Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Çanakkale Zaferimiz ve Pazarören Köy Enstitümüz

18 Mart 2012 Pazar
\n\n\n

Kayserideki Pazarören Köy Enstitüsü yapılarının yaşatılarak korunmasıkararını duydunuz mu? Müjdeyi paylaşmadan önce, 18 Mart 1915te tarihe yazılan Çanakkale Zaferimizi kutsayalım.

\n

Dönemin en gelişkin emperyalist donanması, Çanakkaleyi geçebilmek için o gün saat 10.00da boğaza girmişti; topçularımız, gemiler menzile gelinceye dek pusuda beklediler. Triumph zırhlısı bataryalarımıza ilk ateşi açınca efsanevi savunma da başladı.

\n

Öğlene kadar Agamemnon zırhlısı büyük yara almış; Inflexibleın amiral köprüsü uçurulmuş; Gaulois kaçmış; Bouvet bir gece önce Nusret gemimizin yerleştirdiği mayınlara çarparak batmış; derken Suffren, Irresistible, Inflexible ve Ocean da sulara gömülmüş; neye uğradığını şaşıran Amiral De Robeck çekiliyoruzdemişti.

\n

Çanakkaleyi denizden aşıp İstanbula giremeyen emperyalist kuvvetlerin 25 Nisan 1915ten 9 Ocak 1916ya dek süren kara saldırılarını da Mustafa Kemal komutasındaki Mehmetçikler durdurdu.

\n

Tarihçiler der ki: Türklerin kahramanlığı emperyalizmi dize getirmenin yanı sıra Rusyadaki 1917 Ekim Devrimini de kolaylaştırmıştı. Beklediği yardıma kavuşamayan Çarlık Yönetimi, iktidarı ele geçirmek için emekçileri örgütleyen Bol-şeviklere karşı direnememişti.

\n

Efsanevi yurt savunmasıyla birlikte evrensel sonuçlarıyla da tarihe geçen; Mustafa Kemal önderliğindeki Ulusal Kurtuluş Savaşımızın ilk kıvılcımlarını taşıyan Çanakkale Zaferimizi ve tüm şehitlerimizi, her 18 Martta kuşaktan kuşağa ve sonsuza dek onurla anacağız

\n

Cumhuriyet mirası

\n

Aynı kahramanlığın 1923te Türkiye Cumhuriyetini bizlere armağan etmesinin ardından, bağımsızlığına sevdalı bir ülkenin yaratıcı aklı ve üreterek kalkınmayı temel alan eğitim devrimi de 1940tan itibaren Köy Enstitüleri ile gerçekleşmiştir.

\n

Köy çocuklarının bilinçli ve çağdaş birer öğretmen olarak yetişmeleri için 21 ilde kurulan; 14 yılda 17 bin 251 öğretmen yetiştiren bu okullara, UNESCO örnek temel eğitim kurumları demişti

\n

1954’te karşıdevrim anlayışıyla kapatılan Köy Enstitülerinin binaları, ilerleyen yıllarda bakımsızlığa ve yıkıma terk edildiler. Bu aymazlığı önlemek için Mimarlar Odasının 1999daki Kültür mirası olarak tescillenmeliler başvurusu üzerine, Kültür Bakanlığına bağlı koruma kurullarınca Cumhuriyet mirası olarak koruma altına alındılar.

\n

İşte o başvuru ve kararlarla bugüne dek korunabilen Kayseriye bağlı Pazarören ilçesindeki Köy Enstitüsü binaları da valilik tarafından restore edilerek yeniden eğitime kazandırılıyor.

\n

Kayseri Olay gazetesinin adeta müjdelediği haberde deniyor ki: Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Pazarören Köy Enstitüsünün onarımına ilişkin talebi kabul etti. (24 Şubat 2012)

\n

Peki, bu tarihsel talep nasıl gelişti?

\n

Kayserili mimar Ali Salman Pazarörendeki binaların haraplığından çok etkilenmişti. Mimarlar Odasının 1999daki tarihsel başvurusunda Pazarören dosyasını hazırladı… 1935’te Gesili Ethem Bey tarafından yaptırılan yatılı okul, 1940ta çıkan yasayla Köy Enstitüsüne dönüşmüştü. Ne var ki 30a yakın binasından 13 tanesi kalabilmişti.

\n

Kurul hiç değilse kalanların korunması kararını aldı. Şimdi valiliğin de sahiplenmesiyle ulusal bir borç yerine gelmiş oluyor.

\n

Mülkiyeti, İl Özel İdaresine ait binaların nice anılar taşıyan özgün mekânlarını yaşatmayı hedefleyen Vali Mevlüt Biliciye ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Atsıza teşekkür borçluyuz.

\n

Pazarörenin yenilenmesi (restorasyon) özellikle şu 4+4+4 geriliminde daha bir anlam ve değer kazanmıyor mu?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları