Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Ayasofyalarda Dincilik

12 Ağustos 2012 Pazar
\n\n\n

Ayasofya Camisi müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allaha ibadet etme yerleridir.

\n

Sözler Bülent Arınça ait.. Laik Türkiye Cumhuriyetinin 21. yydaki Başbakan Yardımcısı Trabzonda diyor ki:

\n

Geçen Kurban Bayramı’nda İznik Ayasofya Camisini ibadete açtık. İkinci müjdemiz Trabzondaki Ayasofyanın ibadete açılmasıdır inşallah.. (Cumhuriyet-24 Temmuz)

\n

Osmanlı coğrafyasındaki 10 Ayasofyadan 6sı sınırlarımız içinde. İstanbuldaki muhteşem Ayasofyadan daha yaşlı olan Küçük Ayasofya, cami işleviyle yaşatılıyor. Trabzon, İznik, Enez ve Vizedekiler ise ya müze ya da anıtsal mimarlık mirasımız.

\n

İznik’teki ‘Oyun’lar

\n

İznik Ayasofyası, 2011’in Kurban’ında bayram namazıkılınarak fiilen cami olarak kullanılmaya başlandı. Dahası, bu işlevine yönelik hiçbir kurumdan izin, onay ve yasal karar olmadığı halde imamı bile atanarak, hukuk dinlemeyen dinci eyleme siyasi destek sağlandı.

\n

Oysa müzenin Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan alınan restorasyon izni, yinemüze olarak kullanılmasına yönelikti. Onaylanan projede cami için gerekli ayrıntılar yoktu! Yıkık minaresinin tamamlanmasına ise ezan okunması için değil, Osmanlı dönemindeki, kiliseleri yıkmadan yine ibadet içinkullanma geleneğinin simgesi olduğu için izin verilmişti...

\n

Ne var ki Vakıflar Genel Müdürlüğünün kurula sunduğu proje ile asıl niyetinin farklı olduğu sonra ortaya çıktı. Simgesel minareden ezan okunarak kılınan namazla yasadışı cami kullanımı başlatılmış oldu.

\n

Şimdi de benzer bir durum 13. yyda Komnenos Kralı I. Manuelin yaptırdığı Trabzon Ayasofyası için düşünülüyor olmalı ki Arınçın yalnız olmadığını gösteren açıklamalar da var...

\n

Anıtın bulunduğu Fatih Mahallesi muhtarı ile semt sakinlerinin ve kentteki aydınların şiddetle karşı çıkmalarında rağmen, örneğin KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç bakın neler söylüyor:

\n

Trabzon Ayasofyası, Fatih camiye çevirmişti; 60lı yıllardan beri (müze olarak) vakfiyeye aykırı olarak kullanılmakta.. KOBİDER olarak bu tarihi miraslara sahip çıkmaya çalışıyoruz; Ayasofya ibadete açılmalıdır.”

\n

İnsanın sorası geliyor; KOBİDER yöneticileri, Osmanlıdan miras esnafa değer veren kent kültürümüzün şu AVM salgınıyla yok edilmesine karşı da neden tepkili değiller? Dahası şimdiye kadar hangi kültür mirasını restore ettiler; hangi tarihi yapımızı kurtardılar?

\n

‘Kutsal Bilgelik’

\n

Ayasofyaların Batı dillerindeki adı Sainte Sophie. Tarihçiler, sofyanın Hıristiyanlıkta Tanrı’nın ana niteliği bilgelik olduğunu belirtirler. Ayaile birlikte kutsal ya da ilahi bilgelik anlamında..

\n

Türkiye Cumhuriyeti, hem laikliğin hem de tüm inançlara saygılı bir hukuk devletinin gereği olarak, İstanbuldaki eşsiz Ayasofya 1934’te müze haline getirip insanlığa armağan etti... Aynı çağdaş düşünce içinde İznik ve Trabzon Ayasofyaları da müze olarak hem bulundukları kentin kültürel zenginliğine hem de turizme katkılarda bulunmaya başladılar.

\n

Şimdi Arınç bizim zamanımızda müze olamazlar diyerek acaba Cumhuriyet çağdaşlığının terk edildiği bir zamanı mı tanımlamak istiyor?

\n

Soruya yanıt beklerken, başta Vakıfların bağlı olduğu Başbakanlık ile müzelerden sorumlu Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, tüm ilgili kurumlarımızdan, Trabzon Ayasofyasının uygarca süregelen müze işlevinin değişmeyeceğine dair güvenceler duymak istiyoruz.

\n

Tabii İznik Ayasofyası Müzesindeki yasadışı dinciliğin de bir an önce sona ermesini..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları