Oktay Ekinci
Oktay Ekinci ekinci@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Akyaka'da 'Çakırhan'la...

03 Kasım 2011 Perşembe
\n

Alaylı mimarımızı, ölümünün üçüncü yılında ‘mimaride yöresellik’ konusuyla andık

\n\n\n\n\n

Türkiye sahillerinde, hele ki şu gözü dönmüş turizm yapılaşmasının tahribatını yaşayan yerleşmelerimizde, yöresel mimarî kimliğini koruyan yegânebeldemizin Gökova Körfezindeki Akyaka olması, Nail Çakırhan sayesindedir.

\n

70’lerde kendine yaptığı evinin, yerel mimarinin yaşatılması çabalarına başarılı bir örnek kabul edilmesiyle 1983teki Ağa Han Mimarlık Ödülünü alan Çakırhan, ilerleyen yıllarda önce dostlarına, sonra da bu çabaya katkıda bulunmak isteyenlere karşılık beklemedenevler inşa etti... Bu duyarlılık, adeta beldenin imar düzenine dönüşünce de şimdi herkesi hayran bırakan kimlikli Akyaka doğuverdi...

\n

Bu nedenle Akyakalılar, 10 Ekim 2008de 98 yaşında yitirdiğimiz Alaylı Şair Mimarımızın 3üncü ölüm yıldönümünde düzenledikleri anma etkinliğini anlamlı bir temayla gerçekleştirdiler. Akyaka Kültür ve Sanat Derneği ile Akyaka Kent Konseyinin önderliğinde, Akyaka Belediyesi ile Mimarlar Odası Muğla Şubesinin desteği ve Muğla Sanatçılar Derneğinin (MUSANDER) katılımıyla beldenin doğaya saygılı turizm tesisi Yücelen Otelde 15-16 Ekimde gerçekleşen etkinliğin teması; Geleneksel Mimarlıkta Yöresel Malzemeydi.

\n

İtalyada başlatılan uluslararası Yavaş Şehir(Citta Slow) hareketine önceki yıl Türkiyeden ilk katılan İzmir-Seferhisarı Bu yıl üyeliğe kabul edilenler ise Aydına bağlı, Yörük Ali Efenin memleketi Yenipazar; Sakaryaya bağlı, yöresel mimarisini yaşatmakla nam salan Taraklı; Çanakkalenin dinginliğini elden bırakmayan Gökçeadası ile birlikte Muğlanın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi oldu.

\n

Yerel sorumluluklar

\n

Akyakanın Yavaş Şehir sorumluluklarını Kent Konseyi Başkanı Serdar Denktaş özetle şöyle açıklıyor: Yavaş Kent sertifikamızı aldıktan sonra girdiğimiz yeni sürecin katılımcılıkla götürülmesi gerektiğini düşünerek Kent Konseyi önderliğinde bir Yavaş Kent Yönlendirme Komitesikurma çalışmasına giriştik. Ancak son bir yıl içinde artan çevre tahribatları Akyakanın bir Yavaş Kent olduğu gururunu bize yaşatamıyor! Başta belediye olmak üzerek, tüm kamu ve sivil toplum kuruluşları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmezlerse, Citta Slowun bir süre sonra felsefi içeriğinden kopmuş, yaşam kalitesinin unutulduğu, yalnızca rant elde etmeye hizmet eden bir markaya dönüşmesi tehlikesi söz konusu...

\n

İşte hem butehlikeye karşı önlemleri tartışmak hem de onurlu üyeliğin elde edilmesindeki kimlikli mimariyi beldeye armağan eden Nail Çakırhanı anmak üzere düzenlenen buluşmanın önemli etkinliklerinden biri, ana temayı ele alan paneldi Panelistlerden Prof. Ataman Demir, ülkemizin tüm yörelerinde geleneksel mimarideki farklılıkları irdelediği konuşmasında özetle şunları söyledi:

\n

Yöresel ve geleneksel mimarimiz akılcıdır. Bu nedenle aynı bölgelerde doğanın sunduğu değişik yapı malzemeleri kullanılarak, taş, ahşap, kerpiç ya da karma yapı sistemleriyle, hem bulundukları yerle uyumlu hem de kışın üşütmeyen, yazın terletmeyen; yani, insana yönelik ortak hassasiyetler taşıyan yerel mimari tarzlar yaratılmıştır.

\n

Yerel yapı malzemelerimiz arasında kerpiçin Anadoludaki en eski mimarlık kültürüne damgasını vurduğunu anlatan Antalyalı Mimar Beyazıt Büyükyıldırım ise şunları ekliyordu: Kerpicin binlerce yıldır yeğlenmesinin nedeni, sadece kolay elde edilir ve kullanılır nitelikleri değil; binanın nefes almasını, dış ve iç mekândaki ısı ortamını dengelemesini, insanın toprakla ilişkisini sürekli kılmasını ve plastik bir mimari yaratılmasını da sağlayan akılcı bir malzeme olmasıdır.

\n

Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Ertuğrul Aladağ da yörede kiremit örtülü kırma çatılardan önce toprak damlı evlerin bulunduğunu anımsatarak dedi ki: Toprak dam da Anadolunun en eski ve en yaygın uygulamaları arasındadır. Bundan Muğla yöresi de nasibini almış ve kiremit örtüye geçilinceye kadar yüzlerce yıl en sağlıklı evlerin yapımına önderlik etmiştir.

\n

Halet Abla destanı

\n

En çarpıcı etkinlik ise Bartın Valisi İsa Küçük tarafından yazılan, Arkeoloji ve Sanat Yayınlarınca yayımlanan Halet Abla Destanının Muğla Sanatçılar Derneği tarafından Eğitim-Sen Şubesinin katılımıyla teatral bir müzikli-şiirli gösteri olarak sunulmasıydı.

\n

Müziğini, Kemal Öngüçün, görsel sunumunu Kamil Arslanın hazırladığı destanı oyunlaştıran ve aynı zamanda oyuncularından olan MUSANDER Başkanı Sadettin Özbeke eşlik eden diğer sanatçılar ise Hulusi Kalaycı, Nilüfer Enginsuydu. Halet Çambelle Nail Çakırhanın gerçekten destanlaşan ortak yaşamlarının ustalıklı bir sanat inceliğiyle sunulması, keşke tüm kentlerimizde yinelenebilse...

\n

Nail Çakırhanı anma etkinlikleri, Akyaka ve yöresi tanıtım gezisi, mezarını ziyaret ve Ağa Han ödülünü alan evinin bahçesindeki galeride açılan resim sergisi ile sürdü...

\n

Bu bayram tatilinde yolunuz Marmaris, Köyceğiz, Dalaman ya da Fethiye yörelerine düşerse, Akyakaya da zaman ayırıp, kültürel ve doğal zenginliğini bütünleştiren bu mucizevi beldemizdeki sanat ortamını yaşamanızı dilerim..

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları