emperyalistlerce paylaşılmıştı.

\n

Karsta 5 Kasım 1918de direniş için toplanan Milli İslam Şûrası önce aynı adlı hükümete dönüştü; 17 Ocak 1919da da Cihangirzade İbrahim Bey başkanlığında, 60 üyeli meclisi bulunan Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti kuruldu.

\n

Artvin, Ardahan, Batum, Gümrü, Sarıkamış, Nahcivan ve Ordubadı kapsayan cumhuriyeti, 13 Nisan 1919da Karsı işgal eden İngilizler kapattılar; aralarında bir Rum ve bir Rusun bulunduğu 12 bakanını Maltaya sürdüler. Ermenilere devredilen Karsa ise 30 Ekim 1920de Karabekirin komutanı Deli Halit Paşa (Halit Karsıalan) girmişti.

\n

Cihangirzade İbrahim (Aydın) Bey, sürgünden dönünce 1921-1927 yıllarında Karsın belediye başkanlığını yaptı; 1948’de de hayata veda ettiŞimdiki Anıt Mezarını önceki Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu yaptırmış, aynı dönemde kent konseyi binası salonuna da adı verilmiştir.

\n

İlk sivil \tanayasa

\n

Cenubi Garbi Kafkas Hükümetinin Anadoluya ilk kez Türkiye denilen 18 maddelik anayasası laik ve demokratik bir yönetimi benimsemişti. Cinsiyet ayrımı yapmadan seçme hakkını 18, seçilme hakkını 25 yaş olarak belirleyen anayasada, resmi dil için de Türkçe denilerek bakın nasıl hükümler yer alıyordu:

\n

İtilaf devletleri, Doğu Türkiye illerini alıp başka bir millete vermek isterse Cumhuriyetimiz Türkiyeden ayrılmamayı kesin olarak kabul etmiştir. (Md.11)

\n

Demokrasi esaslarına riayet edilerek seçimler tarafsız ve tesirsiz olacak, Türkün şan ve şerefine yaraşacak bir şekilde yapılmasına azami surette dikkat edilecektir.” (Md.14)

\n

İşte bu hükümetin önderleri, ilerleyen yıllarda önce Kuvayı Milliye hareketine; ulusal zaferin ardından da Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna destek verdiler... Işıklar içinde yattıklarından eminim.

\n

(Tarihçi Erkan Karagöz, Kars Cumhuriyetini 1 Kasım Perşembe gecesi 22.00de Ulusal Kanaldaki İmar Dosyasında anlatacak.)

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları