Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Suudi Kadınların 'Direksiyon Devrimi'
Kadın hakları adına ufak…
\nAma dinci rejimin tabularını yıkmak, yasakları delmek adına büyük bir adım.
\nSuudi kadınların dünyada ses getiren “direksiyon eyleminden” söz ediyorum.
\nKadınlar, “Women2Drive” adı altında örgütlenen küresel çaplı bir kampanyayla Suudi Arabistan’da cuma günü direksiyon yasaklarına meydan okudu.
\nDünya kadınları da bu arada yasağı delen ilk Suudi eylemci olan “Manal el Şerif”in adını kullanarak başkaldırıya destek verdi. “Manal’la beraber ben de direksiyondayım” yazılarını arabalarına asmak suretiyle, uluslararası düzeyde eyleme katılım sağladılar.
\nBatı başkentlerinde, Suudi Arabistan elçilikleri etrafında arabalarıyla eyleme katılan kadın grupları, korna çalarak bu çağdışı geleneğin tarihe gömülmesini istedi.
\nDüzene meydan okumak cesareti
\nKadınların “yurttaş” olmadığı..
\nOy kullanamadığı...
\nMirastan yarım pay aldığı…
\nYarım insan/yarım şahit sayıldığı..
\nHayatın her alanından dışlandığı, harem selamlık ayrımcılığına muhatap kılındığı...
\nÇokeşlilik dayatmasıyla yaşadığı...
\nGörücü usulü evlilikleri kucaklamak zorunda bırakıldığı bir toplumda; kadın direksiyon başında araba kullanmış ya da kullanmamış o kadar önemli mi diyebilirsiniz?
\nYa da kadın erkek eşitliği mücadelesinin birinci gündem maddesi bu mu/bu mu olmalı diye itiraz edebilirsiniz?
\nHaklısınız.
\nBen de haberle ilk kez yüz yüze geldiğimde, verdiğim ilk tepki; “Suudi Arabistan kadınının ilk önceliği bu mu? Buna gelene dek başka daha hangi korkunç yasaklar ve eşitsizliklerle mücadele etmek zorunda?” demek oldu…
\nAma biraz daha düşününce, eylemin birkaç açıdan önemli olduğuna kanaat getirdim.
\n1. Mahalle baskısı, yerleşik düzen, otoriteye meydan okumak cesaretini
\ngöstermek/gösterebilmek!
\nOrtadoğu’nun “biricik İslam demokrasisi” olarak yere göğe konmayan Türkiye’de bile bunun ne zor olduğunu hepimiz biliyoruz…
\n2. Direksiyondaki kadının “bağımsız” ve “özerk bir varlık” olarak gündem yaratan imajının simgesel açıdan taşıdığı önem…
\n3.Facebook, Twitter, YouTube gibi internet kanalları ile sosyal ağların,
\nSuudi Arabistan ortaçağında açtığı gedik…
\nOlay baştan.. Manal el Şerif adlı Suudi kadının direksiyon görüntülerini “YouTube”a koymasıyla patlak vermişti. Görüntülerin yarattığı küresel ilgi neticesinde tutuklanan ve on gün boyunca hapis kalan Manal el Şerif, ay başında “bu eylemlere bir daha karışmayacağına” dair verdiği imza karşılığında serbest bırakılmış ancak sosyal ağlarda yağ halkaları gibi büyüyen eylemin öncülüğünü bu arada başka kadınlar devralmıştı…
\nArap baharıyla özdeşleşen YouTube+Facebook+Twitter olgusu, hiç “aydınlanmaz” olduğu varsayılan Suudi Arabistan karanlığında bile bir değişim meşalesi yakmış oldu böylece.
\nBu “meşale” ne kadar yanar? Işığı nerelere uzanır/uzanabilir? Göreceğiz. Ama Suudi Arabistan’da dahi bazı şeylerin yakın zamanda çok değiştiği ve hızlanarak değişeceği artık aşikâr...
\nEğitim ve teknoloji etkisi
\nBu hızlı değişimin boyutlarına, bu sütunda daha önce de gündeme getirdiğim “Riyadlı Kızlar” kitabından söz ederken çeşitli vesilelerle değinmiştim...
\nKadın yazar Raca el Sana tarafından kaleme alınan, Türkiye’de Doğan Yayınları’ndan çıkan Suudi usulü bu “Kadının Adı Yok” kitabı; Suudi Arabistan’ın “görece sekülerleşmesi” hakkında ilginç bilgiler veriyor. Son derecede kolay okunan kitaba hızla da olsa bir göz atmanızı salık veririm. Anlatılan “görece sekülerleşme” içinde; Körfez, Lübnan ve Mısır’dan yapılan “Arapça uydu yayınları” ve “cep telefonları” ile birlikte 1999’da devreye giren “internet” dinamiği ön plana çıkıyor.
\nTeknolojiyle gelen bu açılımlarla birlikte kızlar arasında üniversite öğreniminin yaygınlaşması, değişimi hızlandırıyor.
\nİran’da olduğu gibi tıpkı…
\nİran’da da “yeşil devrimin” ön saflarında yer alan kadınların, kadınlar arasında “eğitimin yaygınlaşması” ve “eğitim düzeylerinin” yükselmesiyle, değişimin öncülüğünü üstlendikleri söylenmişti.
\nEtrafımızdaki tüm İslam coğrafyasında böylesine dal budak saran ve giderek özgürleşme yönünde kendisini belli eden bir kadın hareketi yaşanırken biz acaba niye bu etkiden hiç nasiplenmiyoruz?
\nKadınlar arasında yükselen eğitim düzeyleri niye bizde yerleşik düzene bayrak açan Manal el Şerif’ler değil de Sibel Üresin’ler üretiyor? Hiç düşündünüz mü?
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- 'Neredeyse 2 hafta oldu'
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- Vali 'öldü', Bakanlık 'yoğun bakımda' dedi
- 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdılar!
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Otel ve villa yapılacak
- Üniversiteden skandal ilan